Ograničenost mjesta urbanog životnog prostora i nadahnuće sposobnošću biljaka da uspijevaju i rastu na strmim stijenama promovirala je vrlo popularan trend koji je cijelom svijetu postao poznat kao vertikalan vrt. Ljudska želja da se čak i u gradskoj vrevi stvori vlastita komforna prirodna oaza rezultirala je brojnim maštovitim rješenjima u dizajnu interijera.

Ushićeni botaničar

Jedan od začetnika trenda vertikalnih vrtova bio je francuski botaničar Patrick Blanc koji je na svojim putovanjima po Tajlandu 80-ih godina prošlog stoljeća primijetio sposobnost biljaka da rastu na vertikalnim površinama padina i stijena. Svoja zapažanja s vremenom je razvio u cijeli sistem vertikalnih vrtova za koje čak nije bitna ni zemlja, nego čvrsta podloga za njihov rast, stalan izvor svjetlosti i vlage.
Vertikalni vrt – trend koji uvjereno vlada gradom 7

Vaša idila

Za stvaranje vlastitog vertikalnog vrta, s obzirom na manjak prostora, nisu potrebna velika ulaganja. Slobodno iskoristite zidove terase ili potkrovlja na koje smjestite i fiksirajte cvjetne teglice ili posude s cvijećem. Mogu to biti mreža, drvene letvice ograde, police u razinama ili teglice obješene na kukice. Izbor posuda za cvijeće je dovoljno širok, od tradicionalnih viseći košarica pa sve do plastičnih cvjetnjaka. Krovni prozori će osigurati dovoljnu količinu sunčeve svjetlosti koja tijekom dana osvjetljava zid u potkrovlju na kojem ste formirali svoj vertikalni vrt, a na terasi ili balkonu ima posve dovoljno svjetla potrebnog biljkama za njihov rast i razvoj.
Vertikalni vrt – trend koji uvjereno vlada gradom 8

Iskoristite i strop

Kod stvaranja vertikalnih vrtova u vlastitom potkrovlju, ne morate se ograničiti samo zidnom kreacijom. Drvene grede tavanskog prostora možete vješto nadopuniti visećim biljkama koje će stvoriti originalnu i neponovljivu atmosferu urbane džungle u vašem domu. Paprati, viseći lijane ili slične biljke lakše će se prilagoditi u vertikalnom vrtu i jednostavnije održavati jer i u prirodi često rastu u sličnom položaju.
Vertikalni vrt – trend koji uvjereno vlada gradom 9

Manji, ali toliko atraktivni

Kao posve drugačiju ideju za vertikalnu konstrukciju svojeg vrta, možete ga probati složiti od cijelog niza dubljih drvenih okvira koje objesite uz visinu zida. Ispunite ih kvalitetnom zemljom i posadite nešto niže grmolike biljke interesantnih uzoraka i rubova listova. Zeleno lišće s raznolikim svjetlijim šarama i manjih dimenzija atraktivno će se uklopiti u vaš stil uređenja i obogatiti ga dodatnom toplinom, prirodnom estetikom i ljepotom. Boja drvenih cvjetnih teglica ne mora ostati tvornička, slobodno eksperimentirajte i prilagodite ih boji zida ili napravite ukrasne detalje od istog materijala od kojeg su napravljene dekoracije u vašem potkrovlju.
Vertikalni vrt – trend koji uvjereno vlada gradom 10