Svi mi posjedujemo neke stvari koje su nam nekad bile omiljene, a s vremenom su pale u drugi plan ili smo ih posve zaboravili, no nismo ih bacili. Neki od nas takve stvari čuvaju u podrumu, a netko na tavanu. Tako, kada počnete uređivati tavan u stambeno potkrovlje, možda i vi opet otkrijete stari svijet uspomena. Možda nećete htjeti te stvari baciti iako ih nemate više gdje držati. Ako ih poželite zadržati, barem neke od njih, pokušajte ih sagledati iz drugog kuta i uklopiti u dizajn svog novog potkrovlja…
Odlučite li starom namještaju ili raznim ukrasima podariti nov život, istovremeno ćete si priuštiti odličnu razbibrigu koja će vas opustiti i izvući iz vas kreativnost za koju možda niste niti znali da postoji.
Za ukrašavanje i restauraciju starih komada namještaja možete koristiti decoupage tehniku. Eksperimentirajte i pri tom budite sigurni da ćete biti originalni – jer takav stol, ormarić ili stolce neće imati nitko drugi. Stara bakina škrinja, pak, može promijeniti vaš pogled na retro stil i poslužiti vam kao vrlo funkcionalna klupa ili spremnik za stvari koje redovito koristite. Tapeciranje, poliranje ili ponovno lakiranje varijante su za komade koji su se s vremenom istrošili. No, imajte na umu da je i pohaban izgled u većini slučajeva dobrodošao. Bitno je samo da predmete dobro očistite i popravite (ako su polomljeni) te, ako je to moguće, da opet postanu funkcionalni.

Stari radio ili gramofon idealni su za vaš retro kutak, a sjajno će se uklopiti i u industrijski, minimalistički dizajn.

Stari detalji na nov način

Dječje igračke ne morate spremati izvan vidokruga jer one ispunjavaju prostor toplinom i odaju dojam obiteljskog života. Plišanci, stare lutke, autići ili drugi sitni detalji mogu lijepo ukrasiti vaš novi stambeni prostor neponovljivim linijama životnih uspomena. Kakvom se brzinom mijenja naš život najbolje pokazuje sve veći broj tehničkih uređaja koje više ne koristimo. Ono što je nekad predstavljalo zadnju riječ tehnike sada zauzima mjesto u prašnjavoj hrpi na tavanu. Stari radio ili gramofon odlično će se uklopiti u vaš retro kutak, a sjajno će izgledati i kao ukrasni detalji u industrijski, minimalistički dizajniranom prostoru.

Zaboravljene stvari u novom stanu 5

Košarice, kuhinjski pribor, tekstil… Sve se može iskoristiti na nov i posve neočekivan način. Primjerice, stari stolac može poslužiti kao držač knjiga, a veliki retro kofer, umjesto stolića, vašem će dnevnom boravku dati poseban štih. Što je nova primjena nekog starog predmeta manje očekivana, to će biti efektnija. Inspirirajte se svjetskim trendovima, savjetima dizajnera, blogerskom scenom ili jednostavno svojom intuicijom. Neka ona bude vaša vodilja u svijetu gdje nekad staro s uspjehom može postati posve novo.