Odabrali ste kvalitetan krovni prozor, ali želite dodatno zaštititi prostor i kontrolirati količinu ulazne svjetlosti kako biste osigurali ugodan boravak u stambenom potkrovlju. Donosimo više razloga zašto odabrati roletu.
Vanjska roleta pruža potpunu zaštitu od vremenskih uvjeta, a njene prednosti su višestruke:

  • zaštita od ljetnih vrućina – zaustavlja prodor Sunčeva toplinskog zračenja s vanjske, povoljnije strane prije nego što se toplina preko stakla prenese u unutarnji prostor
  • zaštita od zimskih hladnoća noću – štedi toplinsku energiju zimi
  • potpuno zamračivanje u bilo koje doba dana – omogućuje čvrst i miran san
  • zaštita od buke iz vanjskog prostora, te udara kišnih kapi – u slučaju kiše smanjuje se buka kišnih kapi koje udaraju o prozor za 12 dB
  • zaštita od kiše i tuče
Iako se ugradnja vanjske rolete svakako preporučuje u spavaćim i dječjim sobama, zbog njenih dobrih izolacijskih svojstava dobro ju je ugraditi i u ostale prostorije stana u potkrovlju.
VELUX VANJSKE ROLETE ovjenčane međunarodnom nagradom za dizajn 7

VELUX roleta izrađena je od lakiranog aluminija sive boje antracita. Sustav je testiran u najekstremnijim uvjetima i pogodan je za ugradnju u bilo kojem klimatskom području. S obzirom na visinu na kojoj je ugrađen krovni prozor, a i koliko često treba podešavati položaj rolete, ponuđena su tri načina rukovanja:

  • ručno
  • daljinsko upravljanje s električnim napajanjem
  • daljinsko upravljanje sa solarnim napajanjem

Osnovna roleta na ručno upravljanje jednostavno se i brzo ugrađuje na krovni prozor sa središnjim ovjesom koji je stanarima nadohvat ruke. Moguća su dva položaja rolete – spuštena i podignuta. Spuštanje rolete izvodi se otvaranjem prozorskog krila i rotiranjem za 180° dok se krilo automatski ne spoji s roletom i ne povuče je iz kućišta. Ponovnim okretanjem krila, roleta će se automatski odrolati i podići, a zvuk („klik“) koji se pritom čuje znak je da se roleta otkačila od krila i „sakrila“ u svoje kućište nad gornjom zonom prozora.

Vanjska roleta pruža zaštitu od zimskih hladnoća noću, čime se štedi toplinska energija, pruža zaštitu od ljetnih vrućina, kiše i tuče, ali i buke, a potpuno zamračivanje stanarima omogućuje čvrst i miran san

Roleta na daljinsko upravljanje s električnim napajanjem pogodna je za krovne prozore koji su izvan dohvata ruke, a ugrađuje se zajedno s elektroinstalacijom u okviru inteligentnog VELUX INTEGRA<sup>®</sup> sustava. Upravljanje krovnim prozorima, roletama i sjenilima omogućeno je pomoću upravljačkog panela i daljinskog upravljača s bilo kojeg mjesta u prostoriji uz unaprijed programirane funkcije (otvaranje, podizanje i spuštanje u određeno vrijeme) koje osiguravaju ugodnu unutarnju klimu i visoki komfor stanovanja.

VELUX VANJSKE ROLETE ovjenčane međunarodnom nagradom za dizajn 8
Za razliku od rolete na ručno upravljanje, zaustavljanje roleta na daljinsko upravljanje moguće je u bilo kojem položaju. Rolete i sjenila s električnim napajanjem mogu se ugraditi pomoću sustava KUX 110 i na prozore koji se otvaraju ručno i koji nemaju oznaku VELUX INTEGRA®.

Roleta na daljinsko upravljanje sa solarnim napajanjem ima sve prednosti upravljana na daljinu, a za njenu ugradnju nije potrebna elektroinstalacija. Roleta je dio sustava VELUX INTEGRA® krovnog prozora sa solarnim napajanjem koji u kompletu ima inteligentni upravljački panel. Solarna punjiva baterija ima kapacitet do 600 otvaranja, čak i onda kad nema izravne sunčane svjetlosti za napajanje. Zaustavljanje rolete moguće je u bilo kojem položaju, pa sami određujemo koju količinu svjetlosti želimo propustiti u svoj dom i učiniti ga ugodnim.

VELUX VANJSKE ROLETE ovjenčane međunarodnom nagradom za dizajn 9