Planirate li adaptaciju starog stana ili rekonstrukciju tavana s prenamjenom u stambeno potkrovlje, razmišljate kojim materijalima pregraditi prostor, kako izvesti podloge za podove, unutarnje obloge stropova i krova te što uopće smijete napraviti s obzirom na nova opterećenja zidova. Priprema za izvedbu završnih radova u graditeljstvu – podopolagačkih, keramičarskih, parketarskih, stolarskih, bravarskih, ličilačkih i svih ostalih kojima oblikujemo interijer i pretvaramo ga u željeni dom može biti izvedena na dva načina koja ćemo najlakše opisati kao mokru i suhu gradnju. Oba načina imaju svoje prednosti – uz uvjet kvalitetne izvedbe i poštivanje propisanih detalja, a za konačnu odluku u obzir valja uzeti više faktora i, dakako, posavjetovati se s arhitektom.

Mokra gradnja odnosi se na izvedbu zidarskih radova – zidanje pregradnih zidova od opeke ili porobetona, žbukanje zidova i stropova, izvedbu cementnog estriha kao čvrstog sloja za „plivajući“ pod kojim se rješava problem udarnog zvuka, kao i zidarsku mokru ugradnju vrata, prozora i instalacijskih elemenata. Radi li se o zidanju zidova od malih opekarskih blokova, krpanju instalaterskih šliceva ili lijevanju estriha, osnovni materijal izvedbe sastoji se od cementa (vezivo), agregata (pijesak) i vode. Ove radove karakterizira jednostavna priprema i izvođenje te prihvatljiva cijena. No nedostatak ovakve izvedbe u adaptacijama i rekonstrukcijama vrijeme je potrebno za zidanje i žbukanje te sušenje površina zidova, podova i postizanje potrebne čvrstoće, odnosno dulji rok za nastavak radova. Najbolji je primjer prerana postava parketa koji upije vlagu iz estriha i počinje se dizati stvarajući brežuljke na podu. Građevinski procesi imaju svoje vrijeme trajanja koje treba poštovati, ako želimo kvalitetu.

Sređivanje potkrovlja suhom gradnjom.

Suha gradnja ne odnosi se samo na građevinske materijale nego i na čitav niz tehničkih rješenja jednostavnih i brzih za izvedbu. Raznolike mogućnosti oblikovanja unutarnjih pregradnih i obložnih stijena, podloga za izravnavanje podova i oblaganje stropova i podgleda krovova u relativno kratkom vremenu pretvorit će prostor pod kosim krovom u ugodno mjesto za život.

Suvremeni suhomontažni sustavi razrađeni su do najsitnijih detalja kojima se rješavaju problemi toplinske, zvučne i protupožarne zaštite. Ekološki materijali – gips, gips-cement na metalnoj podkonstrukciji, mineralna vuna za ispunu – svojim karakteristikama stvaraju ugodnu unutarnju klimu. Suhom gradnjom izbjegnuta je građevinska vlaga, nema sušenja podloga, nema čekanja na nastavak radova i time je skraćeno vrijeme izvedbe. A vrijeme je novac.

Sređivanje potkrovlja gletanjem.

Prednosti sustava suhe gradnje u sređivanju potkrovlja su višestruke:

  • manja težina građevinskih elemenata koja ne opterećuje osnovnu nosivu konstrukciju zgrade i njezinih temelja
  • brza, jednostavna i ekonomična izvedba, standardni detalji
  • nema gubitka vremena za isušivanje vlage, nastavlja se s radovima na obradi površina
  • ispunjeni zahtjevi toplinske, zvučne i protupožarne zaštite
  • instalacije se uvode unutar pregrada, obloga i podova, nema razbijanja zidova
  • kad nema razbijanja, nema niti prašine i građevinskog otpada, prostor je čišći
  • velike mogućnosti oblikovanja ravnih ili zakrivljenih pregrada i obloga za veću kreativnost u modeliranju interijera
  • gips – ekološki paropropusni materijal koji „diše“ i stvara ugodnu mikroklimu
  • uz unaprijed planirani prostorni raspored, u podkonstrukciju se ugrađuju ojačanja za vješanje gornjih kuhinjskih elemenata, konzolnih polica, umivaonika, bidea, raznih ovješenih ormarića pa nema bojazni od nemogućnosti montaže namještaja.
Kvalitetna izvedba prema preciznim uputama proizvođača sustava osigurava visoku stambenu udobnost koja štedi energiju i svojim stanarima pruža uživanje u domu vlastite kreacije.
Potkrovlje uređeno suhom gradnjom.

Mali rječnik pojmova u tekstu:

POROBETON – građevinski materijal različitih formata za zidanje zidova, proizveden iz prirodnih sirovina – kremenog pijeska, vapna, cementa, gipsa i vode uz dodatak aluminijevog praha koji u proizvodnom procesu stvara zračne šupljine čineći materijal laganijim. Koristi se za zidanje nosivih i nenosivih zidova i obloga. Odlikuje ga dobra nosivost, toplinska zaštita, otpornost na požar. Jednostavan je za obradu i brzu gradnju, lagan i time pogodan za sanacije i adaptacije.

INSTALATERSKI ŠLIC – utor u zidanom zidu ili betonskoj stijeni, različitih dimenzija presjeka za polaganje instalacija (vodovod, odvodnja, elektroinstalacije i sl.)

ESTRIH – građevinski element za izvedbu „plivajućeg poda“ koji se postavlja na nosivu konstrukciju poda (armirano-betonska ploča ili drveni grednik) preko elastičnog sloja u cilju sprječavanja prijenosa udarnog zvuka. Razlikuje se po vrsti materijala za izvedbu, načinu i vremenu ugradnje pa postoje estrisi za mokru ugradbu kao cementni estrih i različite vrste suhog estriha za suhu ugradbu. Na ravnu, zaglađenu i horizontalnu površinu estriha postavlja se završna podna obloga.

Potkrovlje uređeno suhom gradnjom.
Sređivanje potkrovlja gletanjem.
Sređivanje potkrovlja suhom gradnjom.
Suha gradnja u potkrovlju.