Ako želimo dovoljno dnevnog svjetla u vrućim ljetnim danima i neometani pogled na vanjski prostor, a u isto vrijeme zaštitu svog potkrovlja od pregrijavanja, tada je vanjska tenda na krovnom prozoru pravo rješenje. Učinkovita zaštita od vrućine bez potpunog zamračivanja stvara ugodnu unutarnju klimu, što ovo vanjsko sjenilo čini idealnim odabirom za dnevni boravak i blagovaonicu, radni prostor te spavaću i dječju sobu. Vanjska tenda pogodna je za sve prostorije orijentirane na istok, jug ili zapad. Sunčeva svjetlost svojim nisko položenim zrakama ujutro na istoku, popodne na zapadu i strmim preko podneva na jugu stvara toplinu koja opterećuje unutrašnjost potkrovlja, dok na sjevernoj strani tenda nije potrebna.

Vanjska tenda 7
Vanjska tenda kao zaštita od prekomjerne insolacije kvalitetnije je rješenje od unutarnjih sjenila jer zaustavlja najveći dio sunčevih zraka prije nego dopru do prozorskog stakla i tako prenesu toplinu u unutarnji prostor. Kontrola osunčanja u prostoru čuva svježinu i stvara klimu ugodnu za boravak i rad te time u velikoj mjeri štedi rashladnu energiju. Za razliku od vanjske rolete koja u potpunosti zamračuje prostoriju, tenda propušta određenu količinu prirodnog svjetla dovoljnu za obavljanje dnevnih aktivnosti omogućujući lijepe vizure.

Vanjska tenda providna je tkanina koja djelotvorno zaustavlja sunčeve zrake prije nego udare na prozorsko staklo i time smanjuje toplinu u prostoriji do 70 %. Materijal tende je vodootporna crna mrežasta tkanina s 12 % propusnosti svjetla, dovoljno providna da osigura neometano uživanje u pogledu na okoliš. Mreža je izrađena od poliestera visoke otpornosti i dugog vijeka trajanja.

Navučena tenda propušta difuzno svjetlo mekih sjena za ugodnu atmosferu u interijeru. U spavaćim i dječjim sobama pa i ostalim prostorijama potkrovlja dobro je kombinirati vanjsku tendu s unutarnjim sjenilima koja će oplemeniti interijer i po potrebi ga zamračiti za popodnevni odmor ili mirni noćni san.
Vanjska tenda 8

Vanjska tenda ugrađuje se prema razrađenim uputama za ugradnju za svaki tip VELUX krovnog prozora. Za prozore ugrađene na različitim visinama krovišta može se izabrati tenda za ručno i daljinsko upravljanje s električnim ili solarnim napajanjem.

Tenda za ručno upravljanje s kukama jednostavno se koristi. Potrebno je otvoriti krovni prozor, rotirati krilo za 180˚, povući tkaninu iz kućišta i učvrstiti je na dvije kuke s vanjske strane donjeg ruba prozorskog krila. Tkanina ostaje napeta iznad ostakljenja bez obzira je li prozor otvoren ili zatvoren.

Vanjska tenda 9
Tenda na daljinsko upravljanje i električno napajanje ugrađuje se na automatski upravljane VELUX prozore u inteligentnom sustavu VELUX INTEGRA®. Dodirom na upravljački panel, prozorom i sjenilom može se upravljati izdaleka, što je naročito pogodno za sve prozore ugrađene van dohvata ruke. Poseban stambeni komfor čine unaprijed programirane funkcije koje podižu i spuštaju tendu u određeno vrijeme, čuvajući svježinu u prostoriji. Ova sjenila moguće je pokretati i ručno pomoću ručke za upravljanje pričvršćene na dnu tende.
Vanjska tenda 10

Tenda na daljinsko upravljanje i solarno napajanje može se naručiti s VELUX krovnim prozorom na solarno napajanje, ugrađenim bez ožičenja i spajanja na elektroinstalacije. Sustav za pokretanje koristi solarnu energiju, a punjiva baterija predviđena je za 600 otvaranja, čak i u slučaju kad nema izravnog sunčevog svjetla za punjenje. Kao i kod električno napajanih sjenila, i ovdje unaprijed pripremljeni programi podizanja i spuštanja tende olakšavaju upravljanje i stvaraju ugodnu atmosferu doma.

Kada nije u upotrebi – u zimskom periodu, tenda se uvlači u svoje kućište s lakiranim aluminijskim pokrovom ispod kape prozora koje štiti tkaninu do sljedeće sezone.
Vanjska tenda 11

Mali rječnik pojmova u tekstu:

INSOLACIJA – osunčanje; količina energije Sunčevih zraka koja dopire do Zemlje