Tijekom života gomilamo puno stvari. Većinu njih s vremenom potpuno zaboravimo i one samo prikupljaju prašinu na policama i ormarima. Da biste poboljšali kvalitetu svog življenja i osjetili zadovoljstvo, raščistite svoj prostor jer ovaj mali korak donijet će vam velike pozitivne promjene.
Stvari koje kupujemo neizmjerno nas vesele. One nam donose određeno zadovoljstvo jer smo ih željeli i dobili. Svatko je od nas osjetio tu emociju i energiju – kada stvari koje volimo i koje nam se sviđaju dobiju svoje mjesto u prostoru i učine ga boljim. Ali kako se životne vrijednosti mijenjaju, tako i mi stalno žudimo za nečim drugim, što je sasvim prirodno, no ako se ne riješimo starih predmeta i namještaja, one će početi „gušiti“ i nas i prostor.
U zatočeništvu nepotrebnih stvari 10

Najbolja kvaliteta života je kad nam je um jasan, raspoloženje vedro, a životni prostor prilagođen našim potrebama. Gomila neupotrebljavanih poklona, odjeća koja se više ne nosi, stari namještaj i drugi nekorisni predmeti mogu zauzeti veći dio našeg životnog prostora. Žao nam je baciti ih iako više nemamo slobodnog mjesta u stanu. Rješenje postoji: poboljšate kvalitetu života i krenite od početka – napravite reda u svojem domu.

Da biste bili sigurni da ćete započeto i dovršiti, krenite s raščišćavanjem prostorije koju najviše koristite i gdje ćete odmah osjetiti blagodati i uvjeriti se u ispravnost svoje odluke

U zatočeništvu nepotrebnih stvari 11

Sve prema planu

Da bi raščišćavanje prostora išlo lako, napravite plan, pripremite se psihički i počnite raditi na tome. Ne morate ovom teškom poslu posvetiti sve svoje slobodno vrijeme vikendom. Odvojite svaki dan malo vremena i postići ćete odlične rezultate. Za početak, odredite odakle biste mogli krenuti: za neke će možda ormari u spavaćoj sobi biti polazna točka, a drugima će to biti ostava jer im predstavlja najveći problem. Bitno je da imate snage završiti započetu akciju, a najbolji rok je – tjedan dana.

U zatočeništvu nepotrebnih stvari 12

Prodajte ili poklonite

Imate najveću zbirku suvenira, poklona i nekih antiknih predmeta koje držite na policama u dnevnom boravku? Ovaj problem možete riješiti vrlo jednostavno – fotografirajte sve i pohranite slike na kompjutor. Ostavite samo nekoliko vama dragih stvari u vitrini, a ostatak stavite u kutije ili poklonite prijateljima. Ako osjetite nostalgiju, uvijek možete pregledati svoje fotografije na kompjutoru.

U zatočeništvu nepotrebnih stvari 13
Višak odjeće, knjiga i starih magazina najbolje je pokloniti. Odjeću će rado prihvatiti volonteri Crvenoga križa i Caritasa, a knjige su vrijedan poklon za knjižnice, škole i vrtiće. Neupotrebljive poklone dajte nekomu kod koga ćete ići u posjet, a mislite da su im potrebni. Stvari koje su vam preostale poslije raščišćavanja prostora rasporedite onako kako želite. Pravilno namješten i uređen prostor vizualno će se povećati, ali i vaše zadovoljstvo.
U zatočeništvu nepotrebnih stvari 14

Ususret izazovu

Kosina stropa u potkrovnom stanu može biti pravi izazov za uređenje. Kad se riješite nepotrebnih stvari, budite praktični i iskoristite slobodan prostor ispod kosine krova. Tu možete smjestiti zanimljive police i komode različite visine i na njih staviti predmete koje ste odlučili zadržati.
U zatočeništvu nepotrebnih stvari 15
Ako već godinu dana niste koristili neke stvari ili se uopće niste sjetili da ih imate, to znači da vam nisu više potrebne i možete bez njih! Kad ih se riješite, osjetit ćete pozitivnu energiju koja će zavladati vašim prostorom i učiniti da se osjećate ugodno u svom domu.