Svjetlost u potkrovlju

Gdje svjetlost stvara umjetnost? Otkrivamo kako potkrovlja utječu na živote poznatih hrvatskih umjetnika. Život u potkrovlju pruža poseban osjećaj prostora te omogućava više prirodne svjetlosti neophodne za zdravlje i dobro raspoloženje. Prirodno dnevno svjetlo koje dopire u potkrovlja oživljava unutarnje prostore na način na koji umjetna rasvjeta i vertikalni prozori ne mogu, a sve to ima veliki utjecaj na život i stvaralaštvo stanara potkrovnih prostora.

Upravo ova tema bila nam je u fokusu kad smo zavirili u životne i radne prostore 4 umjetnika koji žive i stvaraju u potkrovljima i o njima snimili dokumentarne filmove „Svjetlost u potkrovlju“. Filmovi snimatelja i režisera Vjekoslava Skledara, Senada Zemunovića, montažerke Tihane Čuljak te producentice Jasne Jelinek istražuju vezu između umjetničkog stvaralaštva i prirodnog svjetla.

Filmovi prikazuju stvaralaštvo i životnu strast četiri umjetnika, ujedno i ambasadora dnevne svjetlosti – kipara Hrvoja Dumančića, glumice i dramaturginje Jasne Bilušić, balerine Mirne Sporiš i arhitekta Ivana Juretića. Zajednička osobina ovih četvero umjetnika, osim strasti prema svojem poslu, je i ljubav prema potkrovljima te prisutnosti prirodne svjetlosti, kao izvora umjetničke inspiracije. 

Dnevna svjetlost je izuzetno važna u životu svakog čovjeka, ona olakšava svakodnevne aktivnosti poput učenja, čitanja, pospremanja, rada na računalu, kuhanja, ali i dječje igre te ih čini ljepšima i ugodnijima. Svjetlost koju pružaju VELUX prozori također je neprocjenjiv element svakodnevnog života, rada i stvaralaštva naših umjetnika, protagonista filmova koji  na taj način stvaraju umjetnost protkanu svjetlošću.

Pogledajte dokumentarne filmove serijala “Svjetlost u potkrovlju“: