Uharmoniji s dnevnim i godišnjim ciklusima prirode –izmjenom dana i noći te godišnjih doba – stvaramo skladan prostor za zdravije življenje. Popodnevno zapadno osunčanje pogoduje mnogobrojnim i raznovrsnim aktivnostima, dok nam zalaz Sunca donosi mir i tišinu. Dnevne djelatnosti se reduciraju i postajemo svjesni iscrpljenosti nakon napornog dana.
Zapadnom orijentacijom stambeni prostor dobiva najjaču svjetlost u kasno poslijepodne i predvečer, u skali zlatnonarančastih i ružičastih tonova. Užarena lopta tone na obzoru i spušta se mrak.
Ljeti dan traje dulje. Zapadne strme sunčane zrake nakon podneva ne osunčavaju veliku površinu poda prostorija i negativni efekti lako se mogu ukloniti zasjenjivanjem, no tijekom popodneva dugotrajno insoliranje nisko položenim sunčevim zrakama koje duboko prodiru u prostor zagrijava znatno veće površine. Prostor se pregrijava pa nije ugodno boraviti u njemu. Bez adekvatne zaštite, prostor i preko noći ostaje topao te ne pruža zdravu klimu za ugodan san. Otvaranje prozora ne može rashladiti prostor i nužna je zaštita od sunca – zasjenjivanje krovnih prozora vanjskim roletama, tendama pa i listopadnom vegetacijom u vrtu.
U hladno doba godine, pak, sunčane zrake itekako su poželjne. Zimska insolacija podiže nam raspoloženje i pozitivno djeluje na naše zdravlje. Vedri dan rado bismo proveli upijajući sunčane zrake. Osim blagotvornog psihološkog učinka, toplinski dobici Sunčeva zračenja štede energiju prostoru i smanjuju račune za grijanje.
Zapadna orijentacija 7

Prostorije orijentirane prema zapadu podnose različite namjene. Tijekom radnog tjedna stambeni prostor više koristimo u popodnevnim satima pa je preporučljivo južno postavljeni dnevni boravak i blagovaonicu „protegnuti“ preko jugozapada, sve do zapada. „Lov“ na kasnopopodnevne sunčane zrake produljit će kvalitetni dio dana za obavljanje različite aktivnosti.
Iako je pola dana u sjeni, prostor na zapadnoj strani povoljno je mjesto za dječju sobu, kao i intelektualni rad i učenje.

Zapadna orijentacija 8

Mir koji donosi zalaz Sunca pogodan je i za smještaj spavaonica i kupaonice. No, da bi prostor bio ugodan za učenje, a potom i za opuštanje, odmor i miran san, uvjet je riješiti problem ljetnog pregrijavanja i ugraditi zaštitu od prekomjerne insolacije.

Zapadna orijentacija 9

Na zapadnoj strani svoje mjesto mogu naći prostorije gospodarske namjene – za održavanje kućanstva, kao i spremište i garderoba. Ova orijentacija nije naročito povoljna za smještaj kuhinje zbog dodatnog zagrijavanja, a još manje smočnice zbog kvarenja namirnica.