potkrovlje.hr_velux_vertikalni_elementi_001
Inspiracija

Vertikalni elementi ispod krovnih prozora

Kombiniranje krovnih prozora s vertikalnim ostakljenim elementima daje niz novih mogućnosti i vizualnih doživljaja u oblikovanju potkrovlja. Vertikalni elementi koji se ugrađuju ispod krovnog prozora idealni su za potkrovlja s visokim parapetnim zidom. Takvi prostori bili bi osuđeni na svjetlo s krovnog prozora, bez pogleda na okoliš. Ugradbom ovih elemenata ostakljena površina prelazi preko ravnine zida, dovodeći više dnevnog svjetla u interijer. Dodatni prozor ispod krovnog prozora omogućuje lijepe vizure na vanjski prostor, ne samo u stojećem položaju već i sjedeći za radnim stolom, uživajući u naslonjaču svog dnevnog boravka ili postelji spavaće sobe.           

potkrovlje.hr_velux_vertikalni_elementi_002

Za ugradnju kombinacije krovnog i vertikalnog prozora treba pripremiti otvor u krovu i zidu. Na vrhu nadozida potkrovlja u zidanim konstrukcijama na našim seizmički aktivnim područjima obveza je ugraditi horizontalni serklaž – konstruktivni element od armiranog betona koji zidove ukrućuje na horizontalnu silu potresa poput prstena. Za izvedbu otvora u postojećim ili novim građevinama treba predvidjeti izmicanje horizontalnog serklaža – prema projektiranom gabaritu prozora i potom ga povezati s vertikalnim i horizontalnim serklažem na nivou podne ploče. Prilikom rekonstrukcije postojećeg potkrovlja svakako je preporuka konzultirati statičara kako bi se osigurala stabilnost građevine.

potkrovlje.hr_velux_vertikalni_elementi_003

Ugradnjom krovnog i vertikalnog prozora prirodno svjetlo prodire neprekinuto s pročelja i krova, a svjetlosni trak obasjava prostor u kontinuitetu. Prekinut je tek drvenim okvirima na spoju kose i vertikalne ostakljene plohe. Interijer se potpuno otvara okolišu, omogućujući pogled u stojećem, sjedećem pa i ležećem položaju, prema želji. Prekomjerna insolacija spriječit će se ugradnjom vanjske tende i unutarnjih sjenila za zaštitu od sunca.         

Nizanjem dva ili više elemenata vertikalnog i krovnog prozora u grupu u skladu s krovnom konstrukcijom dobiva se prozračnost prostora poput zimskog vrta, ali sa značajno boljim svojstvima toplinske zaštite.

potkrovlje.hr_velux_vertikalni_elementi_004     

Kako izabrati dimenziju vertikalnog prozora?     
Širine vertikalnih elemenata usklađene su sa širinama krovnih prozora pa se tako mogu kombinirati vertikalni elementi širine 78 cm, 94,2 cm, 114 cm i 134 cm. Različite visine vertikalnih elemenata pružaju više mogućnosti oblikovanja prostora s obzirom na izmjerenu visinu parapeta, tlocrtni raspored i željeni vizualni doživljaj. Ponuđene visine od 60 cm, 95,4 cm, 115,4 cm i 137,4 cm prilagodit će se svakoj situaciji u prostoru.       
Vertikalni prozor manje visine ugradit će se u visoki parapetni zid, ispod postaviti radni stol i tako najkvalitetnije iskoristiti osvijetljenu radnu zonu u potkrovlju s lijepim pogledom na eksterijer. Ovakav prozor može se ugraditi i u niski parapet ispod krovnog prozora i tako dobiti kontinuitet prirodnog svjetla od krova pa sve do poda prostorije.           
Veća visina vertikalnog prozora pružit će pogled kao na dlanu. Visoki parapetni zid potpuno se otvara i velika količina svjetlosti prodire tijekom čitavog dana i raspršuje se u prostoru.

potkrovlje.hr_velux_vertikalni_elementi_005

Koji je izbor obrade površine drvenog prozorskog okvira?       
Okvir vertikalnog elementa prilagodit će se odabranom krovnom prozoru, a birati se mogu drveni okviri u varijanti natur drveta, zatim okviri bojeni bijelom bojom, oba s otklopnim prozorskim krilom te fiksni prozori presvučeni bijelim poliuretanom.           
Doprozornik i krilo u prirodnoj boji drveta zaštićeni su bezbojnim vodenim lakom. Izražena tekstura drveta oplemenit će suvremene interijere skandinavskog tipa, jednako kao i tradicionalne ambijente u kojima drvo ima glavnu ulogu.
Bijelo bojeni prozori obrađeni su bijelim lakom na vodenoj bazi koji štiti drvo i omogućuje mu „disanje“. Fina struktura godova nordijskog bora nazire se kroz premaz, namijenjena je moderno oblikovanim interijerima, kao i onima uređenima u duhu nekih prošlih vremena.
Prozorski okviri plastificirani u bijeli poliuretan zahvalni su jer ne zahtijevaju održavanje, tj. bojenje drvenih vidljivih dijelova. Održavanje se svodi na brisanje okvira i krila mekanom vlažnom krpom.

potkrovlje.hr_velux_vertikalni_elementi_006

No Comments

    Leave a Reply