Stube su neophodan arhitekturni element koji spaja dva ili više nivoa u stambenom prostoru, najčešće prizemlje s potkrovljem. One povezuju cijelu kuću u jedan harmonično dizajniran objekt.

Unutarnje stube, uz hodnik, praktično i funkcionalno povezuju sve prostorije u vašemu domu. Mogu biti male, široke, uske ili velike, strogo orijentirane ili multifunkcionalne, ali uvijek moraju biti projektirane i izvedene s uračunavanjem svih tehničkih standarda. Estetika, dizajn i stil stuba mogu znatno utjecati na izgled vašeg stambenog prostora, stoga budite pažljivi u planiranju položaja stubišta, njihovog izgleda i pri odabiru materijala.

Kako uklopiti stubišta u interijer

Klasično ili moderno?

Prilikom odabira materijala za stube trebate obratiti pažnju na nekoliko faktora. Kao prvo, važno je u kakvom će stilu biti uređene prostorije u vašemu domu: težite li klasičnom dizajnu ili se ugodnije osjećate u modernom i minimalistički uređenom prostoru.
Osjećaj topline i domaće, obiteljske atmosfere poklonit će vam drvene stube. Drvo je prirodni materijal i prvi odabir većine vlasnika kuća.

Kako uklopiti stubišta u interijer 2

Za moderno, hladno na dodir, strogo i sjajno staklo odlučuju se rijetki. Uglavnom su to osobe koje žive užurbanim tempom života te u duhu suvremenih tehnologija odabiru ovaj materijal za izradu stubišta.

Kako uklopiti stubišta u interijer 3

Kreativcima i umjetničkim dušama stube mogu biti pravi izazov za realizaciju njihovih originalnih ideja. Neočekivan odabir metala kao materijala za stube koje spajaju potkrovlje s donjom etažom savršeno će se uklopiti u prostor u kojem je mašta arhitekta našla praktično i zanimljivo rješenje.

Kako uklopiti stubišta u interijer 4

Ograde i rukohvati

Ograda stubišta omogućuje ukućanima sigurno i ugodno penjanje te silazak niz stube. Kada je riječ o njenom izgledu, pravi je izazov za arhitekte, jer je često bitan i upečatljiv vizualni detalj u prostoru.

Malo gradskog šarma i sjaja osjetit ćete kada dodirnete metalni rukohvat, a stakleni paneli vizualno će ukinuti granice i proširiti prostor.

Odabir materijala za rukohvat i ogradu može, a i ne mora biti usklađen s uređenjem ostalih prostorija. Poseban izgled stubištu dat će ugrađena rasvjetna tijela ili maštovita kovana ograda.
Kako uklopiti stubišta u interijer 5
Laka za održavanje, ograda u duhu minimalizma bit će prvi odabir onih koji cijene jednostavnost. Život u potkrovlju već ima svoj poseban šarm, a vi ga možete dodatno naglasiti praktičnom ogradom unutarnjeg stubišta.
Kako uklopiti stubišta u interijer 6
Kombinacija modernih materijala, kao što su, primjerice, inox i staklo, pretvorit će vaše potkrovlje u posve originalan prostor. Malo gradskog šarma i sjaja osjetit ćete kada dodirnete metalni rukohvat, a stakleni paneli vizualno će ukinuti granice i proširiti prostor.
Kako uklopiti stubišta u interijer 7

Multifunkcionalnost je hit

Prilikom planiranja oblika i izgleda stuba, pokušajte ih učiniti multifunkcionalnim i iskoristiti svaki centimetar slobodnog prostora. Stube možete pretvoriti u dodatno mjesto za pospremanje i odlaganje stvari, a ako malo produžite gazišta stuba ti dijelovi mogu poslužiti i kao police u dnevnom boravku. Iskoristite i prostor ispod stubišta gdje, na primjer, možete smjestiti vlastitu zbirku knjiga.
Kako uklopiti stubišta u interijer 8

Originalno i upečatljivo

Zavojite, spiralne, kutne, strme ili kose stube umjerenog nagiba, a i zidne konzolne stube lako će se uklopiti se u svaki interijer, no vaš odabir ovisi o tome koliko prostora imate za njihovu izvedbu.
Kako uklopiti stubišta u interijer 9
Bez obzira na to jeste li vlasnik gradskog stana male površine ili imate veliku kuću, izgled i stilsko rješenje unutarnjeg stubišta nemojte prepustiti slučaju. Bolje razmislite o dizajnerskim idejama i pomoći stručnjaka.
Kako uklopiti stubišta u interijer 10
Stubište koje vodi u potkrovlje mora biti izdržljivo, funkcionalno i praktično za stanovanje. No, posvetite svoju pažnju i njegovu izgledu i nikako ne ograničavajte svoju maštu prilikom njegova uređenja. Bilo da se odlučite za tradicionalne materijale, bilo da krenete posve kreativnim smjerom uređenja i vješto iskoristite dizajnerske adute masivnih greda, konopa, žica, plastičnih panela – vaše stubište postat će originalan odraz vašega stila i vizije života koji biste svakako htjeli realizirati.