Neobičan dizajn Philippeu Starcku nije nimalo stran. Od posuđa preko namještaja pa sve do interijera, ovaj svestrani dizajner ne poznaje granice. A svoju kreativnost pokazao je i dizajnirajući cjedilo koje je izazvalo kontroverze. Jer postoji li cjedilo koje ne zadovoljava primarnu funkciju? Kada je u pitanju Philippe Starck, postoji.

Inspirirano večerom

Priča kaže kako je Starck, ljetujući na otoku Capraia, uživao u večeri koja se sastojala od lignji, ali bez limuna. U tom trenutku sinula mu je ideja o dizajnu cjedila koju je brzinski skicirao na restoranskom ubrusu. Skicu cjedila inspiriranog morskim plodovima poslao je talijanskom proizvođaču Albertu Alessiju, koji je od Starcka očekivao dizajn za sasvim drugi predmet. No Alessija je cjedilo toliko oduševilo da se odlučio za proizvodnju. Time je ujedno započela i međusobna suradnja koja je rezultirala još trima predmetima.

No Starck cjedilo podijelilo je kritičare. Neki su hvalili njegovu inovativnost i dizajn, dok su drugi naglašavali kako je ono u potpunosti nepraktično. Sam Starck, a kasnije i Alessi, naglašavaju kako je ipak riječ o dobroj zabavi i igri s dizajnom. Osnovna funkcija cjedila je, prema Starckovim riječima, potaknuti raspravu.

Predmet želje

Ipak, neki ističu kako je Starckovo cjedilo praktično i kao stvoreno za svakodnevnu uporabu u kuhinji. Osim što je lijepo i upečatljivo, ovo cjedilo naprosto zove da ga se smjesti u kuhinju.

Unatoč ponekim kontroverzama, cjedilo je postiglo fantastičan uspjeh. Njegova skica nalazi se u Muzeju Alessi, a samo cjedilo je pak jedan od najvrjednijih izložaka u Muzeju moderne umjetnosti (MoMa) u New Yorku. Zahvaljujući svom neobičnom dizajnu, cjedilo je postalo predmet želje brojnih kolekcionara. Visoko 29 centimetara, izrađeno je od lijevanog i poliranog aluminija. Postoje i limitirane edicije koje imaju isključivo dekorativnu funkciju. Tako je Alessi izbacio zlatnu verziju, aluminijsku s bijelim keramičkim omotačem i brončanu.

Možda nemate Starckovo cjedilo, ali sigurno imate cjedilo koje će poslužiti. Pronađite ga jer smo vam pripremili ukusnu slasticu s limunom.

Lemon curd – neodoljiva krema od limuna

Starck cjedilo – Cjedilo o kojem se priča 5

(za 1 teglicu)

  • 2 cijela jaja
  • 2 žumanjka
  • 180 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 2 limuna, sok i naribana korica

Mikserom umutite jaja, žumanjke i šećer. Kada se smjesa sjedini, izlijte ju u lonac i stavite na laganu vatru, dodajte maslac, limunov sok i naribanu koricu te uz miješanje zagrijavajte. Kuhajte uz stalno miješanje dok krema ne postane dovoljno gusta. Izlijte u pripremljene staklenke i ostavite da se krema ohladi. Kremu od limuna možete iskoristiti za nadijevanje keksića ili muffina ili kao dodatak sladoledu ili palačinkama.

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Savjet: Kremu kuhajte na jako laganoj vatri, stalno miješajući i pazeći da ne ključa. Po potrebi povremeno maknite i nastavite miješati čak i kad nije direktno na vatri.