Viseće košare za sjedenje pripadaju velikoj hedonističkoj obitelji uporabnih predmeta namijenjenih odmoru, opuštanju i vlastitoj ugodi. Starija i poznatija sestra je južnoamerička viseća ležaljka – tzv. hamaca, koja je nakon Kolumbova otkrića Novog svijeta krenula suprotnim smjerom, osvojila Europu i ostatak svijeta. Tkanina ili mreža razapeta između dvaju stabala ili dvije čvrste točke iznad tla omogućavala je sigurno i mirno spavanje bez bojazni od ugriza zmija i mrava.

Popodnevna siesta, čvrsti noćni san i lagano ljuljuškanje na povjetarcu okrijepilo je dušu i tijelo bolje od bilo kojeg kreveta. Širom Srednje i Južne Amerike ležaljke su razapete u vrtu, na trijemu, ali i unutar kuće, u otvoru vrata ili dnevnom boravku. U Salvadoru tradicionalna seoska kuća na zidovima boravka ima više kuka na koje se uzduž prostorije vješaju viseće ležaljke – za sjedenje, spavanje i ljuljuškanje djece.

Viseće košare za sjedenje – za trenutke opuštanja 9

Nove inačice ležaljke spajaju dvije točke ovjesa u jednu iz praktičnog razloga – uštede prostora. Jedna kuka, jedan konop, dva kraja tkanine s drvenom razuporom – i stvorena je lebdeća ležaljka ugodnog polusjedećeg položaja. Manje ćudoredna ležaljka pretvorila se u ljubavnu ljuljačku i zaposjela spavaću sobu. Ćudorednija varijanta stvorila je prekrasne viseće košare za sjedenje, nazvane još i viseće fotelje. One danas krase dnevni boravak, dječju sobu, terasu i sva ona mjesta gdje želimo imati mir i trenutke samo za sebe.

Viseće košare za sjedenje – za trenutke opuštanja 10

Boho stil života

Viseće košare za sjedenje srodne su boemskom načinu života. Ideja ugodnog sjedenja u fotelji koja lebdi u zraku neodoljiva je. Jednostavno, ležerno i bezbrižno. Lagano gibanje djeluje umirujuće. Dobro raspoloženje, lakoća življenja. „Ne marim za svakodnevne probleme, plutam iznad njih“. Opušteno sjedeći u svojoj košari provodimo slobodno vrijeme u slušanju glazbe, čitanju knjige ili omiljenog časopisa, čavrljanju i dopisivanju s prijateljicama. Možda u učenju. Ili radu na laptopu.

Viseće košare za sjedenje – za trenutke opuštanja 11

Postava u potkrovlju

Baš zato što nam je prva asocijacija na viseće košare za sjedenje ljetni odmor i boravak na otvorenom, dobru vibraciju treba iskoristiti i unijeti je u unutarnji prostor. Atraktivno oblikovane poput školjke ili ljuske, u potkrovlju izgledaju poput skulpture. Da bi bile potpuno funkcionalne – za čitanje i rad, treba ih smjestiti u blizini izvora prirodne svjetlosti, pod krovnim prozorom u kosom ili ravnom krovu. Pa razmisliti o umjetnoj rasvjeti za večernje sate. A onda ugasiti svjetlo i sanjariti pod zvijezdama.

Ako birate viseću fotelju za svoj dom, pogledajte što se nudi na tržištu i što vam najviše odgovara – oblik jajeta, suze ili klasična viseća mreža. Želite li ležati ili samo čilate? Koliko mjesta imate za ovjes? I kako učvrstiti u strop?

Viseće košare za sjedenje – za trenutke opuštanja 12

Materijali i ovjes

Lijepe viseće košare za sjedenje izrađene su od prirodnih materijala. Ljuska od bambusa i ratana u obliku jajeta djeluje toplo u interijeru. Lagana metalna konstrukcija može biti bojena ili opletena pamučnim vlaknima. Sjedalo od konoplje u makrame tehnici pletenja također izgleda zanimljivo. Unutar košare obavezno se postavljaju meki jastučići. Košara je pričvršćena na lanac ili sajlu. Vješa se na gredu ili rog krovišta pa treba provjeriti nosivost konstrukcije i predvidjeti ojačanje.

Jednostavniji pristup za dječje veselje

Dečka od akcije neće zanimati relaksacija i viseće košare za sjedenje. Stara (ali oprana) automobilska guma na konopu ovješenom na drvenu konstrukciju stropa donijet će više veselja i dinamike u dječju sobu.

Viseće košare za sjedenje – za trenutke opuštanja 13