potkrovlje.hr_ velux_adaptacija_graz_001
Prije i poslije

Život bliže oblacima

Tako se to radi u Štajerskoj! Prekrasno prozračno potkrovlje u širem povijesnom središtu Graza autorski je rad austrijskog arhitekta Martina Strobla mlađeg i njegov novi dom. Strobl ml. jedan je od predstavnika onoga što nazivaju 'Grazer Schule' – vrlo zanimljive arhitektonske scene koja, za razliku od bečke škole opterećene povijesnim stilovima i nepotrebnim detaljima, do rješenja dolazi slijedeći osnovne postulate – funkcionalnost, čistoću i jednostavnost. Ako vam ovo miriši na skandinavsko shvaćanje prostora, u pravu ste. Oblik prati funkciju, ljepota dolazi iz konstrukcije i uporabe prirodnih materijala. Ova škola uvažava i duboko poštuje povijesno i tradicionalno graditeljsko nasljeđe, ali ima jasan stav – oblikovanje je prilagođeno mjeri čovjeka, praktično i pročišćeno od svega suvišnog.

potkrovlje.hr_ velux_adaptacija_graz_002

Kako je sve počelo? Gradski oci žele povećati gustoću stanovanja u središtu grada kroz plan revitalizacije i veliki potencijal vide u obnovi starih tavana. Jedan takav u 2. Bezirku, malo istočnije od najstarijeg dijela Graza, doživljava temeljitu rekonstrukciju. Staro krovište u potpunosti je demontirano. Iznad nadozida postojećeg tavana s krovnim vijencem podignut je niz prozora koji završava dvostrešnim krovom. Time su se pomirile visine vijenca i krovišta lijevog i desnog susjeda, a u razlici visine dobiven je čitav treći kat i potkrovlje od 150 m² korisne površine. Nenametljiva, jedva primjetna intervencija na pročelju donijela je visoku kvalitetu stanovanja.

potkrovlje.hr_ velux_adaptacija_graz_003

Ugodan ambijent ovo potkrovlje može zahvaliti odabiru materijala i tonova, a prvenstveno dovođenju velike količine prirodne svjetlosti u sve dijelove stana. Svjetlo daje prostornost i prozračnost, a krovni prozori velikog formata doprinose osjećaju otvorenosti. Uz uličnu strehu ugrađen je niz najvećih mogućih krovnih prozora – s pogledom na stari dio grada i obližnja brda. Uz dvorišnu strehu ugrađeni su krovni prozori u dva nivoa: donji za lijepe vizure, a gornji – tik uz samo sljeme krova – za ravnomjerno osvjetljenje čitavom dubinom prostora.

potkrovlje.hr_ velux_adaptacija_graz_004

Na središnjem dijelu mirnije dvorišne strane, krovište dobiva istaknuće poput krovne kućice. Pročelje se otvara prema terasi urezanoj u volumen krova i nastavlja s uzdužno postavljenom kuhinjom. Ovaj dio ima punu visinu etaže. Uz terasu je vezan prostor blagovaonice s velikom kliznom ostakljenom stijenom koja se ljeti rastvara i produžuje boravak na otvorenom.  

potkrovlje.hr_ velux_adaptacija_graz_005

Nova nosiva konstrukcija krovišta izrađena je od smrekovih ploča velikog formata. Ove nosive ploče zamjenjuju drvene rogove i preuzimaju teret svih slojeva krova. U isto vrijeme predstavljaju nosivi element i završnu oblogu. Ploče su lazurirane u bijelu lazuru – struktura drveta je vidljiva, a lazurni premaz sprječava da drvo nakon nekog vremena potamni. Time svijetli tonovi interijera ostaju dugoročno sačuvani.

potkrovlje.hr_ velux_adaptacija_graz_006

Bijela boja zidova, unutarnjih vrata, decentnih pločastih radijatora i keramike u kombinaciji s drvetom stvara ugodnu atmosferu kroz raspršeno, oku ugodno svjetlo toplih tonova. Prirodno drvo korišteno je u obliku svijetlog parketa, izbijeljene smreke u podgledu krova, na zidnim oblogama, ugrađenim policama i ladicama uzduž niskog dijela krova ili kao drveni okviri ostakljenih stijena i krovnih prozora.

potkrovlje.hr_ velux_adaptacija_graz_007

Izbor drveta kao tradicionalnog materijala i ovakav način interpretacije u modernom urbanom interijeru predstavlja pravi vizualni doživljaj. Ali i ukazuje na sve popularniju tendenciju korištenja biorazgradivih materijala prema principu održivog razvoja. Po završetku uporabnog ciklusa, materijal se razgrađuje da bi se ponovno upotrijebio u nekom drugom obliku i ušao u novi ciklus. Održivi razvoj zadovoljava potrebe sadašnjosti bez ugrožavanja mogućnosti budućih generacija. To je najmanje što možemo učiniti za Majku Zemlju.

potkrovlje.hr_ velux_adaptacija_graz_008

Galerija fotografija: Patricia Weisskirchner

 

No Comments

    Leave a Reply