Kombiniranje boja kod unutarnjeg uređenja uvelike utječe na naše raspoloženje, odražava naš ukus i životni stil te pokazuje našu spretnost u dizajnerskom poslu.

Osvijestite kako koja boja utječe na vas

Boje, svjesno ili podsvjesno, jako utječu na naše raspoloženje. Stoga je odabir boja za dom izuzetno važan. One prvenstveno ne bi smjele uznemiravati ili odvlačiti pažnju već smirivati, ispunjavati energijom i veseliti. Nije lak posao otprve pogoditi svoju sretnu kombinaciju, ali vrijedi se potruditi.
Kombinirajte nijanse boja svog potkrovlja u skladu s atmosferom koju želite postići. Možete odabrati modernije boje, odlučiti se za bezvremenske i provjerene kombinacije boja ili se voditi vlastitim osjećajima.

Bitna je namjena prostorije

Za vizualno povećanje malih prostorija, zidove bojite u svijetle i hladne boje. Prostranu pak sobu, koja bi zbog svoje veličine mogla djelovati prazno, možete utopliti žarkim bojama spektra.
Posebnu pozornost posvetite bojenju zidova kuhinje. Uzmite u obzir da tople boje kao što su narančasta, zelena i žuta potiču apetit, dok ćete uz nijanse plave i bijele boje moći svoj apetit držati pod kontrolom.
Boje spavaće sobe ovise o vašem osobnom stavu. Romantičnim dušama odgovarat će hladne boje koji umiruju, a onima aktivnog duha bolje će odgovarati tople nijanse crvene ili narančaste. Takve boje ujedno pomažu da se brzo oporavimo nakon napornog dana.
Boje za prostorije 002

Što bi dizajneri preporučili

Boje u svom potkrovlju možete kombinirati na više načina. Jedan od njih glasi – jedna boja u više nijansi, no nekima se to može činiti malo jednoličnim. U tom slučaju, kako bi podigli atmosferu sobe obogatite ju nenametljivim detaljima druge (nekontrastne) boje poput bijele ili boje pijeska. Za harmoničan dizajn prostorija možete se osloniti na sigurnu kombinaciju boja, poput crvene s ljubičasto-rozom ili narančasto-žutom te zelene s bojom limete ili modro-plavom. Originalan i upečatljiv dizajn traži kontrastnu kombinaciju spektra boja, pa su idealan izbor kombinacije žute i plave, boje limete i ljubičaste te crvene i zelene boje.

Što garantira vašu udobnost

Boje za prostorije 003

Uspješna kombinacija boja u interijeru vašeg doma ne mora biti u skladu s trendovima ili pravilima dizajna. Slobodno eksperimentirajte, isprobajte kombinacije koje odgovaraju vama, ali i stilu vašeg doma te veličini i namjeni prostorija. Uspješna kombinacija boja osigurat će vam udobnost stanovanja i uravnotežiti emocije. To je ključ vaše svakodnevne sreće i dobrog raspoloženja.