Krov štiti od padalina i vjetra te ostalih vremenskih utjecaja, ali ima funkciju i osiguravanja toplinske izolacije. Kada je riječ o stanu u potkrovlju, važan faktor su sama visina i nagib krova. Prema njima ćete morati prilagoditi raspored prostorija, ali i namještanje svake pojedine sobe. Bez obzira na vrstu krova, odnosno njegovu visinu i nagib, ne treba brinuti o tome hoće li u prostoru biti dovoljno dnevnog svjetla i svježeg zraka jer različiti modeli krovnih prozora nude niz mogućnosti za ugradnju.

Vrste krovova i njihov oblik

Ovisno o nagibu postoje dvije vrste krovova, a to su kosi i ravni krov. Kosi krovovi uglavnom imaju nagib 30 do 60 stupnjeva, a takav krov je najčešće pokriven crijepom. Ravni krovovi su oni malog nagiba, od 3% do 10% te se najčešće rade na ravnim drvenim stropnim konstrukcijama ili na ravnim masivnim, najčešće betonskim stropovima. Osim na ravne ili kose, prema obliku dijelimo ih i na jednoslivni krov (krov na jednu vodu), dvoslivni krov (krov na dvije vode) i višeslivni krov (krov na više voda).

Vrste krovova i na koji način diktiraju uređenje stana u potkrovlju 1

Odlični za stanove u potkrovlju su i mansardni ili lomljeni krovovi, a riječ je o posebnoj konstrukciji s izlomljenim krovnim površinama, odnosno konstrukciji od dva krova različitih visina. Dio krova od gornjeg katnog stropa ima veliki nagib krova te veći potencijal za uređenje stambenog prostora. Danas se mansardni krovovi vrlo rijetki, a najpopularniji su ipak tradicionalni krovovi nagiba 30 do 40 stupnjeva.

Kosine i visina krova diktiraju uređenje

Upravo o vrsti krova ovisi kolika će biti iskoristivost prostora u potkrovlju, a vrlo važan faktor je i visina nadozida ispod kosih krovova. Sama visina će odrediti i vrstu namještaja za vaš stan, ali i kako ćete rasporediti svoj životni prostor. Savjet je da središnja visina stropa iznosi najmanje 250 cm, što zapravo omogućuje nesmetano kretanje u prostoru. Dijelovi u kojima će biti prostor za sjedenje poput fotelja, sjedećih garnitura i radnih stolova može biti nešto niži.

Vrste krovova i na koji način diktiraju uređenje stana u potkrovlju 2

Kod strmijih krovova, središnja visina potkrovlja može biti nešto viša pa čak i do visine šest metara te se u tom dijelu može napraviti galerija. Osim što je to dodatni prostor koji može poslužiti kao spavaća, dječja ili radna soba, galerija će stanu dati poseban šarm.

Pravi odabir krovnih prozora

U slučaju da je potrebna sanacija i rekonstrukcije krova, bez obzira kakav oblik krova odaberete kombiniranje dva ili više krovnih prozora je idealno rješenje. Primjerice ugradnja tri krovna prozora u nizu daje 2 do 3 puta više svjetlosti od klasično okomito postavljenih prozora istih dimenzija. Samim time moguće je u prostorijama poput dnevnog boravka, spavaće sobe ili blagovaonice ostakliti velike krovne površine.
Vrste krovova i na koji način diktiraju uređenje stana u potkrovlju 3
Vrste krovova i na koji način diktiraju uređenje stana u potkrovlju 4
Vrste krovova i na koji način diktiraju uređenje stana u potkrovlju 5
Vrste krovova i na koji način diktiraju uređenje stana u potkrovlju 6
Vrste krovova i na koji način diktiraju uređenje stana u potkrovlju 7
Vrste krovova i na koji način diktiraju uređenje stana u potkrovlju 8
Vrste krovova i na koji način diktiraju uređenje stana u potkrovlju 9
krov_diktira_uredenje_stana_001
krov_diktira_uredenje_stana_002
krov_diktira_uredenje_stana_003
krov_diktira_uredenje_stana_004
krov_diktira_uredenje_stana_005
krov_diktira_uredenje_stana_006
previous arrow
next arrow
krov_diktira_uredenje_stana_001
krov_diktira_uredenje_stana_002
krov_diktira_uredenje_stana_003
krov_diktira_uredenje_stana_004
krov_diktira_uredenje_stana_005
krov_diktira_uredenje_stana_006
previous arrow
next arrow