Poznato je da su vlasnici kuća i stanova motivirani za energetsku obnovu prije svega kako bi uštedjeli energiju i novac. Ono što ih najčešće sprječava u tome su nedostatak sredstava, nesigurnosti u vezi toga hoće li uštedjeti energiju i ostvariti povrat uloženog te na kraju – kako pronaći kvalitetne proizvode. Sve to potvrđuje i studija koju je od IPSOS-a naručila Europska zaklada za klimu te je ista provedena među građanima pet europskih zemalja – Njemačke, Španjolske, Francuske, Bugarske i Poljske.

Zašto je važna energetska obnova kuća?

Energetska obnova kuća podrazumijeva sve radove koji rješavaju probleme kuća slabijeg energetskog razreda, a najčešće je riječ o postavljanju nove vanjske stolarije, toplinsku izolaciju grijanih prostora, ugradnju kondenzacijskog plinskog kotla te ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (solarni paneli, kotlovi na biomasu, dizalica topline i fotonaponskih pretvarača/panela). Cilj je smanjiti potrošnju energije jer se time smanjuje i proizvodnja energije u elektranama, emisija stakleničkih plinova te poboljšava kvaliteta našeg zraka.

Ujedno se i poboljšava kvaliteta života vlasnika i stanara obiteljskih kuća. Ne treba ni zanemariti da energetski učinkovita rješenja mogu smanjiti račun za energiju za 20 do 30 posto. Osim ranije spomenutih stvari zbog kojih vlasnici često ne kreću u renoviranje, često im cijeli proces djeluje komplicirano. Od dobivanja zakonskih odobrenja, dogovor s ostalim stanarima, pronalazak pouzdanog izvođača radova, eventualno iseljavanje iz kuće, prljavštinu i nered. A kad je riječ o nedostatku sredstava, često nisu upućeni o državnom financiranju obnove kuća te natječajima.

Što sve trebate znati o energetskoj obnovi kuće 5

Kod onih u gradovima je najčešća motivacija za renoviranje smanjenje buke, dok su oni koji žive u ruralnim područjima i na selu češće motivirani za obnovu jer žele da im kuće izgledaju što bolje i budu opremljene najnovijom tehnologijom. Prema studiji koju je proveo IPSOS građani koji posjeduju kuću općenito su više motivirani za energetsku obnovu. Isto se odnosi na kućanstva s višim primanjima te kućanstva s djecom, dok su oni od 18 do 34 godine, a kojima nedostaje novca za financiranje obnove skeptičniji hoće li to zapravo rezultirati uštedom energije ili zaštitom okoliša.

Koju vrstu izolacije i prozore odabrati?

Kada je riječ o energetskoj obnovi kuće i uređenju tavanskog prostora u stambeni iznimno važni su izolacija i odabir vanjske stolarije. Današnji izolacijski materijali imaju niz pozitivnih tehničkih karakteristika te osim čuvanja topline, takvi materijali zvučno izoliraju, dugotrajni su i nezapaljivi, nisu štetni za zdravlje, jednostavno se ugrađuju i ekonomski su prihvatljivi. Na tržištu su dostupni mineralna vuna, tvrde pjene i ekspandirani polistiren (EPS), poznat kao bijeli stiropor. Postoje i drugi ekološki prihvatljiviji materijali koji su sastavljeni od lako reciklirajućih sirovina: celuloza, ekspandirana glina, pluto, kokos, pamuk, ovčja vuna, trstika, slama, lan i perlit. Savjet koje tipove izolacije odabrati najbolje je potražiti kod izvođača radova.

Pri obnovi kuće i uređenju potkrovlja, posebno je važno kakvi će se prozori ugraditi. Primjerice, Velux u svojoj ponudi ima krovne prozore s trostrukim staklom za vrlo dobru toplinsku i odličnu zvučnu izolaciju. Zahvaljujući njihovim tankim okvirima, velikoj površini stakla i posebnoj VELUX Thermo Technology, takvi prozori unose više dnevnog svjetla i topline u potkrovlje kuće ili stana. Prilikom konstrukcije prozora potrebno je koristiti materijale visoke učinkovitosti koji poboljšavaju izolaciju i ne propuštaju zrak. Ujedno pri konfiguraciji vlastitih VELUX krovnih prozora mogu se odabrati ranije spomenuta energetska stakla. Savjet koje prozore odabrati možete dobiti i putem besplatnog savjetovanja stručnjaka.

Pomoć države i natječaj za dodjelu sredstava za energetsku obnovu

Vlada je izradila izmjene i dopune programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. – 2020. godine. Nacrt izmjena i dopuna mora prvo proći javno savjetovanje, a do kraja ožujka se očekuje raspisivanje poziva za energetsku obnovu kuća. Ovaj poziv će se odnositi na postojeće obiteljske kuće, bez obzira na godinu izgradnje – osnovni uvjet je da budu legalne. Prema ovom programu, obiteljskom kućom se smatra zgrada u kojoj je više od 50% bruto podne površine namijenjeno za stanovanje te zadovoljava jedan od dva navedena uvjeta:

  • ima najviše tri stambene jedinice;
  • ima građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m2.

Što sve trebate znati o energetskoj obnovi kuće 6
Poziv će uključivati dodjelu sredstava za toplinsku zaštitu na obiteljskim kućama, zamjenu vanjske stolarije grijanog prostora te cjelovitu energetsku obnovu, koja podrazumijeva kombinaciju mjera na vanjskoj ovojnici (toplinska izolacija i vanjska stolarija) i ugradnje sustava za korištenje obnovljivh izvora energije. U prijavi na natječaj bit će potrebno priložiti predračun sa specifikacijom svih radova i materijala pa je svakako dobro već sada informirati se o željenim radovima. Pojedine tvrtke poput Velux Hrvatska na svojim stranicama imaju mogućnost popunjavanja formulara na temelju kojeg šaljete upit za ponudu i to bez obveze kupnje. Nakon sklapanja ugovora ostvaruje se pravo na subvencije, a ovisno o iznosu iste vlasnici kuća moraju osigurati preostali financijski dio iz vlastitih izvora ili kroz bankovni kredit.

Ranjivim skupinama građana država će sufinancirati 100% iznosa za izradu kompletne dokumentacije, opremu i radove na vanjskoj ovojnici (toplinska izolacija i vanjska stolarija), te za uvođenje jednog sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (kotao na bio masu, dizalica topline, ili fotonaponski sustav). Maksimalni iznos sufinanciranja za izradu dokumentacije je 10.000 kn, a za opremu i radove na vanjskoj ovojnici i vanjskoj stolariji je 236.250 kn.

Što sve trebate znati o energetskoj obnovi kuće 7
Što sve trebate znati o energetskoj obnovi kuće 8
Što sve trebate znati o energetskoj obnovi kuće 9
Što sve trebate znati o energetskoj obnovi kuće 10
Što sve trebate znati o energetskoj obnovi kuće 11
Što sve trebate znati o energetskoj obnovi kuće 12
Što sve trebate znati o energetskoj obnovi kuće 13
Sto sve trebate znati o energetskoj obnovi kuce_001
Sto sve trebate znati o energetskoj obnovi kuce_002
Sto sve trebate znati o energetskoj obnovi kuce_003
Sto sve trebate znati o energetskoj obnovi kuce_004
Sto sve trebate znati o energetskoj obnovi kuce_005
Sto sve trebate znati o energetskoj obnovi kuce_006
Sto sve trebate znati o energetskoj obnovi kuce_007
previous arrow
next arrow
Sto sve trebate znati o energetskoj obnovi kuce_001
Sto sve trebate znati o energetskoj obnovi kuce_002
Sto sve trebate znati o energetskoj obnovi kuce_003
Sto sve trebate znati o energetskoj obnovi kuce_004
Sto sve trebate znati o energetskoj obnovi kuce_005
Sto sve trebate znati o energetskoj obnovi kuce_006
Sto sve trebate znati o energetskoj obnovi kuce_007
previous arrow
next arrow