Šezdesetak kvadrata stambenog prostora na zadnjem katu višestambene zgrade u samom središtu Zagreba iz nekadašnjeg je konvencionalnog stana s malim i nedovoljno osvijetljenim prostorijama pretvoreno u iznimno atraktivan životni prostor s obiljem svjetlosti i prelijepim vizurama koje se pružaju prema zagrebačkim krovovima i gradskom zelenilu.

Ostvarenje ideje maksimalnog otvaranja unutarnjeg prostora i velika količina sunčane svjetlosti stvaraju ugodu, a noćni pogled na nebeski svod smiruje i opušta.

Velika terasa, koja prati cijelo uvučeno pročelje zadnje etaže na uličnoj strani, prilikom kupnje stana prepoznata je kao potencijal za proširenje stambenog prostora. Novi vlasnik – mlađi poslovni čovjek, otac dvojice sinova, prostor je prilagodio svojim životnim potrebama i oblikovao stan visokog standarda stanovanja, kvalitetnih i funkcionalnih rješenja, promišljenih i odmjerenih detalja.

Nakon opsežnog projekta preuređenja, uslijedilo je rušenje pregradnih zidova dnevnog boravka, kuhinje i dviju spavaonica te razgradnja svih obloga do nosive konstrukcije. Nova tlocrtna organizacija predviđala je otvoreni koncept i jedinstven prostor dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice, koji je uključivao proširenje na nekadašnju terasu. Prvotna ideja – dogradnja prostora i izrada ostakljene vanjske opne koja dijeli grijani od vanjskoga prostora, odbačena je kao tehnički komplicirana i financijski prezahtjevna. Forma staklenika izvedena je kao tesarska drvena konstrukcija kosih stupova, fiksiranih na parapetni zid ograde i kosih greda oslonjenih na nadozid krovne ploče, između kojih su ugrađeni VELUX krovni prozori u dva nivoa. Niz od šest krovnih prozora u gornjoj i donjoj zoni potpuno je otvorio prostor u cijeloj širini stana omogućujući prodor sunčanih zraka u dubinu stambenog prostora, stvarajući ugodan ambijent za odmor i opuštanje, kuhanje i blagovanje, dječju igru, druženje i rad. Prirodno provjetravanje pomoću krovnih prozora regulirano je daljinskim upravljanjem. Kvaliteta svjetlosti mijenja se u dnevnom ritmu, od jutarnjeg osvjetljenja koje donosi pozitivnu energiju i dobro raspoloženje i podnevnog zenitnog osvjetljenja do noćnog promatranja zvijezda na vedrom nebeskom svodu. Efekti osunčanja i toplinski dobici pogotovo su poželjni u zimskom periodu, dok je ljeti pregrijavanje prostora kontrolirano ugradnjom vanjske tende na krovnim prozorima, a dodatno zamračivanje osigurano je tamnosivim tzv. blackout sjenilima s unutarnje strane krila, koja u potpunosti blokiraju prodor svjetlosti.

Osim pozitivnog učinka otvaranja vanjske opne i obilja svjetlosti, prednosti položaja na zadnjem katu su istovremena privatnost i vizualni kontakt s vanjskim prostorom uz panoramske vidike na šire područje grada.

Nizovi krovnih prozora podcrtani su horizontalnim potezom prozorske klupčice – police izrađene od tamnog drva uzduž cijele ostakljene opne, od dnevnog boravka do kuhinje, na kojoj će svoje mjesto naći zdjela s voćem, začinsko bilje i sve one sitnice koje doprinose ugodnosti i toplini doma. Polica se oslanja na nosače izvedene u širini nosive konstrukcije prozora, oličene u bijelo, decentno akcentirane ugrađenim lampama. Ispod police, u ritmu nosive konstrukcije prozora, izmjenjuju se niše radijatora i otvorene police za knjige. Radijatori se skrivaju iza jednostavnih vertikalnih maski, a u polici su ostavljene „škrge“ koje omogućuju strujanje toplog zraka preko prozorskih krila.

Kuhinju čini linija uz bočni zid s dugom radnom plohom te zatvorenim donjim elementima i policama u gornjoj zoni, s obješenim kuhinjskim pomagalima koja ovim čistim formama daju živost. Radna linija završava punim volumenom pod kosim krovom u kojem je smještena pećnica. Uz centralno postavljen kuhinjski otok s plamenikom i pločama za termičku obradu prislonjen je pravokutni stol za blagovanje. Napa iznad kuhala kroz spušteni strop odvodi mirise i paru od kuhanja u vanjski prostor.

Jednostavan blagovaonski stol s bijelom pločom i metalnim gracilnim nogama okružen je stolcima američkog dizajnerskog i inovatorskog para Eames – klasika 20. stoljeća. Ova varijacija modela Wire Chair jednodijelnog sjedala od zavarene kromirane čelične žice s tehnički sofisticiranim metalnim nogama nosi bijelu dvodijelnu presvlaku – zbog svojeg oblika nazvanu „bikini jastučić“. Nakon obroka i pospremanja posuđa, stolu se privlači Eames uredski stolac EA108, kromirane konstrukcije oblih formi i s napetom bijelom mrežom, i blagovaonica postaje radni prostor.
Odlika ovog prostora je jednostavnost i jasnoća osnovnih funkcionalnih elemenata u „muški“ pročišćenim formama i elegantnom kontrastu ploha bijele i tople tamnosmeđe, wenge boje drvene parketne obloge poda, polica i maski radijatora, s biranim komadima namještaja i rasvjete. Ostvarenje ideje maksimalnog otvaranja unutarnjeg prostora i velika količina sunčane svjetlosti stvaraju ugodu, a noćni pogled na nebeski svod smiruje i opušta.