Kvalitetan san glavni je preduvjet da dan započnete dobrim raspoloženjem i puni energije. Ako ste mirno spavali, dan će vam biti produktivniji i sigurno vedriji. No, pitanje je kako stvoriti najbolje uvjete za čvrst i kvalitetan san? Lakše je nego što ste mislili.

Stvorite savršenu tamu u svojoj sobi kad god vam zatreba i uživajte u okrepljujućem snu ili osvježavajućem popodnevnom odmoru. Sjenila za zamračenje idealna su i za prostore s jakim zapadnim suncem kako bi vam omogućili užitak u gledanju svoje omiljene serije ili filma tijekom sunčanog popodneva.

Koji su uzroci lošeg sna? Od stresa i briga, preko rada u smjenama, do brige o maloj djeci – puno je prepreka koje moramo prevladati kako bismo postigli savršen san tijekom noći. Ipak, problem ne predstavljaju samo pritisci svakodnevnog života, i prostor u kojem spavamo može imati velik utjecaj na kvalitetu našeg odmora.

Dobar san u tami i buđenje sa suncem

Mnogo je stvari koje možete učiniti kako biste spavaću sobu učinili ugodnijim mjestom za odmor, ali jedna od najvažnijih stvari je smanjenje osjetilnih poticaja. Potpuni mrak u spavaćoj sobi neophodan je kako biste si osigurali dobar san i osjećali se revitaliziranima ujutro, spremni za susret s novim i ispunjenim danom.

Jeste li znali da uglavnom svjetlost regulira dnevno-noćni ritam? Serotonin, takozvani hormon sreće, stvara se u mozgu prilikom izlaganja suncu. Serotonin, također i popravlja raspoloženje, ali sprječava oslobađanje melatonina, hormona koji potiče san. A kad padne noć, proizvodnja melatonina se povećava. Zbog toga bismo noću trebali što više zatamniti spavaću sobu te izbjegavati izvore svjetlosti, uključujući tehničke uređaje čiju upotrebu treba smanjiti ili ih isključiti prije spavanja.

Zamračenje radnog prostora pomoću VELUX sjenila

Borite se s previše svjetla? Širokim asortimanom boja i dizajna VELUX sjenila za zamračenje možete upotpuniti ili osvježiti bilo koji interijer te tako postići jedinstven prostor za rad.

Ponekad je zbog vanjskih uvjeta teško postići potpunu tamu u prostoru. Rano jutarnje sunce u proljeće i ljeto, urbane sredine gdje noću ima jako puno umjetnog svjetla često su izazov. Ali i za ovo su dostupna razna rješenja za zamračenje prostorija – to mogu biti rolete, neprozirne zavjese ili sjenila za zamračenje. To je neophodno, pogotovo za potkrovlja koja obiluju svjetlom. Krovni prozori u spavaću sobu propuštaju više svjetlosti od običnih prozora, tako da čak i pun mjesec puno jače sja nego kod fasadnih prozora. Dobro zatamnjenje krovnih prozora blokira svjetlost. Određene verzije roleta odlične su i za izolaciju ulične buke.

Ugodna temperatura za dobar san

Na visokim temperaturama puno je teže zaspati – znojimo se i češće se budimo. Često se događa da smo ujutro prije posla previše pospani ili u prevelikoj žurbi i stresu da bi obavljali pripreme za noć koja je pred nama. Međutim, posebice po ljeti, stan je potrebno zatamniti, prije nego što bude izložen suncu kako se ne bi pregrijao do našeg povratka s posla.

Ljeti je također dobro brinuti o pravilnoj ventilaciji koja se razlikuje od one zimi. Iako je zimi potrebna kratka ventilacija, u toplim ljetnim danima za nju je potrebno nešto više vremena.

Ugodno okruženje za čitanje uz unutarnje VELUX sjenilo za zamračenje prostora

Za tavanske prostore koji su često multifunkcionalni, dobro je predvidjeti sve scenarije korištenja te odabrati rješenja koja će osigurati ugodno okruženje za rad, spavanje, kuhanje ili zabavu u bilo koje doba godine i dana. Odaberite vanjsko sjenilo za zasjenjenje kako biste se zaštitili od vrućine te unutarnje sjenilo za zamračenje prostora.

Najučinkovitiji način prozračivanja ljeti je u ranim jutarnjim satima, jer je tada vanjski zrak još uvijek svjež od noći. Prozračivanje kasno navečer također je dio pravilne ventilacije ljeti. Kad sunce zađe i vrućina malo padne, dobro je otvoriti prozore.

Neželjeni gosti

Vjerujemo da nema osobe koja ne zna za iritantno zujanje u spavaćoj sobi! Najprije ne možemo zaspati, pa se onda trgnemo iz lijepih snova. Ose, muhe i naravno komarci ljeti nam otimaju san – a mogu biti odgovorni i za bolna iznenađenja u obliku svrbeža nakon uboda noću ili pred jutro. Da biste zaštititi sebe i, prije svega, svoju djecu od tih napasti – idealno rješenje su komarnici koji vam omogućavaju bezbrižno uživanje na svježem zraku bez neželjenih gostiju.

Komarnici za zaštitu od insekata u dječjoj sobi

Komarnici se preporučuju u svim prostorima, posebno u dječjim i spavaćim sobama. Svjež zrak blagotvorno djeluje na naše zdravlje, a uz komarnik se štitimo od zujanja i uboda insekata koji mogu biti opasni za djecu i alergičare.

Ugodna atmosfera

Otprilike trećinu dana provedemo u spavaćoj sobi. Stoga ta soba nije samo „funkcionalna“, već bismo se u njoj trebali osjećati dobro – uostalom, opuštena atmosfera pridonosi zdravom snu. Dobar krevet, udoban madrac i mekan jastuk nisu jedini zahtjevi. Ostatak namještaja i kombinacija boja također pridonose udobnosti i biste trebali joj pridati veliku pozornost.
Sve vrste sjenila, tendi i roleta te komarnika dostupne su vam u VELUX online trgovini.