Uradi sam projekti sve su češći u našim domovima. Svoju kreativnost i osobnost nastojimo izraziti kroz dekorativne elemente koji će krasiti naše prostorije. Iako se uglavnom držimo sigurnih projekata, ponekad se isplati riskirati i upustiti u zahtjevnije zadatke. Ukoliko ste odlučili u svoj dom unijeti svjetlost rasvjete vlastite izrade, donosimo vam nekoliko savjeta.

Dobro je znati: Prije upuštanja u projekt ovakvog tipa, imajte na umu da biste trebali raditi sa žicama i strujom. To je zahtjevan zadatak u kojem je potrebno biti iznimno pažljiv kako se ne bi dogodila nezgoda. Ako ste odlučili izraditi stropnu lampu, bilo bi poželjno da se ranije savjetujete s električarom. Naime, potrebno vam je barem osnovno znanje spajanja žica kako biste uspješno osposobili vaše rasvjetno tijelo.

Industrijski stil

Potkrovlja obiluju drvenim gredama te su savršeni prostori za uređenje u industrijskom stilu. Stoga će se uradi sam lampe savršeno uklopiti u vaš dom. Za sjenila lampe iskoristite stare lonce ili cjedila koja će odlično izgledati dok vise s vaših stropova okruženi drvenim elementima.

Uradi sam – 5 ideja za rasvjetna tijela 8

Ako ste se odlučili za korištenje lonca kao sjenila, bušilicom na dnu izbušite rupu veličine kabla koji ćete kroz nju provući. Potom kabel i njegove žice spojite na grlo žarulje koje ćete fiksirati vrućim ljepilom. Na mjesto na stropu gdje ste predvidjeli postavljanje ovog lustera, ako ste vični, spojite kabel s instalacijama u stropu. Ako niste sigurni u svoje znanje, bilo bi bolje da ovaj korak prepustite stručnjaku.

U varijanti gdje će vam cjedilo biti sjenilo, iskoristite njegove rupice te kroz njih provucite kabel. Slobodno se poigrajte bojama i unesite živost na inače sive komade.

Uradi sam – 5 ideja za rasvjetna tijela 9

Prirodni materijali

Ako želite napraviti ukrasni luster, ali vas je strah većih pothvata koji uključuju eksperimentiranje žicama, poigrajte se jutenim konopom. Na napuhani balon ili plastičnu dječju loptu namotajte konop namočen u ljepilo za drvo. Pustite da se konop osuši i probušite balon ili loptu te ju izvucite. Dobivenu formaciju vrlo ćete lako zakačiti tankom žičicom za grlo žarulje i dobiti zanimljiv luster koji će bacati različite sjene. Ovisno o vašim željama i uređenju vašeg potkrovlja, možete koristiti tanji ili deblji konop. Za lustere će deblji konop biti bolja i efektnija opcija.

Uradi sam – 5 ideja za rasvjetna tijela 10

Prenamijenite stare teglice

Poseban ugođaj u vašem potkrovlju dat će uradi sam lampe od staklenih teglica. Dovoljno će biti da u limenom poklopcu izbušite rupu kroz koju ćete provući kabel te vrućim ljepilom učvrstite grlo žarulje. Teglicu možete ostaviti prozirnom ili ju premazati bojom za staklo te ju učvrstiti na poklopac.

Uradi sam – 5 ideja za rasvjetna tijela 11

Inovativne stolne lampe

Za uradi sam izradu stolnih lampi možete iskoristiti i teglicu s umjetnim cvijećem. Staru stolnu lampu rastavite te oko kabla postavite plastičnu cijev, a potom ju provucite kroz teglicu u kojoj ste prethodno probušili rupu. Unutar teglice postavite spužvu za aranžiranje i u nju zataknite umjetno cvijeće i listove po izboru. Osim neuobičajene lampe, dobit ćete i prekrasnu dekoraciju koju ste bojama uklopili u postojeći stil vašeg potkrovlja.

Uradi sam – 5 ideja za rasvjetna tijela 12