Začinski svijet nadohvat ruke

Suhe mirodije ili svježe začinsko bilje itekako gode našim osjetilima i dodatno obogaćuju pripremljena jela. Ako volite kuhati i strastveni ste zaljubljenik u začine, onda sigurno u svojoj kuhinji imate mnoštvo bočica.

Vlasnici stambenog potkrovlja bez balkona mogu napraviti „začinsku gredicu“ na prozorskim klupčicama ili uz radnu površinu u kuhinji.

AROME KOJE ODUZIMAJU DAH

Začini i začinsko bilje koje ste tijekom hladnog razdoblja sačuvali, osušili i pospremili na odgovarajući način izvrstan su dodatak brojnim jelima. Prstohvat osušenih listova peršina ili bosiljka znatno će poboljšati i oplemeniti okus jela, grančica ružmarina ili listić majčine dušice opojno će zamirisati prostorijom kada iz pećnice izvadite pečenje, a malo praha čili papričice u jelu, pak, vatreno će vas zagrijati tijekom najhladnijeg razdoblja u godini.

OSUŠENI I POHRANJENI

Suhe ili dehidrirane začine lako ćete sačuvati u staklenim zatvorenim posudama, posebice ako su sitni ili previše krhki. A ako imate koji vjenčić ljutih papričica, luka ili češnjaka iz vlastitoga vrtnog uzgoja, ukrasite njima kuhinju jer lijepo ih je vidjeti kako atraktivno krase zid ili vise uz rustikalnu kuhinjsku policu.

KREĆU PRIPREME

Početak proljeća idealno je vrijeme za pregled zbirke suhih začina. Možda ćete poželjeti izvaditi iz njih sjemenke i posijati ih te se tako pripremiti za nadolazeću sezonu. Sretni vlasnici terase ili balkona mogu napraviti svoju proljetnu začinsku oazu. Vlasnici stambenog potkrovlja bez balkona mogu napraviti „začinsku gredicu“ na prozorskim klupčicama ili uz radnu površinu u kuhinji, tako da im začini budu cijelo vrijeme pri ruci. Za to je potrebno samo nekoliko začinskih teglica i redovito zalijevanje uz obilje proljetnoga sunca.

JEDNA, ALI VRIJEDNA

Ovisno o tome koliko slobodnog prostora imate u svom domu, odabir začina možete ograničiti na nekoliko teglica začinskog bilja ili napraviti pravi mali vrt s gredicama. Ako imate prostora za samo jednu začinsku biljku koja će krasiti vašu kuhinju, svakako odaberite onu koju ćete najčešće koristiti i uživajte u pripremi hrane uz njene aromatične čari.