Zadiranjem u konstrukciju krova blagog nagiba i nadozida te ugradnjom dodatnih konstrukcijskih elemenata prostor se preobražava u iznimno atraktivan i poželjan za stanovanje, s puno dnevnog svjetla. Postojeći tavan za uređenje djeluje vrlo nezahvalno – blagi nagib krova vrlo je neugodan za oblikovanje korisnog stambenog prostora; mračan, gotovo potpuno zatvoren volumen s jednim malim otvorom; nadozid viši od uobičajenog, ali opet nedovoljno visok za pristup u punoj visini… sve to utječe na dojam skučenog prostora bez zraka koji kao da ne dopušta kretanje u dubinu.

Preobrazba postojeće konstrukcije

Konstrukciju čine zidovi od blok-opeke, kosi armiranobetonski serklaž (kao ukruta na horizontalnu silu potresa), polumontažna krovna konstrukcija s ispunom od opeke, armirano-betonska ploča poda.
Zadivljujuća preobrazba skučenog potkrovlja s krovom blagog nagiba 7

Koncept otvorenog tlocrta odgovara stilu življenja mladih ljudi, a jedinstven sklop dnevnog boravka sa spavaćim dijelom ovom stanu daje dojam velikog prostora. Uska prostorija iza zone spavanja pretvorena je u jednostavno opremljenu garderobu. Intimni prostor za spavanje samo je akcentiran podizanjem na plato u drvenoj oblozi. Ovaj uzdignuti dio poda stapa se s volumenom niskog ormara – spremišta velike dubine, s policama i ladicama za odlaganje rublja, smještenog na nižem dijelu potkrovlja, ispod niza od triju krovnih prozora.

Ugradnjom sloja termoizolacije povrh kose krovne ploče podigla se razina ugradnje krovnih prozora pa je pod ostakljenim dijelom krova dobivena veća visina.

Čarolija prozora

Grupe prozora prate svaku funkcionalnu cjelinu stana. Na sličan način kao u spavaonici izvedeno je konstrukcijsko zasijecanje krova i zida uz dnevni boravak. Blagi nagib krova odredio je veliku duljinu krovnog prozora sa središnjim ovjesom i gornjom ručkom koja je stanarima nadohvat ruke, a visoki nadozid omogućio je ugradnju vertikalnog otklopnog prozora u ravnini zida. Time su dobivene dobre vizure prema eksterijeru i u stojećem i u sjedećem položaju, a i omogućeno je više varijanti otvaranja prozorskog krila za provjetravanje prostora i stvaranje ugodne klime u njemu. Dodatno konstrukcijsko rebro u novom otvoru omogućilo je ugradnju dvaju kompleta prozora. Time dnevni boravak dobiva dovoljnu količinu prirodnog svjetla koje prodire duboko u prostor.

Zadivljujuća preobrazba skučenog potkrovlja s krovom blagog nagiba 8

Pravilnim oblikovanjem špalete koja je na gornjem rubu gotovo horizontalna, omogućen je ulazak znatno šireg snopa svjetlosti. Ugradnjom sloja termoizolacije povrh kose krovne ploče podigla se razina ugradnje krovnih prozora pa je pod ostakljenim dijelom krova dobivena veća visina. Prozori su spojeni u VELUX INTEGRA® sustav automatskog upravljanja – otvaranja i zatvaranja prozorskih krila te pomicanja sjenila pomoću upravljačkog panela smještenog u dnevnom boravku.

Boje. Materijali. Ambijent.

Garnituru za sjedenje čine dvije sofe, u nježnom žutozelenom tonu, za ugodno odmaranje i dva retro drvena stolca s naslonima ruke, presvučena navlakama u komplementarnoj crvenoj i zelenoj boji, koji djeluju kao skulpture. Omeđena je drvenim platoom spavaćeg dijela koji postaje ploha za sjedenje i proširuje grupu u trenutku kada se na druženju okupi veće društvo.

Zadivljujuća preobrazba skučenog potkrovlja s krovom blagog nagiba 9

Pod dnevnog boravka izveden je u keramičkim pločicama većeg formata i boje bijele kave, koje skrivaju podno grijanje. Drvena obloga spavaćeg platoa i ormara prostoru daje toplinu prirodnog materijala, jednako kao i prozori izrađeni od drva nordijskog bora i opremljeni nježnozelenim plisiranim sjenilima za zaštitu od prekomjerne insolacije. Zidovi i podgled krova u svojoj bjelini otvaraju prostor, a svjetlo se dodatno reflektira i ispunjava prostor potkrovlja. Zid iza uzglavlja kreveta ugodne je žute boje koja vizualno skraćuje prostor i potencira tople tonove sunčane svjetlosti.

Mali rječnik pojmova u tekstu:

SERKLAŽ – konstrukcijski element od armiranog betona koji horizontalno i vertikalno povezuje zidane zidove svake etaže po cijeloj dužini i cijeloj širini te ih tako ukrućuju na horizontalnu silu potresa; izvedba serklaža obavezna je u zidanim konstrukcijama u seizmički aktivnim područjima;
– horizontalni serklaž nalazi se na spoju zida i stropa
– vertikalni serklaž nalazi se na uglovima i spojevima nosivih zidova
– kosi serklaž nalazi se nad zabatnim zidovima pod krovom
POLUMONTAŽNI STROP – način izvedbe stropnih i krovnih ploča sastavljenih od nosivih armiranih gredica postavljenih na osnom razmaku od 50 cm, između kojih se postavljaju elementi ispune od tankostijenih šupljih opekarskih blokova, a s gornje strane izvodi se tlačna armiranobetonska ploča