Kako bismo stvorili ugodnu i zdravu klimu u prostoru i racionalnom potrošnjom energije ostvarili uštede, moramo osigurati visok nivo toplinske zaštite cijele vanjske ovojnice stambenog prostora u potkrovlju.
Gubici toplinske energije kroz građevinsku ovojnicu na neizoliranoj kući iznose više od 70 %, a velik udio u energetskoj bilanci, negdje i do 30 % topline, iz unutarnjeg grijanog prostora prema van, čine gubici kroz krov. Osim izolacije vanjskih zidova zgrade, najveći je potencijal za uštedu upravo pravilna izolacija krova.
Krovovi su izloženi velikim klimatskim promjenama – utjecaju sunca, vjetra, atmosferilija (kiše, snijega, tuče, smrzavice), ljetne vlage, temperaturnog naprezanja zbog oscilacija dnevne i noćne temperature te izmjene godišnjih doba. Uz klimatske promjene, tu su i buka, prašina, smog, ugodni ili neugodni mirisi, pelud, insekti iz okoliša od kojih štitimo svoj dom, dopuštajući interakciju unutarnjeg i vanjskog prostora.

Dodatno ulaganje u povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje gubitka topline višestruko je isplativo, a povećanje cijene gradnje za 10 % može ostvariti energetske uštede od 50 do 80 %.

Kvalitetni materijali + izvedba – za odličan rezultat

Stoga, posebnu pažnju treba posvetiti korektnoj izvedbi svih elemenata krova i ugradnji kvalitetnih materijala te se držati preporuka struke, uz primjenu povećanih, ali i ekonomski opravdanih zahtjeva u vezi s toplinskom zaštitom, jer su posljedice sanacije građevinskih grešaka često višestruko skuplje.

Zašto je važno pravilno izvesti izolaciju krova? 5

Planirane mjere sanacije moraju odgovarati energetskim standardima i biti izvedene u skladu sa zakonskom regulativom koja se bavi uštedom energije. Dodatno ulaganje u povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje gubitka topline višestruko je isplativo, a povećanje cijene gradnje za 10 % može ostvariti energetske uštede od 50 do 80 %. Adekvatnom izolacijom smanjuje se potreba za toplinskom energijom zimi ili rashladnom ljeti, čime se značajno smanjuju troškovi grijanja i hlađenja. Na taj način istovremeno smanjujemo i emisiju štetnog ugljičnog dioksida (CO₂) pa i sami pridonosimo očuvanju okoliša.