Toplina, osjećaj ugode i veselja uz plamičke koji titraju u kaminu sa šalicom čaja ili kuhanog vina u ruci, miris cimeta i klinčića pomiješan s mirisom drveta iz peći, pucketanje cjepanice i radosni ples dobroćudnih duhova vatre – Domaćih iz priče Ivane Brlić Mažuranić, dio su zimskog ugođaja i blagdanskog ozračja koje pamtimo od svojih najranijih dana. Zaneseno promatranje vatre u tišini i iščekivanju noći koja dolazi ili bučno obiteljsko okupljanje pružaju znatno veći doživljaj od same toplinske energije koja isijava iz ložišta. Vedro raspoloženje prije svečane večere za obitelj i prijatelje ili romantični trenuci u dvoje pokrenut će se upravo uz vatru u kaminu.

Važno je pronaći najbolje mjesto u prostoru za kamin ili peć. Kamin je svojevrsni akcent u interijeru i njegov položaj mora omogućiti dobre vizure na ložište. On ne smije konkurirati nekim drugim prostornim žarištima, poput TV-prijamnika. Zbog zagrijavanja, sva tehnička oprema i instalacije moraju od ruba ložišta biti udaljeni minimalno 1 m.

Kamini se najčešće ugrađuju u dnevni boravak ili blagovaonicu, tj. „open space“ – jedinstveni prostor dnevne namjene u kojem obitelj provodi najveći dio slobodnog vremena, na mjesto koje pruža lijepi pogled svim okupljenima unutar grupe za sjedenje i iz blagovaonskog dijela. Svoje mjesto mogu imati i u kućnoj biblioteci ili intimnijem prostoru spavaće sobe gdje donose dašak romantike.
Tiha noć uz vatru u kaminu 8
Kamini i peći klasični su izvori toplinske energije koje biramo prema mogućnostima prostora i vlastitom senzibilitetu pri uređenju svog doma – u modernom ili tradicionalnom duhu. Oblikovanje kamina ovisi o vrsti goriva – radi li se o drvetu, plinu ili nekom drugom energentu. Jednako tako ovisi i o tome je li ložište otvoreno ili zatvoreno. Odabrano gorivo ima svoje zakonitosti koje prilikom izvedbe treba uvažiti, prvenstveno dimenzioniranje dimnjaka, a potom i dovod svježeg zraka kako bi sagorijevanje bilo kvalitetno i imalo jasni pogled na vatru:

• otvoreni kamini na drva pružaju poseban ugođaj prirodnosti tradicionalnog ambijenta, obogaćen mirisom i zvukom pucketanja drveta koje gori, ali zahtijevaju često čišćenje, uklanjanje pepela i poseban prostor za odlaganje cjepanica. Otvoreni kamini imaju manju energetsku učinkovitost zbog velikih gubitaka topline u dimnim plinovima pa troše više goriva.

Tiha noć uz vatru u kaminu 9

 kamini i peći na drva ili drvnu biomasu sa zatvorenim ložištem ekonomična su i ekološka rješenja koja osim toplinske energije daju i vizualni doživljaj. Nešto su jednostavniji za održavanje, ali i oni traže čišćenje i prostor za pohranu krutog goriva. S prednje strane ložište je zatvoreno vatrostalnim staklom otpornim na visoke temperature gorenja. Koriste se ne samo kao sekundarni već i kao primarni izvor topline u obliku peći za centralno grijanje i pripremu tople vode budući da uz ložište imaju ugrađeni kotao za vodu koja se uz pomoć pumpe cijevima distribuira do radijatora u čitavom stanu ili kući.

Tiha noć uz vatru u kaminu 10

 kamini i peći na plin pružaju doživljaj rasplamsane vatre koja se proteže uzduž ložišta po ugrađenim sapnicama koje dovode gorivo; puno su primjereniji tempu života koji živimo – zahvalniji za održavanje i čišćenje jer nema žara, pepela, skladištenja cjepanica, ali zbog toga se moramo pomiriti da nema mirisa i pucketanja drveta. Zahtijevaju dimnjak manjeg presjeka nego na kruto gorivo i dovod svježeg zraka.         

Tiha noć uz vatru u kaminu 11

 ložište na struju ili bioetanol tek je trajnožareća slika na zidu čiji dojam u prostoru je isključivo estetski. Namijenjen za svima onima koji žele dinamiku vatre i žara u prostoru, ali bez toplinske energije, održavanja, čišćenja, gradnje dimnjaka i ventilacije.