Što mislite kako izgleda potkrovlje od 17 kvadrata? Danas vas vodimo u jedno takvo potkrovlje u centru Zagreba, pravi mali transformer. Zašto transformer?

Zato što na prvi pogled potkrovlje izgleda uredno i prazno, a u čas se transformira u prostor u kojem može spavati troje ljudi, a bez da vidite krevet. Uz to, u prostoru je mnoštvo ormara za čak 20 pari cipela i mnogo knjiga, odjeće, kofera i gomile fotografske opreme.

 

Ekološki materijali i dekoracija stana u potkrovlju

Sve je to smislila arhitektica Mariela Žinić koja je od ovog prostora uistinu napravila pravi transformer. Ispod kreveta su ladice, iznad stropa u kosom dijelu krova je spremište za kofere, reflektore, foto opremu… fotelje su također modularne i u jednom potezu se pretvaraju u dodatan ležaj.

Pitate se gdje je tu kuhinja? I opet novo iznenađenje. Izađete iz prostorije na zajednički hodnik i vidjet ćete da je preko puta sobe, također u potkrovlju kuhinja i pored nje kupaonica.

Kuhinja i kupaonica u minijaturnom potkrovlju

– To su te “draži” života u malim tavanskim prostorima u centru Zagreba, a uređenje kuhinje u potkrovlju bilo je pravi izazov s obzirom na malu kvadraturu i niz uređaja koji su trebali stati u prostor – priča nam vlasnik, poznati zagrebački fotograf koji je napravio jednu od detaljnijih i sveobuhvatnijih obnova koja je za početak značila izolaciju potkrovlja, ugradnju krovnih prozora te niz drugih građevinskih i stolarskih radova.

Krovni prozori i sjenila za prirodnu svjetlost u potkrovlju

Vlasnik je inače veliki ljubitelj prirode i ekologije i zato je obnova bila u skladu s održivošću i suvremenim ekološkim materijalima. Umjesto mineralne vune, izolacija potkrovlja izvedena je s materijalom koji se zove trendisol. Naime, to su pahuljice celuloze i riječ je o ekološkom materijalu. Pri ugradnji krovnih prozora također se vodilo računa o ekologiji i energetici, a odabrani su drveni VELUX prozori s dvoslojnim staklom i ugrađenim sjenilima te vanjskim roletama.

Voda je bez kamenca zahvaljujući ugrađenom omekšivaču vode, zrak filtriran i čist, a grijanje thermaRay. Naime, riječ je o posebnom obliku grijanja na struju koje daje osjećaj ugode jer medij nije zrak, nego površina. Zahvaljujući dobroj izolaciji potkrovlja i ugradnji kvalitetnih krovnih prozora te sustavu grijanja, režije su iznimno male, a unutarnja klima prostora ugodna i ljeti i zimi.

Ekološki dekoriran stambeni prostor u potkrovlju