potkrovlje.hr_umjetna_rasvjeta_002
Inspiracija

Umjetna rasvjeta u potkrovlju stvara ugodu u večernjim satima

Koliko je važno dovođenje prirodnog dnevnog svjetla u potkrovlje za očuvanje zdravlja, veću vizualnu udobnost i dobro raspoloženje, u večernjim je satima jednako tako važna dobro projektirana i odabrana umjetna rasvjeta u potkrovlju. Mnogi od nas večeri, osobito u zimskim mjesecima, provedu u zatvorenom prostoru pa je zbog toga važnost umjetne rasvjete iznimno velika. Umjetna rasvjeta produžuje dan, čuva vid u noćnim satima i čini prostore ugodnijim za boravak.

U konvencionalnim stanovima osvjetljavanje je jednostavno – jedna lampa nasred prostorije i problem riješen. A što s potkrovljem? Kose plohe krova, različite visine prostora, vidljiva drvena konstrukcija krovišta – toliko elemenata koje treba ujediniti u jednu priču i dati osjećaj ugode i sklada.

potkrovlje.hr_umjetna rasvjeta_008

Nekoliko savjeta koji će razigrati maštu

 • Najvažnije što trebate znati jest da umjetna rasvjeta u potkrovlju ne smije biti monotona! Jednolično svjetlo ono je što treba izbjegavati jer stvara neprirodni dojam. Utjecaj svjetla i sjene utječe na trenutačne osjećaje i doživljaj prostora. Kao i prirodno svjetlo sunčevih zraka, tako i snopovi umjetne rasvjete usmjereni pod nekim kutom donose dinamiku u interijer.
 • Način osvjetljavanja ovisi o specifičnostima prostora u potkrovlju. Poželjno je birati ugradbena ili nadgradna rasvjetna tijela koja imaju pomične izvore svjetlosti i usmjeravati ih tako da se izbjegne bliještanje rasvjete s kosog stropa.
 • Razigranost volumena u potkrovlju – kosine, različite visine, galerije mogu se svjetlosno naglasiti korištenjem zidnih svjetiljki koje snop svjetlosti usmjeravaju prema stropu i raspršuju u prostor.
 • Za naglašavanje drvenih greda krovišta moguće je koristiti indirektne LED linije koje s greda na kosi podgled stropa bacaju lijepu difuznu svjetlost, a da se izvor svjetlosti uopće ne vidi.   
 • Toplina boje svjetlosti koja godi oku – za stambene prostore svakako treba odabrati ugodnu toplu boju svjetla u rasponu od 2700 – 3000 stupnjeva Kelvina. U današnje vrijeme najisplativije su svjetiljke s kvalitetnim LED izvorima svjetlosti jer troše vrlo malo energije, ne zagrijavaju dodatno prostor i imaju različite varijante regulacije jačine svjetlosti – od intenzivne jakosti do prigušenog svjetla što omogućuje kreiranje različitih svjetlosnih scena, prema raspoloženju.

potkrovlje.hr_umjetna_rasvjeta_003-1

Umjetna rasvjeta može biti opća, radna, akcentna i dekorativna. Dobra rasvijetljenost s obzirom na različite namjene prostora postiže se kombiniranjem ovih tipova rasvjete.

 • Opća rasvjeta u potkrovlju u obliku reflektorića svojim usmjerenjem s kosih površina daje lijepu scenografiju – igru svjetla i sjene, a ujedno svjetlosno pokrivaju sve bitne dijelove interijera. 

potkrovlje.hr_umjetna_rasvjeta_004-1

 • Radna rasvjeta mora osigurati dovoljnu rasvijetljenost na površini radnog stola, knjige ili na radnoj plohi u kuhinji. Rasvjetna linija u kuhinji je skrivena i ne bliješti u oči, dok na lampi za rad i čitanje sjenilo štiti oko i usmjerava snop na zonu interesa.

potkrovlje.hr_umjetna_rasvjeta_005

 • Akcentna rasvjeta tip je direktne rasvjete koji naglašava određene objekte u interijeru – umjetnička djela, biljke. 

potkrovlje.hr_umjetna_rasvjeta_005-1

 • Dekorativna rasvjeta kao lusteri, visilice, podne i stolne svjetiljke svojim dizajnom dodatno osvjetljavaju i dekoriraju prostor. Njihova uloga u interijeru također je naglašavanje različitih funkcija kao što je atraktivni luster iznad stola za blagovanje oko kojeg se okuplja obitelj ili lijepo oblikovana stojeća lampa u dnevnom boravku koja propušta ugodno difuzno svjetlo.

potkrovlje.hr_umjetna_rasvjeta_007

No Comments

  Leave a Reply