Kada je riječ o projektima adaptacije doma, zamjena krovnih prozora često je predmet brojnih zabluda. Neke od tih zabluda mogu vlasnike kuća odvratiti od realizacije ovog korisnog zahvata koji donosi višestruke prednosti. U ovom tekstu pozabavit ćemo se nekim od najčešćih mitova o zamjeni krovnih prozora te dokazati da su oni u današnje vrijeme zastarjeli i neutemeljeni.

 

„Preskupo je, može doći do neočekivanih troškova pa se ne isplati!”

Jedna od najraširenijih zabluda je da je zamjena krovnih prozora skup pothvat s nepredviđenim troškovima te da stoga nije vrijedan ulaganja. U stvarnosti, iako zamjena krovnog prozora isprva može izgledati kao značajan početni trošak, važno je uzeti u obzir njezine dugoročne prednosti. Suvremeni prozori dizajnirani su tako da budu energetski učinkoviti te da smanjuju račune za grijanje i hlađenje. Osim toga, više prirodnog svjetla svakako će životni prostor učiniti ugodnijim, dok će bolja izolacija utjecati i na troškove grijanja i hlađenja, čime će se investicija dugoročno isplatiti.

Novi krovni prozori u spavaćoj sobi s puno prirodnog svjetla

„Zamjena krovnih prozora predugo traje”

Druga zabluda je da je zamjena krovnih prozora dugotrajan proces koji remeti svakodnevni život. Uz napredak u građevinskoj tehnologiji i iskusne stručnjake, zamjena krovnih prozora može biti relativno brz projekt. Većina ugradnji može se dovršiti u roku od dan ili dva, čime se neugodnosti za vlasnike kuća svode na minimum. VELUX prozori sa solarnim ili električnim napajanjem dolaze s tvornički ugrađenom opremom, što ugradnju čini bitno lakšom, često bez potrebe za električarom.

 

„Ne mogu pronaći pravog stručnjaka”

Organizacija projekta zamjene krovnih prozora može se činiti zahtjevnom kao i pronalaženje pouzdanog stručnjaka za taj posao. Međutim, uz ispravno planiranje i stručnu pomoć, sve može proći prilično glatko. VELUX preporučeni majstori za ugradnju napravit će procjenu stanja i predložiti najadekvatniji model i dimenziju novog krovnog prozora za zamjenu kako bi se dodatni poslovi prilagodbe otvora u krovu sveli na minimum. Također, možete im prepustiti kupnju i dostavu novog prozora i opreme za ugradnju. Skidanje postojećeg prozora, ugradnju novog, pa čak i završnu oblogu oko novog prozora moguće je odraditi u jednom danu.

Bračni par u kuhinji s novim krovnim prozorima

Imate li još nedoumica?

Ako ste zapeli u procesu ili ne znate odakle započeti sa zamjenom prozora, ili ako pak jednostavno trebate stručnost i savjete profesionalca, obratite se VELUX korisničkoj službi. S više od 80 godina iskustva, možemo vam pomoći u tome da proces zamjene prozora bude lak, brz i bezbolan.