Uz dovoljnu količinu prirodnog svjetla, zdrava i ugodna unutarnja klima u stambenom potkrovlju održava se i provjetravanjem. Potpuno zatvorena vanjska ovojnica grijanog dijela stambenog prostora štedi energiju, ali uzrokuje povećanje koncentracije vlage u prostoru ako se on ne provjetrava nekoliko puta na dan.
Nedovoljna količina svježeg zraka i pojava kondenzacije vlage u prostoru uzrokuju tegobe s disanjem, astmu i alergije. Znate li da prosječna četveročlana obitelj kuhanjem, tuširanjem i čišćenjem dnevno proizvede 10 litara vlage?

Što svaka prostorija stana mora imati?

Svaka prostorija u stanu treba imati najmanje jedan otvor koji se može otvarati radi prirodnog provjetravanja. Provjetravanje je potrebno radi dovođenja kisika za disanje, isušivanja, uklanjanja CO₂ i drugih onečišćenja u zraku te neugodnih mirisa. Stambeni prostor treba provjetravati kratko i češće tijekom dana, 2 – 4 puta po nekoliko minuta.

Kroz ventilacijski preklop na krilu Velux krovnih prozora zrak neprestano kontrolirano cirkulira. Preklop može ostati otvoren i kad pada kiša, a ugrađeni filtar zadržava prašinu i insekte.

Uloga krovnih prozora i njihova rasporeda u provjetravanju

Potrebni kapacitet provjetravanja određuje namjena i veličina prostorije. Krovni prozori idealni su za brzu i učinkovitu ventilaciju i bez korištenja mehaničke opreme.
Velik značaj u kvalitetnom provjetravanju ima i pozicija krovnog prozora. Ugradnjom krovnih prozora na suprotnim stranama svježi zrak može lako strujati kroz prostor. Na taj način prostorija može biti ventilirana u nekoliko minuta, a da se za to vrijeme zidovi i plohe krovišta ne rashlade.
Isto tako, kad se krovni prozori postave jedan iznad drugog na kosoj plohi krova, postiže se i koristi efekt dimnjaka – topli zrak koji se diže uvis izaći će kroz gornje prozore, a svježi i hladni zrak ući će kroz prozore ugrađene u donjoj zoni.

Ono što ne znate (a trebali biste znati) o provjetravanju 5

Provjetravanje potkrovlja i po kiši

Osim otvaranjem prozora na krovu, VELUX krovni prozori omogućuju stalno provjetravanje zahvaljujući rješenju ventilacijskog preklopa na krilu prozora kroz koji zrak neprestano kontrolirano cirkulira. Preklop može ostati otvoren i ako pada kiša ili kad stanari nisu u stanu, a ugrađeni filtar zadržava prašinu i insekte.
Uz ova rješenja, kako bi se osigurala redovita izmjena zraka, moguće je ugraditi i automatski sustav otvaranja i zatvaranja krovnih prozora, kao što je VELUX Integra električni krovni prozor.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE:

Propisano je da u zgradi u kojoj ljudi borave i rade broj izmjena unutarnjeg zraka s vanjskim zrakom treba iznositi najmanje n = 0,5 hˉ¹, a mora biti i veći u pojedinim dijelovima stana kad je to potrebno, da se ne bi ugrozili higijena i zdravstveni uvjeti, kao i zbog uporabe uređaja za grijanje i/ili kuhanje s otvorenim plamenom.