Osim što nas štite od pogleda izvana te od prekomjerne insolacije, zavjese podižu opću atmosferu doma, dodaju mu poseban šarm i odražavaju naš osobni stil.

Sjenila umjesto zavjesa

Ugodnu i jedinstvenu atmosferu svojeg doma možete stvoriti uz pomoć različitih materijala. Elegantno i posve praktično rješenje za krovne prozore bit će sjenilo. Funkcionalna i fleksibilna tkanina omogućit će još veću udobnost stanovanja, dat će cijelom prostoru osjećaj lakoće i prozračnosti i nenametljivo će se uklopiti u interijer.
Tkanine i njihova dekorativna uloga 8

Široka primjena tkanina

Tkanina može služiti i kao funkcionalna pregrada koja će razdvajati prostorije. U tu svrhu birajte forme zastora od nešto teže i manje prozirne tkanine koja u elegantnima naborima pada na pod. Tako će se vizualno stvoriti pregrada, a opet ostaviti dojam slobode kretanja i posebnosti interijera. Zanimljive tkanine ostavljaju prostor kreativnom izražavanju i potpuno mijenjaju percepciju dizajna.

Tkanine i njihova dekorativna uloga 9

Umjesto vrata

Želite li određene stvari sakriti, ali ih istodobno imati pri ruci izdvojite mjesto u ugradbenom ormaru ili nižu policu koje ćete prekriti mini zavjesom. Također, cijeli ormar možete prekriti elegantnom zavjesom postavljenom umjesto vrata. To je poželjno i efektno rješenje kod malih prostorija jer mekoća tkanine manje zatvara prostor.

Tkanine i njihova dekorativna uloga 10

Neočekivana kombinacija

Izgled svoje kupaonice osvježite zavjesom koju možete uskladiti s bojom tepiha i ručnicima u prostoriji ili pak naglasite njezinu posebnost kontrastnom bojom.

Tkanine i njihova dekorativna uloga 11

Nježna briga

Kolijevku vaših malih prinčeva i princeza možete ukrasiti prozirnim baldahinom koji će ih štititi od dosadnih nametnika poput komaraca i muha, a istodobno svojom laganom mrežastom strukturom nježno prenijeti u svijet snova. Na isti način možete ukrasiti svoje omiljeno mjesto za čitanje u dnevnom boravku ili na balkonu te tako originalno i šarmantno utjecati na cjelokupan dojam određene prostorije.

Tkanine i njihova dekorativna uloga 12

Točka na i

Odabir zavjesa i ostalih tkanina završni su štih uređenja i o njima je najbolje odlučivati kada je vaš interijer u potpunosti posložen. Nepogrešiva kombinacija zavjesa i tepiha spasit će vas od brojnih dizajnerskih grešaka. Za zamračivanje soba birajte teže prirodne materijale jer oni učinkovitije zaustavljaju sunčanu svjetlost, a kod dekoriranja dajte prednost laganijim i prozirnim tkaninama, jednostavnima za održavanje. Prije odabira dužine zavjesa, odredite njihovu namjenu. Ako služi kao pregrada, zavjesa treba biti duga cca 1 cm iznad poda, a za prozore u potkrovlju bolje je odabrati kraće dimenzije kako ne biste dodatno smanjili veličinu prostorije. Za baldahin i slična rješenja trebat će vam znatno više materijala jer su falde efektnije kada padaju u bogatim naborima.