Dolaskom toplijeg vremena konačno smo dočekali blagotvorne sunčeve zrake koje povoljno utječu na zdravlje i dobro raspoloženje. Pasivno korištenje toplinske energije sunca u zimskom periodu povećava energetsku učinkovitost – stambeni prostor dodatno se zagrijava i štedi energiju za grijanje prodiranjem sunčevih zraka kroz ostakljene dijelove pročelja i krova. U ljetnim mjesecima pregrijavanje prostorija nepoželjno je. Toplinski dobici opterećuju prostor pa valja razmišljati na koji način svoj dom zaštititi od prekomjernog osunčanja i toplinskog zračenja. Isto tako, u toplijim danima rado ostavljamo otvorene prozore u želji za što više svježeg zraka. Provjetravanje bez bojazni od ulaska insekata još je jedan problem koji traži svoje rješenje. Odabirom različitih pomičnih sustava i dodatne opreme na krovnim prozorima na jednostavan način stvaramo zdrav i ugodan stambeni prostor u kojem ćemo se dobro osjećati tijekom vrućih ljetnih dana.
Ususret ljetu: zaštita od pregrijavanja i insekata 11

Zaštita od prekomjerne insolacije i toplinskog zračenja

Krovni prozori dovode dva puta više dnevnog svjetla od vertikalnih prozora jednake veličine ugrađenih u pročelje zgrade. Prostori u potkrovlju preko krovnih prozora su izloženi prodoru sunčevih zraka na putanji od nisko položenih ranojutarnjih zraka na istočnoj strani do strmih zraka koje preko podneva prodiru u unutanji prostor pa do popodnevnih zraka na zapadu. Stoga efekt insolacije ljeti nije zanemariv i ostakljene površine traže dodatnu zaštitu kako bi se moglo uživati u ugodnoj unutarnjoj klimi i smanjiti troškove rashladne energije.
Sunčevo zračenje sastoji se od spektra zraka različitih fizikalnih svojstava koje različito djeluju na organizam. Snop sunčeve svjetlosti sadrži cca 5 posto ultraljubičastih zraka kratkih valova neophodnih za zdravlje koje staklo ne propušta, cca 45 posto zraka vidljivog spektra – valova srednjih duljina te cca 50 posto infracrvenih zraka dugih valova koje uglavnom imaju toplinska svojstva.
Ususret ljetu: zaštita od pregrijavanja i insekata 12

Učinkovita zaštita na krovnim prozorima postiže se elementima zaštite od sunca postavljenima s vanjske ili unutarnje strane ostakljenja. Odabir vrste zaštite od sunčeva zračenja ovisi o namjeni prostorije. Različita sjenila omogućit će kontrolu prodora, tj. podešavanje svjetlosti prilagođeno različitim aktivnostima tijekom dana – zaštitu od bljeska za neometano čitanje ili rad, zaštitu od vrućine, kontrolu energetskog toka ili potpuno zamračenje koje omogućuje kvalitetan odmor – popodnevni počinak ili miran noćni san.

Vanjske tende za zaštitu od osunčanja efikasnije su od unutarnjih jer sprječavaju prodor infracrvenih zraka prije nego one stignu do stakla i tako prenesu toplinu u unutarnji prostor.

  • vanjska aluminijska roleta blokira zrake svjetlosti i potpuno zamračuje prostor što je čini pogodnom za ugradnju u spavaćim i dječjim sobama. Ljeti smanjuje toplinsko zračenje do 90 posto, a moguće je zasjenjivanje i u otvorenom položaju prozorskog krila čime se prostor i dalje prozračuje;
Ususret ljetu: zaštita od pregrijavanja i insekata 13
  • vanjska tenda vrsta je vanjskog sjenila koje zaustavlja najveći dio sunčevih zraka prije nego dopru do prozorskog stakla. Crna mrežasta tkanina propušta 14 posto svjetlosnih zraka i omogućuje pogled prema van, a u isto vrijeme smanjuje toplinu do 73 posto pa se preporučuje za ugradnju u svim prostorijama koje nije potrebno u potpunosti zamračiti, kao što su dnevni boravak, blagovaonica ili radni prostor.
Ususret ljetu: zaštita od pregrijavanja i insekata 14

Unutarnji elementi zaštite od sunca poput različitih tekstilnih sjenila, žaluzina, roleta i roloa ugrađuju se s unutarnje strane ostakljenja. Ponuđen je veliki izbor sjenila različitih funkcija za prostorije svih namjena. Birati se mogu sjenila koja prigušuju svjetlosno zračenje ili u potpunosti zamračuju prostor, a u isto vrijeme važan su dekorativni element kojim se oblikuje atmosfera doma po vlastitoj mjeri. Raznovrsne nijanse boja, dezena ili printeva zadovoljit će kreativne potrebe u kreiranju različitih stilova.

  • sjenila koja zamračuju i dekoriraju svoju primjenu imaju u spavaćim i dječjim sobama jer omogućuju potpunu svjetlonepropusnost i pri najjačem suncu, a uz to imaju i različita tehnička rješenja toplinske zaštite. Takva su siesta i energetska sjenila.
  • sjenila koja zasjenjuju i dekoriraju propuštaju difuzno svjetlo potrebno za obavljanje dnevnih aktivnosti, a koje u isto vrijeme prostoru daje privatnost. Kontrola svjetlosnog snopa smanjuje odsjaj za neometano gledanje televizije i rad na računalu. Na izbor su rimska sjenila, plisirana sjenila i roloi.
  • unutarnje žaluzine koje zasjenjuju i dekoriraju – aluminijske lamele zbog svog su jednostavnog održavanja i otpornosti naročito primjenjive u vlažnim prostorima kao što su kuhinje i kupaonice. Zakretanjem lamela kontrolira se količina i smjer upadnih zraka svjetlosti od laganog do visokog postotka zamračenja.
Ususret ljetu: zaštita od pregrijavanja i insekata 15
Preporuka je kombinirati elemente vanjske zaštite od sunca s unutarnjim sjenilima prilagođenima namjeni svake prostorije ili stambenih grupa. Osim pomičnih naprava, djelotvorna zaštita od prekomjernog osunčanja je vegetacija – krošnje visokih stabala koja ograničavaju prodor nisko položenih sunčevih zraka ujutro i kasno popodne.
Ususret ljetu: zaštita od pregrijavanja i insekata 16

Zaštita od insekata

Osim kontrole osunčanja i propuštanja željene količine prirodnog svjetla u svoj dom, ugodnu unutarnju klimu stvaramo čestim prozračivanjem. Otklopljeno krilo krovnog prozora osigurava konstantno strujanje zraka koje osvježava, osobito u ljetnim večernjim i noćnim satima kada pokušavamo rashladiti svoj dom. Bezbrižno uživanje u svježem zraku bez dosadnih muha i komaraca moguće je ugradbom komarnika na unutarnje lice otvora, na rub unutarnje obloge oko krovnog prozora.

Ususret ljetu: zaštita od pregrijavanja i insekata 17
Komarnik čini izdržljiva prozirna tkanina, na primjer mreža, izrađena od staklenih vlakana svijetlosive boje koja lagano kliže po bočnim vodilicama. Navučena mreža pruža stopostotnu zaštitu od kukaca i pritom ne umanjuje vizure na vanjski prostor. Jednostavnim ručnim upravljanjem – povlačenjem ručke, mreža se vraća u svoje kućište smješteno na gornjem dijelu otvora. Svi metalni dijelovi izrađeni su u boji prirodnog anodiziranog aluminija i uklopit će se u svaki interijer.
Dodatna oprema prilagođena je svim tipovima i dimenzijama VELUX krovnih prozora kako bi pripomogla stvaranju zdravog ambijenta i visokog stambenog komfora. Što se našeg potkrovlja tiče, ljeto može početi.
Ususret ljetu: zaštita od pregrijavanja i insekata 18

Mali rječnik pojmova u tekstu:

INSOLACIJA – osunčanje; količina energije sunčevih zraka koja dopire do Zemlje

TOPLINSKI DOBICI – zbroj dovedene topline od grijanja u prostoru i izvora topline. Izvori topline mogu biti vanjski – Sunčevo zračenje i unutarnji – ljudi, rasvjeta, električni i ostali uređaji, strojevi

ANODIZIRANI ALUMINIJ – vrsta površinske obrade aluminija anodnom oksidacijom koja materijal štiti od korozije i habanja