Oduvijek ste željeli terasu uz potkrovlje, a čini vam se neizvedivo? VELUX „transformer“ krovni prozori omogućavaju terasu iz snova i to upravo tamo gdje ste je najmanje očekivali – uz krov.
Još jedan VELUX „transformer“ krovni su prozori koji ispunjavaju unutarnji prostor prirodnim dnevnim svjetlom gotovo od poda do stropa, otvarajući vizure prema eksterijeru, a uz to rotacijom svojih krila dopuštaju izlazak van, na otvoreno, čime se povećava prostor stana i dobiva dodatni komfor. Čitav je niz varijantnih rješenja i mogućnosti izvedbe građevinskom intervencijom – od platforme za boravak na otvorenome, konzole balkona do „zasijecanja“ krova – kako bi se omogućilo oblikovanje svog „malog mjesta pod suncem“, što uvelike ovisi i o uvjetima uređenja prostora – prema propisima nadležnih tijela graditeljstva za svaku izmjenu na pročelju zgrade.
Terasa – iskorak iz potkrovlja u vanjski prostor 6

Krovni prozor za terase dvodijelni je element na kojem gornje krilo prati nagib krova, a donje vertikalu nadozida(*). I ovo rješenje je fleksibilno: u jednom prizoru dvodijelni prozor oplemenjuje potkrovlje dovođenjem dnevnog svjetla duboko u prostor, jednostavnim rukovanjem gornje se krilo otklapa uvis preko gornje šarke do horizontalnog položaja kako bi se prostor provjetrio i otvorio pogled na okoliš, a potom se donje vertikalno krilo rotira poput zaokretnih vrata prema van, lijevim ili desnim otvaranjem, i omogućava slobodan izlazak na terasu. Time se i fizički izlazi izvan korpusa krova i stambenom prostoru daje nova kvaliteta proširenjem dnevnih sadržaja za odmor i igru u vanjski prostor.

VELUX „transformer“ krovni prozori ispunjavaju unutarnji prostor prirodnim dnevnim svjetlom gotovo od poda do stropa, otvarajući vizure prema eksterijeru, a uz to rotacijom svojih krila dopuštaju izlazak van, na otvoreno, čime se povećava prostor stana i dobiva dodatni komfor.

Terasa – iskorak iz potkrovlja u vanjski prostor 7

Niz od tri krovna elementa za terase, između rogova krovišta, dat će obilje svjetla i potpuno otvoriti dnevni boravak ili blagovaonicu. Dovoljno je da samo jedno donje krilo bude zaokretno i da se preko njega se planira izlazak van, a ostala mogu biti fiksna kako bi se i vani mogla organizirati grupa za sjedenje.

Terasa – iskorak iz potkrovlja u vanjski prostor 8

Mali rječnik pojmova u tekstu:

NADOZID – vanjski zid potkrovlja ili tavana uz strehu kosog krova na koji se oslanja konstrukcija krovišta. Maksimalna visina nadozida definirana je prostornim planovima i iznosi 90 – 120 cm. Visina se mjeri s unutarnje strane zida, od gotovog poda do početka kosog podgleda (*) krovne konstrukcije (bez žbuke ako ista postoji)

PODGLED – vidljiva ploha (gledajući prema gore)