Dolaskom toplijeg vremena konačno smo dočekali blagotvorne sunčeve zrake koje povoljno utječu na zdravlje i dobro raspoloženje. Pasivno korištenje toplinske energije sunca u zimskom periodu povećava energetsku učinkovitost – stambeni prostor dodatno se zagrijava i štedi energiju za grijanje prodiranjem sunčevih zraka kroz ostakljene dijelove pročelja i krova. U ljetnim mjesecima pregrijavanje prostorija nepoželjno je. Toplinski dobici opterećuju prostor pa valja razmišljati na koji način svoj dom zaštititi od prekomjernog osunčanja i toplinskog zračenja. Isto tako, u toplijim danima rado ostavljamo otvorene prozore u želji za što više svježeg zraka. Provjetravanje bez bojazni od ulaska insekata još je jedan problem koji traži svoje rješenje. Odabirom različitih pomičnih sustava i dodatne opreme na krovnim prozorima na jednostavan način stvaramo zdrav i ugodan stambeni prostor u kojem ćemo se dobro osjećati tijekom vrućih ljetnih dana.
potkrovlje.hr zastita pregrijavanje insekti 002

Zaštita od prekomjerne insolacije i toplinskog zračenja

Krovni prozori dovode dva puta više dnevnog svjetla od vertikalnih prozora jednake veličine ugrađenih u pročelje zgrade. Prostori u potkrovlju preko krovnih prozora su izloženi prodoru sunčevih zraka na putanji od nisko položenih ranojutarnjih zraka na istočnoj strani do strmih zraka koje preko podneva prodiru u unutanji prostor pa do popodnevnih zraka na zapadu. Stoga efekt insolacije ljeti nije zanemariv i ostakljene površine traže dodatnu zaštitu kako bi se moglo uživati u ugodnoj unutarnjoj klimi i smanjiti troškove rashladne energije.
Sunčevo zračenje sastoji se od spektra zraka različitih fizikalnih svojstava koje različito djeluju na organizam. Snop sunčeve svjetlosti sadrži cca 5 posto ultraljubičastih zraka kratkih valova neophodnih za zdravlje koje staklo ne propušta, cca 45 posto zraka vidljivog spektra – valova srednjih duljina te cca 50 posto infracrvenih zraka dugih valova koje uglavnom imaju toplinska svojstva.
potkrovlje.hr zastita pregrijavanje insekti 003 1

Učinkovita zaštita na krovnim prozorima postiže se elementima zaštite od sunca postavljenima s vanjske ili unutarnje strane ostakljenja. Odabir vrste zaštite od sunčeva zračenja ovisi o namjeni prostorije. Različita sjenila omogućit će kontrolu prodora, tj. podešavanje svjetlosti prilagođeno različitim aktivnostima tijekom dana – zaštitu od bljeska za neometano čitanje ili rad, zaštitu od vrućine, kontrolu energetskog toka ili potpuno zamračenje koje omogućuje kvalitetan odmor – popodnevni počinak ili miran noćni san.

Vanjske tende za zaštitu od osunčanja efikasnije su od unutarnjih jer sprječavaju prodor infracrvenih zraka prije nego one stignu do stakla i tako prenesu toplinu u unutarnji prostor.

  • vanjska aluminijska roleta blokira zrake svjetlosti i potpuno zamračuje prostor što je čini pogodnom za ugradnju u spavaćim i dječjim sobama. Ljeti smanjuje toplinsko zračenje do 90 posto, a moguće je zasjenjivanje i u otvorenom položaju prozorskog krila čime se prostor i dalje prozračuje;
potkrovlje.hr zastita pregrijavanje insekti 004
  • vanjska tenda vrsta je vanjskog sjenila koje zaustavlja najveći dio sunčevih zraka prije nego dopru do prozorskog stakla. Crna mrežasta tkanina propušta 14 posto svjetlosnih zraka i omogućuje pogled prema van, a u isto vrijeme smanjuje toplinu do 73 posto pa se preporučuje za ugradnju u svim prostorijama koje nije potrebno u potpunosti zamračiti, kao što su dnevni boravak, blagovaonica ili radni prostor.
potkrovlje.hr zastita pregrijavanje insekti 005

Unutarnji elementi zaštite od sunca poput različitih tekstilnih sjenila, žaluzina, roleta i roloa ugrađuju se s unutarnje strane ostakljenja. Ponuđen je veliki izbor sjenila različitih funkcija za prostorije svih namjena. Birati se mogu sjenila koja prigušuju svjetlosno zračenje ili u potpunosti zamračuju prostor, a u isto vrijeme važan su dekorativni element kojim se oblikuje atmosfera doma po vlastitoj mjeri. Raznovrsne nijanse boja, dezena ili printeva zadovoljit će kreativne potrebe u kreiranju različitih stilova.

  • sjenila koja zamračuju i dekoriraju svoju primjenu imaju u spavaćim i dječjim sobama jer omogućuju potpunu svjetlonepropusnost i pri najjačem suncu, a uz to imaju i različita tehnička rješenja toplinske zaštite. Takva su siesta i energetska sjenila.
  • sjenila koja zasjenjuju i dekoriraju propuštaju difuzno svjetlo potrebno za obavljanje dnevnih aktivnosti, a koje u isto vrijeme prostoru daje privatnost. Kontrola svjetlosnog snopa smanjuje odsjaj za neometano gledanje televizije i rad na računalu. Na izbor su rimska sjenila, plisirana sjenila i roloi.
  • unutarnje žaluzine koje zasjenjuju i dekoriraju – aluminijske lamele zbog svog su jednostavnog održavanja i otpornosti naročito primjenjive u vlažnim prostorima kao što su kuhinje i kupaonice. Zakretanjem lamela kontrolira se količina i smjer upadnih zraka svjetlosti od laganog do visokog postotka zamračenja.
potkrovlje.hr zastita pregrijavanje insekti 006
Preporuka je kombinirati elemente vanjske zaštite od sunca s unutarnjim sjenilima prilagođenima namjeni svake prostorije ili stambenih grupa. Osim pomičnih naprava, djelotvorna zaštita od prekomjernog osunčanja je vegetacija – krošnje visokih stabala koja ograničavaju prodor nisko položenih sunčevih zraka ujutro i kasno popodne.
potkrovlje.hr zastita pregrijavanje insekti 007

Zaštita od insekata

Osim kontrole osunčanja i propuštanja željene količine prirodnog svjetla u svoj dom, ugodnu unutarnju klimu stvaramo čestim prozračivanjem. Otklopljeno krilo krovnog prozora osigurava konstantno strujanje zraka koje osvježava, osobito u ljetnim večernjim i noćnim satima kada pokušavamo rashladiti svoj dom. Bezbrižno uživanje u svježem zraku bez dosadnih muha i komaraca moguće je ugradbom komarnika na unutarnje lice otvora, na rub unutarnje obloge oko krovnog prozora.

potkrovlje.hr zastita pregrijavanje insekti 008
Komarnik čini izdržljiva prozirna tkanina, na primjer mreža, izrađena od staklenih vlakana svijetlosive boje koja lagano kliže po bočnim vodilicama. Navučena mreža pruža stopostotnu zaštitu od kukaca i pritom ne umanjuje vizure na vanjski prostor. Jednostavnim ručnim upravljanjem – povlačenjem ručke, mreža se vraća u svoje kućište smješteno na gornjem dijelu otvora. Svi metalni dijelovi izrađeni su u boji prirodnog anodiziranog aluminija i uklopit će se u svaki interijer.
Dodatna oprema prilagođena je svim tipovima i dimenzijama VELUX krovnih prozora kako bi pripomogla stvaranju zdravog ambijenta i visokog stambenog komfora. Što se našeg potkrovlja tiče, ljeto može početi.
potkrovlje.hr zastita pregrijavanje insekti 009

Mali rječnik pojmova u tekstu:

INSOLACIJA – osunčanje; količina energije sunčevih zraka koja dopire do Zemlje

TOPLINSKI DOBICI – zbroj dovedene topline od grijanja u prostoru i izvora topline. Izvori topline mogu biti vanjski – Sunčevo zračenje i unutarnji – ljudi, rasvjeta, električni i ostali uređaji, strojevi

ANODIZIRANI ALUMINIJ – vrsta površinske obrade aluminija anodnom oksidacijom koja materijal štiti od korozije i habanja