Planirate li stvoriti kvadrate svog budućeg doma u potkrovlju ili proširiti stambeni prostor na tavan? Iako izgleda kao velik zahvat, korištenjem suvremenih tehničkih rješenja, naputaka građevinske struke i dobrim planiranjem preuređenje takvog prostora jednostavnije je nego što mislite.

Prvi korak prema ostvarenju cilja je procjena veličine prostora koji se može funkcionalno iskoristiti. Pri tome treba imati na umu sljedeće…

  • riječ je o specifičnom prostoru pod kosim plohama zadanog nagiba pa je samo jedan njegov dio, kojim se slobodno možemo kretati, viši od 2 m
  • rubne zone, uz nadozid (*), znatno su niže, ali imaju svoju namjenu: prostor za sjedenje i za odlaganje, gdje se mogu staviti komode, police, spremište i sl.
  • zona ispod centralnog dijela krova ima najveću visinu pa postoji mogućnost izvedbe dodatnog galerijskog prostora
  • korisna površina koja se može dobiti unutar tlocrta ovisi o visini nadozida i samom tipu drvene konstrukcije, tj. u kojoj mjeri stupovi, vezne grede, kosnici (*) i ostali elementi krovišta omogućuju kvalitetnu organizaciju prostora.

Nakon tlocrta slijedi 3D planiranje jer ono što dobro izgleda u tlocrtu možda neće biti izvedivo u prostoru pod kosinom.

Od ovog trenutka treba planirati u 3D jer ono što dobro izgleda na tlocrtu, možda neće biti izvedivo u prostoru pod kosinom, može nam biti tijesno i stvarati osjećaj skučenosti i nelagode.

Druga faza je uvid u postojeće stanje, s čime vas upoznajemo u drugom članku.

Mali rječnik pojmova u tekstu:
  • Nadozid – vanjski zid potkrovlja ili tavana uz strehu kosog krova na koji se oslanja konstrukcija krovišta. Maksimalna visina nadozida definirana je prostornim planovima i iznosi 90-120cm. Visina se mjeri s unutarnje strane zida od gotovog poda do početka kosog podgleda krovne konstrukcije (bez žbuke ako ista postoji)
  • Kosnik – drvena kosa greda koja podupire stup i tako ukrućuje krovnu konstrukciju
  • 3D planiranje – vizualni prikaz svih postojećih elemenata u stvarnom prostoru, u tri dimenzije, omogućava vizualizaciju namještenog prostora prije započetih radova, razne varijacije uređenja, pogotovo kod izrade namještaja po mjeri