Zima je mnogima omiljeno godišnje doba. Zimske radosti, blagdani, sretni trenuci druženja u krugu najmilijih… To je vrijeme kada mnogo vremena provodimo kod kuće, bilo da zajedno sa svojim bližnjima uživamo u obiteljskim radostima i kućnim ritualima ili se opuštamo i pronalazimo vrijeme za stvari koje volimo.

U trenucima hladnoće, vjetra, kiše i snijega, dom nam pruža udobnost, toplinu, utjehu, sreću… No, kako bismo doista uživali u zimskoj čaroliji, dom treba dobro pripremiti za hladnije dane. U ovom tekstu donosimo nekoliko savjeta koji će vaš dom učiniti ugodnijim, ali vam i omogućiti uštede na računima za grijanje.

Idemo od početka, od servisnih stvari koje su preduvjet za kreiranje udobnog zimskog ugođaja.

Krovna terasa u potkrovlju renoviranog stana u Samoboru

 

Provjerite kamin i peć

Ako imate kamin ili peć važno ih je profesionalno pregledati i očistiti kako biste osigurali siguran i učinkovit rad. Ne zaboravite dimnjake.

 

Provjerite ima li curenja

Provjerite ima li znakova curenja u vašem domu, posebice oko krovnih prozora. Sve pukotine treba zatvoriti kako bi se spriječio ulazak vanjskog zraka. Ako su vam prozori u lošem stanju, još uvijek nije kasno za zamjenu: stručni majstor može promijeniti vaše VELUX krovne prozore za manje od jednog dana.

O ovoj temi pročitajte više u Vodiču za odabir novih krovnih prozora.

provjera izolacije na krovnom prozoru

Dodajte sjenila za izolaciju

Kako biste dom dodatno zaštitili od hladnoće, ugradnja sjenila na vaše krovne prozore ne samo da dodaje dašak udobnosti, već pruža i dodatni sloj izolacije. Ne zaboravite ih ostaviti podignute tijekom dana kako bi sunce okupalo i zagrijalo vaš prostor, a zatvorite ih noću kako biste spriječili ulazak hladnoće.

 

Pregledajte ima li oštećenja na krovu

Dobro održavan krov ključan je za zimsku udobnost. Po potrebi zamijenite crijepove kako biste spriječili curenje. Lišće i ostali ostaci trebaju se ukloniti iz opšava oko krovnih prozora i iz oluka. Tako ćete omogućiti oborinskoj vodi slobodno otjecanje i spriječiti eventualne štete.

 

Dodajte izolaciju

Ako vaše potkrovlje nije dovoljno izolirano, razmislite o dodatnoj izolaciji. Dobro izolirano potkrovlje pomaže da vaš dom bude topliji i smanjuje troškove grijanja. Osim toga, ovo je i jedan od ključnih koraka za povećanje vrijednosti nekretnine, o čemu više možete saznati u našem prethodnom članku

blagdansko uređenje dnevnog boravka

Zima je vrijeme opuštanja, razmišljanja i topline. Slijedeći ove savjete i fokusirajući se na ključna područja kao što su krovovi, krovni prozori i izolacija, možete stvoriti ugodno utočište u svom potkrovlju. I ne zaboravite čari izolacijskih sjenila; ona ne samo da poboljšavaju vašu zimsku izolaciju, već omogućuju sunčevim zrakama da ispune vaš prostor tijekom dana. Stoga pažljivo pripremite svoj dom, prigrlite ovo divno godišnje doba i uživajte u blagodatima zimske čarolije koja dolazi.