Tako se to radi u Štajerskoj! Prekrasno prozračno potkrovlje u širem povijesnom središtu Graza autorski je rad austrijskog arhitekta Martina Strobla mlađeg i njegov novi dom. Strobl ml. jedan je od predstavnika onoga što nazivaju ‘Grazer Schule’ – vrlo zanimljive arhitektonske scene koja, za razliku od bečke škole opterećene povijesnim stilovima i nepotrebnim detaljima, do rješenja dolazi slijedeći osnovne postulate – funkcionalnost, čistoću i jednostavnost. Ako vam ovo miriši na skandinavsko shvaćanje prostora, u pravu ste. Oblik prati funkciju, ljepota dolazi iz konstrukcije i uporabe prirodnih materijala. Ova škola uvažava i duboko poštuje povijesno i tradicionalno graditeljsko nasljeđe, ali ima jasan stav – oblikovanje je prilagođeno mjeri čovjeka, praktično i pročišćeno od svega suvišnog.

Život bliže oblacima 9

Kako je sve počelo? Gradski oci žele povećati gustoću stanovanja u središtu grada kroz plan revitalizacije i veliki potencijal vide u obnovi starih tavana. Jedan takav u 2. Bezirku, malo istočnije od najstarijeg dijela Graza, doživljava temeljitu rekonstrukciju. Staro krovište u potpunosti je demontirano. Iznad nadozida postojećeg tavana s krovnim vijencem podignut je niz prozora koji završava dvostrešnim krovom. Time su se pomirile visine vijenca i krovišta lijevog i desnog susjeda, a u razlici visine dobiven je čitav treći kat i potkrovlje od 150 m² korisne površine. Nenametljiva, jedva primjetna intervencija na pročelju donijela je visoku kvalitetu stanovanja.

Život bliže oblacima 10
Ugodan ambijent ovo potkrovlje može zahvaliti odabiru materijala i tonova, a prvenstveno dovođenju velike količine prirodne svjetlosti u sve dijelove stana. Svjetlo daje prostornost i prozračnost, a krovni prozori velikog formata doprinose osjećaju otvorenosti. Uz uličnu strehu ugrađen je niz najvećih mogućih krovnih prozora – s pogledom na stari dio grada i obližnja brda. Uz dvorišnu strehu ugrađeni su krovni prozori u dva nivoa: donji za lijepe vizure, a gornji – tik uz samo sljeme krova – za ravnomjerno osvjetljenje čitavom dubinom prostora.
Život bliže oblacima 11
Na središnjem dijelu mirnije dvorišne strane, krovište dobiva istaknuće poput krovne kućice. Pročelje se otvara prema terasi urezanoj u volumen krova i nastavlja s uzdužno postavljenom kuhinjom. Ovaj dio ima punu visinu etaže. Uz terasu je vezan prostor blagovaonice s velikom kliznom ostakljenom stijenom koja se ljeti rastvara i produžuje boravak na otvorenom.
Život bliže oblacima 12

Nova nosiva konstrukcija krovišta izrađena je od smrekovih ploča velikog formata. Ove nosive ploče zamjenjuju drvene rogove i preuzimaju teret svih slojeva krova. U isto vrijeme predstavljaju nosivi element i završnu oblogu. Ploče su lazurirane u bijelu lazuru – struktura drveta je vidljiva, a lazurni premaz sprječava da drvo nakon nekog vremena potamni. Time svijetli tonovi interijera ostaju dugoročno sačuvani.

Život bliže oblacima 13

Bijela boja zidova, unutarnjih vrata, decentnih pločastih radijatora i keramike u kombinaciji s drvetom stvara ugodnu atmosferu kroz raspršeno, oku ugodno svjetlo toplih tonova. Prirodno drvo korišteno je u obliku svijetlog parketa, izbijeljene smreke u podgledu krova, na zidnim oblogama, ugrađenim policama i ladicama uzduž niskog dijela krova ili kao drveni okviri ostakljenih stijena i krovnih prozora.

Život bliže oblacima 14

Izbor drveta kao tradicionalnog materijala i ovakav način interpretacije u modernom urbanom interijeru predstavlja pravi vizualni doživljaj. Ali i ukazuje na sve popularniju tendenciju korištenja biorazgradivih materijala prema principu održivog razvoja. Po završetku uporabnog ciklusa, materijal se razgrađuje da bi se ponovno upotrijebio u nekom drugom obliku i ušao u novi ciklus. Održivi razvoj zadovoljava potrebe sadašnjosti bez ugrožavanja mogućnosti budućih generacija. To je najmanje što možemo učiniti za Majku Zemlju.

Život bliže oblacima 15
Život bliže oblacima 16
Život bliže oblacima 17
Život bliže oblacima 18
Život bliže oblacima 19
Život bliže oblacima 20
Život bliže oblacima 21
potkrovlje.hr_-velux_adaptacija_graz_002
potkrovlje.hr_-velux_adaptacija_graz_003
potkrovlje.hr_-velux_adaptacija_graz_004
potkrovlje.hr_-velux_adaptacija_graz_005
potkrovlje.hr_-velux_adaptacija_graz_006
potkrovlje.hr_-velux_adaptacija_graz_007
potkrovlje.hr_-velux_adaptacija_graz_008
previous arrow
next arrow
potkrovlje.hr_-velux_adaptacija_graz_002
potkrovlje.hr_-velux_adaptacija_graz_003
potkrovlje.hr_-velux_adaptacija_graz_004
potkrovlje.hr_-velux_adaptacija_graz_005
potkrovlje.hr_-velux_adaptacija_graz_006
potkrovlje.hr_-velux_adaptacija_graz_007
potkrovlje.hr_-velux_adaptacija_graz_008
previous arrow
next arrow