Sunčeva svjetlost ima velik utjecaj na očuvanje dobrog zdravlja i kvalitetu življenja, pozitivno utječe na raspoloženje i dobro opće stanje te povećava koncentraciju i sposobnost učenja. Jeste li znali da kroz krovne prozore, zbog kuta upadne zrake s krova, dopire dva puta više prirodnog svjetla nego kroz jednaku takvu ostakljenu površinu na pročelju građevine?

Suvremenim načinom života 90 % vremena provodimo u zatvorenom prostoru i od velike je važnosti da klima i ugođaj u tom prostoru budu ugodni i zdravi. Potreba čovjeka za dnevnim svjetlom je prirodna, a njegov nedostatak i sve veća izloženost umjetnoj rasvjeti tijekom učenja i rada ne smanjuje samo našu produktivnost, nego i loše utječe na naše zdravlje.

Prozori na sjevernoj strani dat će kontinuirano difuzno svjetlo tijekom dana, bez insolacije, pa se u takvim prostorijama planira radni prostor ili atelje.

Osnovni preduvjet ugodnog življenja u potkrovlju je dovoljna količina prirodnog svjetla i svježeg zraka. Količina i kvaliteta dnevnog svjetla u potkrovlju ovise o veličini i orijentaciji prozora i ostakljenih stijena, a to, pak, ovisi o obliku krovišta. Ako postoje samo otvori na zabatnim zidovima(*), oni nam neće omogućiti dovoljnu količinu dnevnog svjetla, a pogotovo ne u svakoj prostoriji u kojoj boravimo.

Raspored soba prema stranama svijeta

Ugradnjom suvremenih sustava VELUX krovnih prozora na najlakši ćemo način osigurati dolazak prirodnog svjetla do svake prostorije stambenog prostora, a veličina i položaj prozora ovise o namjeni prostorije. Kroz krovne prozore, zbog kuta upadne zrake s krova, dopire dva puta više prirodnog svjetla nego kroz jednaku takvu ostakljenu površinu na pročelju građevine.

Kosi prozori - Prirodno svijetlo
Dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja u svakom stambenom prostoru zahtijevaju veću količinu svjetla i više luksa od spavaonice ili kupaonice. Krovni prozori na sjevernoj strani dat će kontinuirano difuzno prirodno svjetlo tijekom dana, bez insolacije, pa se u takvim prostorijama planira radni prostor, kompjutorska soba ili atelje.

Mali rječnik pojmova u tekstu:

  • ZABATNI ZIDOVI – vanjski zidovi pročelja uže strane zgrade trokutastog gornjeg završetka; gornji rubovi čine kose stranice dvostrešnog krova
  • INSOLACIJA – osunčanje; količina energije Sunčevih zraka koja dopire do Zemlje
  • LUX – mjerna jedinica za rasvijetljenost; 1 lux je osvijetljenost površine 1 kvadratnog metra (m²) na koju pada ravnomjerno raspodijeljen svjetlosni tok 1 lumena.
  • LUMEN – jedinica za svjetlosni tok