Zenitalno prirodno svjetlo koje dolazi s krovnog prozora na ravnom krovu zadnje etaže osvijetlit će mračne dijelove stana i učiniti ih ugodnim mjestom za boravak. No ljeti je količina svjetlosti i toplinske energije koje sunce isijava povećana pa je nužno ostakljene dijelove zaštititi od neugodne vrućine i time smanjiti potrebe za rashlađivanjem prostorija. Svaki tip VELUX krovnog prozora za ravni krov može se štititi adekvatnom zaštitom od prekomjene insolacije, bio on fiksni ili otklopni, oblikovan sa završnom akrilnom kupolom ili vanjskim sigurnosnim staklom. U ponudi su vanjska zaštita od osunčanja u obliku vanjske tende za prozore za ravni krov ili unutarnja zaštita kao plisirana sjenila.

Najučinkovitije opremljen prozor onaj je s ugrađenom kombinacijom ove dvije vrste sjenila jer svako ima svoje prednosti i funkcije koje se odražavaju na oblikovanje prostora.

Vanjske tende za prozore za ravni krov, gledajući s aspekta zaštite od vrućine, djelotvornije su od unutarnjih jer zaustavljaju sunčeve zrake prije nego dođu do stakla i toplinu prenesu u unutarnji prostor. Ugradnja tende unutar sloja između prozorskog stakla i vanjske zaštite (akrilne kupole ili zaštitnog kaljenog stakla) krajnje je jednostavna. Materijal tende mrežasta je tkanina bijele boje obložena PVC-om koja klizi kroz glatke bočne vodilice od bijelo lakiranog aluminija. Prozirna tkanina propušta difuzno svjetlo filtrirajući veću količinu neugodnog zračenja. Interijer je ispunjen blagom svjetlošću, a unutarnja klima u prostoru ugodna.

Zaštita od sunca na prozorima za ravni krov 10
Vanjskom tendom upravlja se preko sustava na solarno napajanje ugrađenog pod krovom koji omogućuje zaustavljanje u bilo kojem položaju, prema želji. Pomoću daljinskog upravljača sjenilo se pomiče s bilo kojeg mjesta u prostoriji, osiguravajući visoki stambeni komfor. Baterija koja pokreće sustav traje do 600 otvaranja, čak i ako nema sunca za punjenje.
Zaštita od sunca na prozorima za ravni krov 11

Plisirana sjenila za prozore za ravni krov postavljaju se s unutarnje strane ostakljenja kontrolirajući količinu prirodne dnevne svjetlosti koja prodire u prostoriju. Ova sjenila su dekorativna, a stupanj zasjenjena ovisi o izabranoj boji tkanine – bijela, boja pijeska ili ugljena. Svijetli tonovi propuštaju manju količinu difuzne svjetlosti koja omekšava sjene, dok tamna boja ugljena zamračuje prostor. Materijal sjenila je poliesterska tkanina koja prolazi kroz bočne vodilice izrađene od anodiziranog aluminija. Uz standardna sjenila, u ponudi možete pronaći i energetsko sjenilo za zatamnjenje s dvostruko plisiranim platnom i aluminijskim premazom koje poboljšava izolaciju, a time i unutarnju klimu prostora. Energetsko sjenilo dolazi u dvjema varijantama – električnoj i solarnoj te dvjema bojama – crnoj i bijeloj.

Zaštita od sunca na prozorima za ravni krov 12
Upravljanje plisiranim sjenilom moguće je daljinskim putem – električnim napajanjem u sklopu VELUX INTEGRA® sustava prema odabranom tipu krovnog prozora za ravni krov. Plisirana tkanina jednostavno se pomiče dodirom na tipku VELUX INTEGRA® upravljačkog panela i zaustavlja u željenom položaju kako bi propustila potrebnu količinu svjetlosti i prostoru dala osjećaj privatnosti. Automatsko daljinsko upravljanje pravo je rješenje za sve prozore ugrađene u strop koji nisu nadohvat ruke. Uz kontrolu propuštanja dnevnog svjetla, birati se mogu i programirane funkcije koje svakog dana u isto vrijeme otvaraju i zatvaraju prozore ispunjavajući prostor svježim zrakom te pomiču sjenila i kad stanari nisu u stanu, pravodobno ga štiteći od ljetne vrućine.
Zaštita od sunca na prozorima za ravni krov 13
Zaštita od sunca na prozorima za ravni krov 14
Zaštita od sunca na prozorima za ravni krov 15