Kako želimo za naše dnevne aktivnosti osigurati dovoljno prirodnog svjetla i svježeg zraka, isto tako želimo omogućiti i kvalitetno zasjenjenje, odnosno zamračivanje prostora, pa je nužno kontrolirati insolaciju (osunčavanje).

Kako želimo za naše dnevne aktivnosti osigurati dovoljno prirodnog svjetla i svježeg zraka, isto tako želimo omogućiti i kvalitetno zasjenjenje, odnosno zamračivanje prostora, pa je nužno kontrolirati insolaciju (osunčavanje). Sunčane zrake nisu jednake jakosti u svako doba godine jer njihov efekt ovisi o kutu upada i prividnoj visini Sunca, kao i o geografskoj širini. Kose zrake ulaze manje u prostor, a položenije znatno više pa ljeti trpimo negativne posljedice pregrijavanja tijekom jutra na istočnoj strani, a za popodneva na zapadnoj. Tijekom cijele godine, kao i tijekom dana, količina Sunčeva zračenja značajno varira, i u zimskom je razdoblju poželjna, dok ljeti dodatno zagrijava stambeni prostor.

Vanjska tenda u obliku providne tkanina blokira sunčane zrake prije nego što padnu na prozorsko staklo i time smanjuje pasivno grijanje do 72 %.

Pregrijavanje prostorija zbog djelovanja Sunčeva zračenja potrebno je spriječiti odgovarajućim tehničkim rješenjima kako bi se smanjili troškovi dodatnog hlađenja prostora. Sredstva za zaštitu od sunca moguće je ugrađivati s unutarnje strane prozorskog krila, ali su djelotvornija kada se postavljaju na vanjsku stranu ostakljenih površina, naročito na istočnom i zapadnom pročelju.

Zašto se štitimo od prekomjerne insolacije i na koji način 7
  • Aluminijske rolete postavljene s vanjske strane krovnog prozora osiguravaju cirkulaciju zraka s vanjske strane i sprečavaju prodor sunčanih zraka kroz stakla, čime je osigurana maksimalna toplinska zaštita pa je unutrašnji prostor puno ugodniji za boravak. Ovim roletama postiže se potpuno zamračivanje prostora, dodatna toplinska i zvučna izolacija te mehanička zaštita prozora.
Zašto se štitimo od prekomjerne insolacije i na koji način 8
  • Vanjska tenda providna je tkanina koja blokira sunčane zrake prije nego što padnu na prozorsko staklo i time smanjuje pasivno grijanje do 72 %. Riječ je o crnoj mreži sa 14 % propusnosti svjetla, tako da i dalje osigurava vidljivost prema vanjskom prostoru. Tenda se koristi kao zaštita od toplinskog zračenja kada ne želimo u potpunosti zamračiti prostor.
Zašto se štitimo od prekomjerne insolacije i na koji način 9

Mali rječnik pojmova u tekstu:

INSOLACIJA – osunčavanje; količina energije Sunčeva zračenja koja dopire do Zemlje