Jeste li znali da tri od četiri kuće u Europi nisu energetski učinkovite? Od toga ih si 70% može priuštiti obnovu, ali samo 1% se i obnovi svake godine? Možda će vas iznenaditi i podatak da se gubitak topline može smanjiti do čak 60% – zamjenom prozora.

Međutim, kao što znamo, svaki projekt ima određeni budžet, što nikako ne znači da nužno morate žrtvovati određene elemente koji bi povoljnu kuću mogli pretvoriti u vaš dom iz snova. Kako bismo vam pomogli u štednji bez previše kompromisa, s vama ćemo podijeliti neke od najboljih ideja uz koje ćete moći realizirati vlastitu povoljnu kuću.

Prije svega, zahvaljujući činjenici da posjedujete potkrovlje, možete u startu dosta uštedjeti budući da ne morate izdvajati novac za dodatno zemljište, kao ni za temelje kuće. Štoviše, računi za režije neće biti bitno veći nego inače jer se topli zrak kreće prema gore pa je i manja potreba za grijanjem na katu

Bilo da živite  u prizemlju, na katu ili u potkrovlju, energetska učinkovitost vašeg doma uvelike će ovisiti o stupnju izolacije. U dobro izoliranoj kući, hladni zrak ne može ohladiti zidove, a ni zrak u prostorijama –  hladni zrak može ući samo kroz ventilaciju. Jednako tako, topao zrak ostaje u kući i s vremenom se ‘potroši’ pa ga je potrebno zamijeniti. 

Uređenje potkrovlja za uštedu energije 1

Sjajan alat kojega u tu svrhu možete koristiti je rekuperator koji ponovno koristi topli zrak iznutra i dodaje ga zraku koji dolazi izvana – naravno, filtrirajući ga od prašine i neugodnih mirisa. Ugradnja rekuperatora je preporučljiva jer ne samo da će on smanjiti toplinu u prostorijama i tako omogućiti uštede, već ćete u životnom prostoru stalno imati svjež zrak. Naše je mišljenje da bi rekuperator trebao biti obavezan u prostorima u kojima žive astmatičari ili osobe alergične na pelud, budući da doista sjajno filtrira zrak, poboljšavajući njegovu kvalitetu i stvarajući veću udobnost i povoljnost.

Nekad davno, brzina ventilacije koja prodire kroz prozore bila je iznenađujuće visoka, čak i sa zatvorenim prozorima. Ispitujući propuštanje zraka zbog loše izolacije, nameće se zaključak kako bi prozore izrađene starom tehnologijom trebalo zamijeniti novima. To je vrlo isplativa prilika da svoj dom učinite energetski učinkovitijim tako što ćete kontrolirati gubitak i dobitak topline, odabirom odgovarajućih, novih prozora, njihovom pažljivom ugradnjom te optimizacijom njihove veličine i orijentacije.

Uređenje potkrovlja za uštedu energije 2

Ukupni gubitak topline kroz prozor ovisi o Uw vrijednosti i propusnosti zraka. S druge strane, koristi se i energetska bilanca kako bi se osigurao odabir najboljeg dostupnog modela prozora. Što je energetska bilanca viša, to je prozor bolji.

Jeste li znali da krovni prozori obično imaju bolju energetsku bilancu od fasadnih prozora tijekom sezone grijanja? Zahvaljujući energetski učinkovitijim prozorima, smanjit ćete račune za električnu energiju kao i ugljični otisak. Primjerice, VELUX krovni prozor s troslojnim ostakljenjem omogućit će vam da termostat, odnosno temperaturu u prostoriji spustite za 1-2 stupnja °C jer je napravljen tako da smanjuje gubitak energije kroz prozor. Ovaj je proizvod toliko dobro izoliran i ne propušta hladnoću tijekom hladnih mjeseci, da nije potrebno grijati onoliko koliko bi bilo potrebno s nekom drugom vrstom prozora.

Ako imate krovne prozore, tijekom sunčanog dijela dana zimi, s termostatom spuštenim za 1-2 stupnja, možete postići jednaku temperaturu kao pojačanim grijanjem, ali bez krovnih prozora. Dakle, možete štedjeti novac, a da ne narušite svoju udobnost. 

Također, sjenila i rolete imaju velik utjecaj na smanjenje režijskih troškova. Tijekom sezone grijanja važno je da u potkrovlje uđe što više sunčeve svjetlosti, a time i topline. Zato u hladnijim mjesecima njihova svojstva nećemo toliko koristiti za zadržavanje svjetlosti, već za toplinsku izolaciju krovnih prozora. U večernjim satima ‘odjenite’ svoje prozore u dodatnu odjeću – učinak će biti isti kao da ste stavili šešir na glavu – grijat će vas. 

Također, valja  razmisliti i što od sunčeve energije možemo dobiti tijekom dana jer ona također pomaže u smanjenju gubitka topline zbog zasjenjenja. Kratka provjera vremenske prognoze prije nego što ujutro izađete iz kuće, može vam pomoći oko odluke o tome koristiti li sjenila ili ne te kako sačuvati više topline.

Uređenje potkrovlja za uštedu energije 3

I kao posljednji savjet, za poboljšanje učinka toplinske izolacije prozora, preporučujemo VELUX sjenila za zamračivanje. Takvo ulaganje može smanjiti račune za grijanje tijekom zime, ali i količinu energije za klimatizaciju tavana ljeti do čak 49%. Osim toga, ova sjenila mogu pružiti potpuno zamračenje koje se pokazalo najboljim za neometani san i zaštitu od ulaska hladnoće.

I budući da smo stigli do potpunog zamračenja, opraštamo se od vas prije nego što se isključite. Možda će vas iznenaditi i podatak da se zamjenom starog krovnog prozora novom, modernom varijantom gubitak topline može smanjiti do čak 60%* na svakom pojedinačnom prozorskom otvoru.

* Koeficijent prolaska topline za stari krovni prozor je Upr = 2,8 W/m2K; koeficjent prolaska topline za novi krovni prozor s trostrukim staklom je Upr  = 1,1 W/m2K, s dvostrukim staklom je Upr = 1,3 W/m2

Štedimo energiju: najučinkovitije metode za povoljniji i udobniji život u domu 1
Štedimo energiju: najučinkovitije metode za povoljniji i udobniji život u domu 2
Štedimo energiju: najučinkovitije metode za povoljniji i udobniji život u domu 3
ID10130740_XXL
energy_balance
ID10122543_136322-03-XXL
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
ID10130740_XXL
energy_balance
ID10122543_136322-03-XXL
previous arrow
next arrow