Sezona godišnjih odmora samo što nije počela, a to znači ostavljanje stana ili kuće praznima. Kako biste se zaštitili od potencijalnih provala i krađa, dovoljno je slijediti nekoliko jednostavnih savjeta kojima ćete spriječiti potencijalnu štetu.

Zaštitite imovinu i ljetujte opušteno 9

Zatvorite sve

Bez obzira živite li u prizemlju, potkrovlju ili u stanu s balkonom, obvezno zatvorite i zaključajte sva vrata i prozore jer ćete time otežati ulazak potencijalnim provalnicima. Svakako provjerite i one najmanje prozorčiće, poput onih u kupaonici ili podrumu kako biste bili sigurni da ne postoji način ulaska u stan.

Zaštitite imovinu i ljetujte opušteno 10

Angažirajte susjede

Dobrosusjedski odnosi svakako će vam pomoći u zaštiti vaše kuće ili stana. Zamolite susjeda od povjerenja da redovno provjerava vaš stambeni prostor, pokupi poštu ili kataloge koji će otkriti da niste kod kuće dulje vrijeme. Susjedi koji imaju ključ od vaših ulaznih vrata također povremeno mogu upaliti i ugasiti svjetlo, podići i spustiti rolete i slično.

Zaštitite imovinu i ljetujte opušteno 11

Koristite tehnologiju

Imate li mogućnost ugradnje alarma, svakako to napravite. Svaki nepoželjni pokret bit će registriran i bit će lakše uhvatiti počinitelja. No tehnologija vam može pomoći i kod drugih stvari. Živite li u potkrovlju, savršeno rješenje bit će Velux INTEGRA sustav kojim možete unaprijed programirati otvaranje i zatvaranje prozora, kao i podizanje i spuštanje sjenila što će dati dojam da je netko u stanu.

Zaštitite imovinu i ljetujte opušteno 12

Otežan pristup

Maknite sve ljestve, stolice i druge predmete koji bi mogli olakšati pristup prozorima. Na niže prozore možete staviti i zaštitne rešetke koje će provalnika spriječiti u obijanju brave na prozoru. Također, ne ostavljate ključeve ispod otirača, u posude za cvijeće i druga predvidljiva mjesta, radije ih dajte susjedima u koje imate povjerenja.

Zaštitite imovinu i ljetujte opušteno 13