Rješenje je jednostavno, a riječ je o kvalitetnom zamračivanju! Naime, čovjekov životni ritam usko je povezan s ritmom izmjene svjetla i tame u dnevnom ciklusu u prirodi. Svjetlosno onečišćenje iz vanjskog prostora, ulična rasvjeta, ljetna rana svitanja i svjetlost Mjeseca često nam mogu otežati san i onemogućiti nas da zaspimo kad mi to želimo.
Kvalitetna zaštita od sunca, ali i mogućnost zamračivanja pružit će vam udobnost u prostoru u kojem živite. Dodatna oprema svakog krovnog prozora su uređaji za podizanje i spuštanje koje odabiremo prema namjeni prostorije. U spavaćoj i dječjoj sobi svakako je nužno osigurati potpunu kontrolu svjetla za čvrst noćni san ili popodnevni počinak.

Za čvrst noćni san ili popodnevni počinak nužno je osigurati potpunu kontrolu svjetla u spavaćoj i dječjoj sobi.

Vrste zamračivanja:

VELUX siesta sjenila (tzv. blackout) ne propuštaju svjetlost i u potpunosti zamračuju prostor u bilo koje doba dana, bez obzira na boju tkanine sjenila. Široka paleta boja, od svijetlih i pastelnih do potpuno tamnih, mrkih, kao i dezena i printeva omogućuje odabir koji se može uklopiti u svaki ambijent.
– Varijacija 2 u 1 nudi dva sjenila u jednom, blackout efekt potpunog zamračivanja neovisno o dobu dana ili noći i plisirano sjenilo od bijele tkanine koje lagano zasjenjuje i cijeli dan propušta prirodno svjetlo.

VELUX energetska sjenila izrađena su od dvostruke plisirane tkanine za zamračivanje, aluminijske saćaste strukture koja i do 25 % poboljšava izolaciju. Osim za postavljanje u spavaonicama i dječjim sobama, pogodna su za montažu i u radnim sobama zbog mogućnosti fleksibilnog pozicioniranja u prozoru, jer nisu fiksirana ni na vrhu, ni na dnu prozorskog krila, što omogućuje kontrolu svjetla i privatnosti.

Vanjska roleta, osim što služi zaštiti od prekomjerne sunčeve svjetlosti, osigurava potpuno zamračivanje, dodatnu toplinsku i zvučnu izolaciju, kao i mehaničku zaštitu prozora od oštećenja i neovlaštenog ulaska provalnika.

Želite li kvalitetan i čvrst san, evo što vam je potrebno! 4

Načini upravljanja sjenilima i roletama

Na prozore koji su nadohvat ruke ugrađuju se sjenila na ručno upravljanje. Ručkom za upravljanje moguće je lako manipulirati sjenilom i zaustaviti ga u bilo kojoj poziciji.
Uz ručno upravljanje, na prozore ugrađene u gornjoj zoni krovišta, gdje je otežana česta izmjena ugođaja, preporučuje se ugraditi sustav za daljinsko upravljanje i električno napajanje ili sustav za daljinsko upravljanje i solarno napajanje, kad se pomoću upravljačkog panela osigurava ugodna klima u prostoru i željena količina svjetlosti. Dakako, ovakvi napredni sustavi mogu se programirati i tako da se sjenila podižu i spuštaju u određeno vrijeme svakoga dana.