Michael Thonet bio je njemačko-austrijski dizajner i tvorac namještaja. Thonet, koji je obilježio 19. stoljeće i postao najprodavaniji dizajner i tvorac namještaja, ostavio je neizbrisiv trag i ušao u povijest svojim stolcem No. 14., prvijencem serijske proizvodnje namještaja.

Pola svog radnog vijeka, odnosno više od dva desetljeća Thonet je razvijao ideju i razrađivao prijedloge stolaca. Ono što je htio napraviti jest što jednostavniji stolac, sa što manje dijelova, distribuirati ga u što manjim paketima kako bi što veću količinu mogao slati do njihova odredišta, a takav je stolac svatko morao moći sastaviti kod kuće. To mu je nakon dugotrajnog rada i promišljanja napokon i pošlo za rukom.
No. 14 lako je sklopljiv stolac od savijenog lameliranog drva, a zbog malog broja dijelova i olakšane distribucije, bio je i vrlo povoljan te je našao svoje mjesto u velikom broju kućanstava u ono vrijeme. Osobito je zanimljiva činjenica kako je licencu za proizvodnju ovog ‘stolca nad stolcima’ svojedobno imala i varaždinska tvrtka Mundus te smo gotovo sigurni kako ćete, ukoliko dobro prekopate podrume i tavane, i vi pronaći jedan primjerak. No ako i ne pronađete original, sigurno možete pronaći ili nabaviti neku sličnu verziju koja ili cijela ili čak oštećena može poslužiti kao početak super zabavnog DIY projekta.
Thonetov stolac 6
Thonetov stolac 7