Ulaz odvaja privatni prostor stana od stubišta i daje prvi dojam o stanarima, stoga mu treba posvetiti posebnu pažnju.
Može biti smješten centralno unutar potkrovlja, što ovisi o položaju stubišta kojim je zgrada povezana po vertikali. Centralna pozicija smanjuje dužinu komunikacija između pojedinih funkcionalnih grupa – dnevnih sadržaja (dnevnog boravka, blagovaonice, kuhinje i radne sobe) i intimnog dijela stana (spavaonice i kupaonice).

Preporučuje se ugradnja vrata prema dnevnim sadržajima kako bi se izbjegli nepotrebni gubici topline, smanjio prodor buke i mirisa u intimni dio stana te sačuvala privatnost stanara.

Iako su zbog nedostatka prostora česta rješenja da se odmah od ulaznih vrata pristupi dnevnom boravku, ipak je ulaz tampon zona koja dijeli javno od privatnog pa se preporučuje ugradnja još jednih vrata prema dnevnim sadržajima kako bi se izbjegli nepotrebni gubici topline, smanjio prodor buke i mirisa u intimni dio stana te sačuvala privatnost stanara.

Kako i zašto odijeliti privatan prostor

Ulazni prostor povezuje ostale prostorije stana pa se često dogodi da se na svim zidovima nalaze vrata. Iako uglavnom zauzima malu površinu, u ulaznom prostoru svakako treba osigurati mjesto za odlaganje odjeće, cipela, torbica i kišobrana, jer se na taj način sprečava raznošenje prljavštine po cijelom stanu. Pri tome treba paziti na visine i nagibe krovnih ploha i maksimalno iskoristiti prostor po visini te tome prilagoditi dijelove namještaja. Svoje mjesto ovdje mora naći i zrcalo koje će vizualno povećati prostor, ali ga nije dobro postaviti nasuprot vratima.

Prirodna ili umjetna osvijetljenost?

Nije nužno da ulazni prostor bude prirodno osvijetljen i provjetravan, dovoljna količina svjetla nadomjestit će se kvalitetnom umjetnom rasvjetom, a ventilirati se može preko ostalih prostorija koje ga okružuju. Vrata prema dnevnom boravku mogu biti ostakljena pa će izvjesna količina dnevne svjetlosti uvijek dopirati i osvjetljavati ovu prostoriju.

U fokusu stručnjaka: ULAZNI PROSTOR STANA 5
Preporuka je iznimno atraktivno i domišljato rješenje – ugradnja VELUX svjetlosnog tunela koji preko reflektirajuće cijevi dovodi snop svjetlosti u unutrašnjost stana. Kvaliteta svjetla mijenja se tijekom dana i daje osjećaj povezanosti s prirodnim ritmom.