Tlocrtni oblik kuhinje i funkcionalni raspored ovisi o veličini i formatu prostora, kao i o konceptu uređenja dnevnih sadržaja – blagovaonice, kuhinje i dnevnog boravka – kojim izražavamo svoj način života. Kad razmišljamo o veličini kuhinje, trebamo se zapitati koliko stvarno kuhamo i koliko vremena želimo provesti u kuhinji. Želimo li je izdvojiti u zasebnu prostoriju, povezati s blagovaonicom ili sve smjestiti u jedinstveni prostor boravka.

Tipovi kuhinja 002

Open space koncept prilagođen je današnjem stilu života gdje obitelj provodi vrijeme u komunikaciji – kuhajući, igrajući se, pišući zadaće – kroz jelo, odmor ili zabavu. Stvarajući prostor po svojoj mjeri, možda odlučite srušiti postojeći pregradni zid, povećati površinu i otvoriti kuhinju prema blagovaonici i dnevnom boravku.

Tipovi kuhinja 003

Vodeći se osobnim afinitetima prilikom organiziranja kuhinje, ne treba zaboraviti na funkcionalnost i praktičnost koje prate radni proces pripreme obroka i modularne mjere koje omogućavaju ugodan rad i neometanu komunikaciju.

Jednoredna kuhinja

Jednoredna kuhinja idealna je za uske i dugačke prostore gdje se kuhinjski elementi postavljaju uz jednu stranicu zida. Širina prostora trebala bi biti cca 180 cm pri čemu kuhinjski elementi zauzimaju 60 cm, a ostatak od 120 cm osigurava nesmetani rad, otvaranje kuhinjskih vratnih krila, pećnice i mimoilaženje dvoje ljudi. U otvorenom tlocrtu, kuhinja u jednoj liniji čini lijepo dizajniranu fasadu dnevnog boravka ispred koje je smješten blagovaonski stol. Pri postavi namještaja, treba zbrojiti prostor za kretanje u kuhinji s korisnim prostorom za stolce i pristup stolu.

Tipovi kuhinja 004
Koridor kuhinja

Koridor kuhinja praktična je za prostore širine cca 240 cm gdje su kuhinjski elementi postavljeni u dvije paralelne linije tako da ostane 120 cm za komunikaciju. Ovaj tip kuhinje štedi korake ako je radni trokut (hladnjak, sudoper, štednjak) dobro postavljen. Koridor kuhinja u otvorenom konceptu boravka na svojoj vanjskoj liniji elemenata dobit će dekorativnu masku i konzumnu policu poput šanka – za manje obroke i čavrljanje s kuharom.

Tipovi kuhinja 005
Kuhinja u obliku slova L

Kuhinja u obliku slova L namijenjena je velikim prostorima u kojima su kuhinjski elementi smješteni na dva susjedna zida, a u ostatku prostora nalazi se stol za blagovanje. S funkcionalnim rasporedom radnog trokuta koji prati liniju pripreme hrane i raspremanje nakon obroka, kretanje je jednostavno. Radni proces treba početi visokim elementima s hladnjakom, zamrzivačem, izvlačnim ormarom za suhu hranu i nastaviti sa sudoperom, radnim plohama i štednjakom tako da se prostor otvori prema boravku.      

Tipovi kuhinja 006
Kuhinje u obliku slova U

Kuhinju u obliku slova U čine kuhinjski elementi postavljeni uzduž tri zida. Kutni elementi dobro su iskorišteni i kuhinja ima kontinuiranu radnu plohu. Male, dobro organizirane i opremljene kuhinje mogu se smjestiti u prostornoj niši, a ako su dio veće cjeline, jedan njihov krak može se postaviti slobodno u prostor. Visoki kuhinjski elementi smjestit će se ovisno o položaju prozora, dimnjačkih kanala ili krovne konstrukcije, a donji kuhinjski elementi otvoriti prema blagovaonici i boravku.    

Tipovi kuhinja 007
Kuhinje u obliku slova G

Kuhinja u obliku slova G slična je prethodnoj, samo ima dodatni krak prema boravku koji je najčešće oblikovan kao šank ili konzolno proširenje radne plohe za manji obrok, s 2 – 3 barska stolca.

Tipovi kuhinja 008
Otok kuhinje

Kuhinjski otok u open space uređenju predstavlja slobodnostojeći element ispred jednoredne, L ili U kuhinje. Radne linije za pripremu hrane smještene su uza zid, a kuhinjski otok postavljen u središnjem dijelu na udaljenosti od cca 120 cm. Kuhinjski otok je atraktivno rješenje oko kojeg se svi rado okupljaju. Sadrži radnu plohu, a ukoliko je moguće izvesti priključke plina, struje, ventilacije – u toj plohi smjestit će se štednjak, gril ploča, a iznad montirati napa za odvođenje pare i mirisa. Mali kuhinjski otok proširuje se na konzumnu policu za manje obroke na strani prema boravku ili se uz njega može postaviti stol za blagovanje.

Tipovi kuhinja 009