Wegner Wishbone chair ili CH24 stolac, kako mu je službeno ime, zasigurno je poznat svim ljubiteljima dizajna. Iza ovog jednostavnog, ali iznimno upečatljivog i funkcionalnog stolca stoji danski dizajner Hans Wegner. Prvi put ga je izradio davne 1949. godine, a od 1950. u kontinuitetu ga proizvodi tvrtka Carl Hansen & Søn.
Hans Wegner rođen je 1914. u gradu Tønderu u južnoj Danskoj. Iako mu je otac bio postolar, Wegner mlađi ipak se odlučio za izradu namještaja. U potpunosti joj se posvetio nakon što je sa 17 godina završio majstorsku izobrazbu u radionici H. F. Stahlberga gdje su nastali njegovi prvi kuhinjski ormarići. U dvadesetoj godini seli se u Kopenhagen gdje upisuje Školu umjetnosti i obrta koju završava 1938., a nakon koje ostvaruje karijeru arhitekta.
Wegner Wishbone stolice_002
Dvije godine kasnije, pridružuje se Arneu Jacobsenu i Eriku Mølleru s kojima počinje dizajnirati namještaj za novu gradsku vijećnicu grada Aarhusa. Te iste godine počinje surađivati s jednim od dizajnera koji je imao važnu ulogu u upoznavanju danske publike s modernim dizajnom – Johannesom Hansenom.
Godine 1944. Wegner otvara svoj prvi salon i počinje s dizajniranjem stolaca inspiriranih kineskim stolcima iz dinastije Ming. Pet godine kasnije rađa se Wishbone stolac, njegov najpoznatiji proizvod, također inspiriran dinastijom Ming. Proizvodnju stolca Wegner je prepustio tvrtki Carl Hansen & Søn, ali uz njegov strog nadzor.
Wegner Wishbone stolice_003
Sam Wegner Wishbone chair sastoji se od 14 dijelova, obuhvaća čak 100 individualnih procesa obrade, a njegova izrada traje oko tri tjedna. Popularno zvan i Y stolac, zbog specifičnog oblika naslona, odlikuje se vrhunskom izradom i iznimnom udobnošću. To je donekle rezultat i sjedišta izrađenog od čak 120 metara papirnatih vlakana.
Wishbone stolac izrađuje se od drva jasena, bukve, javora, hrasta, oraha i trešnje, odnosno dolazi u svijetloj i tamnoj nijansi. Ovaj stolac iznimno je popularan u Japanu gdje se prodaje u tamnijoj nijansi i originalnoj visini. U Danskoj je pak iznimno popularna svijetla nijansa i nešto viši stolac jer je visina naknadno usklađena s povećanjem visine stanovništva.
Wegner Wishbone stolice_004