Kombiniranje krovnih prozora s vertikalnim ostakljenim elementima daje niz novih mogućnosti i vizualnih doživljaja u oblikovanju potkrovlja. Vertikalni elementi koji se ugrađuju ispod krovnog prozora idealni su za potkrovlja s visokim parapetnim zidom. Takvi prostori bili bi osuđeni na svjetlo s krovnog prozora, bez pogleda na okoliš. Ugradbom ovih elemenata ostakljena površina prelazi preko ravnine zida, dovodeći više dnevnog svjetla u interijer. Dodatni prozor ispod krovnog prozora omogućuje lijepe vizure na vanjski prostor, ne samo u stojećem položaju već i sjedeći za radnim stolom, uživajući u naslonjaču svog dnevnog boravka ili postelji spavaće sobe.

Vertikalni elementi ispod krovnih prozora 9

Za ugradnju kombinacije krovnog i vertikalnog prozora treba pripremiti otvor u krovu i zidu. Na vrhu nadozida potkrovlja u zidanim konstrukcijama na našim seizmički aktivnim područjima obveza je ugraditi horizontalni serklaž – konstruktivni element od armiranog betona koji zidove ukrućuje na horizontalnu silu potresa poput prstena. Za izvedbu otvora u postojećim ili novim građevinama treba predvidjeti izmicanje horizontalnog serklaža – prema projektiranom gabaritu prozora i potom ga povezati s vertikalnim i horizontalnim serklažem na nivou podne ploče. Prilikom rekonstrukcije postojećeg potkrovlja svakako je preporuka konzultirati statičara kako bi se osigurala stabilnost građevine.

Vertikalni elementi ispod krovnih prozora 10

Ugradnjom krovnog i vertikalnog prozora prirodno svjetlo prodire neprekinuto s pročelja i krova, a svjetlosni trak obasjava prostor u kontinuitetu. Prekinut je tek drvenim okvirima na spoju kose i vertikalne ostakljene plohe. Interijer se potpuno otvara okolišu, omogućujući pogled u stojećem, sjedećem pa i ležećem položaju, prema želji. Prekomjerna insolacija spriječit će se ugradnjom vanjske tende i unutarnjih sjenila za zaštitu od sunca.         

Nizanjem dva ili više elemenata vertikalnog i krovnog prozora u grupu u skladu s krovnom konstrukcijom dobiva se prozračnost prostora poput zimskog vrta, ali sa značajno boljim svojstvima toplinske zaštite.

Vertikalni elementi ispod krovnih prozora 11

Kako izabrati dimenziju vertikalnog prozora?

Širine vertikalnih elemenata usklađene su sa širinama krovnih prozora pa se tako mogu kombinirati vertikalni elementi širine 78 cm, 94,2 cm, 114 cm i 134 cm. Različite visine vertikalnih elemenata pružaju više mogućnosti oblikovanja prostora s obzirom na izmjerenu visinu parapeta, tlocrtni raspored i željeni vizualni doživljaj. Ponuđene visine od 60 cm, 95,4 cm, 115,4 cm i 137,4 cm prilagodit će se svakoj situaciji u prostoru.       

Vertikalni prozor manje visine ugradit će se u visoki parapetni zid, ispod postaviti radni stol i tako najkvalitetnije iskoristiti osvijetljenu radnu zonu u potkrovlju s lijepim pogledom na eksterijer. Ovakav prozor može se ugraditi i u niski parapet ispod krovnog prozora i tako dobiti kontinuitet prirodnog svjetla od krova pa sve do poda prostorije.           

Veća visina vertikalnog prozora pružit će pogled kao na dlanu. Visoki parapetni zid potpuno se otvara i velika količina svjetlosti prodire tijekom čitavog dana i raspršuje se u prostoru.

Vertikalni elementi ispod krovnih prozora 12

Koji je izbor obrade površine drvenog prozorskog okvira?       

Okvir vertikalnog elementa prilagodit će se odabranom krovnom prozoru, a birati se mogu drveni okviri u varijanti natur drveta, zatim okviri bojeni bijelom bojom, oba s otklopnim prozorskim krilom te fiksni prozori presvučeni bijelim poliuretanom.           

Doprozornik i krilo u prirodnoj boji drveta zaštićeni su bezbojnim vodenim lakom. Izražena tekstura drveta oplemenit će suvremene interijere skandinavskog tipa, jednako kao i tradicionalne ambijente u kojima drvo ima glavnu ulogu.

Bijelo bojeni prozori obrađeni su bijelim lakom na vodenoj bazi koji štiti drvo i omogućuje mu „disanje“. Fina struktura godova nordijskog bora nazire se kroz premaz, namijenjena je moderno oblikovanim interijerima, kao i onima uređenima u duhu nekih prošlih vremena.

Prozorski okviri plastificirani u bijeli poliuretan zahvalni su jer ne zahtijevaju održavanje, tj. bojenje drvenih vidljivih dijelova. Održavanje se svodi na brisanje okvira i krila mekanom vlažnom krpom.

Vertikalni elementi ispod krovnih prozora 13