Ugustom zagrebačkom donjogradskom tkivu, na zadnjem katu zgrade u Gundulićevoj ulici, smjestio se stan koji je rekonstrukcijom i prilagodbom potrebama obitelji s malom djecom maksimalno iskoristio prednosti života pod ravnim krovom te je stvoren ugodan ambijent po mjeri ukućana.

Uvažavajući zadanost postojećeg stanja – konstrukcije i malih otvora na uličnom pročelju – u organizaciji prostora iskorištena su rješenja koja su omogućila suvremeni koncept stanovanja: povezivanje dnevnih sadržaja – dnevnog boravka, prostora za pisanje, kutka za čitanje, blagovaonice i kuhinje – u jednu cjelinu, koja se proteže od uličnog do dvorišnog pročelja.

Nisko položeni eliptični prozor i dva mala kvadratna otvora prostoru daju određeni šarm, ali nisu dovoljna da osiguraju željenu količinu dnevnoga svjetla i stvore zdravu unutarnju klimu. Intervencijom na ravnome krovu – izvedbom prodora i ugradnjom krovnih prozora nad uvučenim dijelom dnevnog boravka, nad dječjim sobama i kupaonicom – strop se otvara plavome nebu čineći boravak u prostorijama ugodnim.

Stan u Gundulićevoj ulici 7

Krovni prozori postavljeni su na tipsku drvenu potkonstrukciju (VELUX ECX), termoizoliranu i s vanjske strane spojenu s hidroizolacijom ravnoga krova, kojom se ravnina ostakljenja podiže od slojeva krova (omogućujući slijevanje kišnih kapi i topljenje snijega bez bojazni od zacurivanja) i naginje, maksimalno „hvatajući“ povoljnu orijentaciju i učinke insolacije.

Dobar pogled i velika površina za boravak na otvorenome daje ovom domu iznimnu kvalitetu stanovanja.

Dnevni boravak dobiva dva otvora sa zenitnim osvjetljenjem, iznad grupe za sjedenje i radnog kutka, a gibanje svjetlosnih tragova promjenljivog intenziteta svjetla i spektra boja tijekom dnevnog ciklusa stvara igru svjetlosti i prostoru daje dodatnu dinamiku. Izduženi format dnevne sobe vizualno je skraćen unutarnjom oblogom zida u opeci, koja zajedno s tamno lazuriranim stropnim gredama prostoru daje rustikalnu notu.

Stan u Gundulićevoj ulici 8

Blagovaonica i kuhinja orijentirane su na dvorišnu, mirniju stranu i otvaraju se prema terasi preko velike ostakljene pomične stijene. Dobar pogled i velika površina za boravak na otvorenome daje ovom domu iznimnu kvalitetu stanovanja. Uz natkriveni zaštićeni prostor uz kuhinju s velikim stolom za ljetne objede i druženja na drvenom decku te sunčalište i prostranu površinu popločanu keramičkim pločicama za bezbrižnu dječju igru, ova mirna terasa u strogom gradskom centru značajno je povećala korisnu površinu stana u toplim godišnjim dobima.

Stan u Gundulićevoj ulici 9
Vrlo lijepa kupaonica odiše čistoćom i jednostavnošću: bijele sjajne zidne keramičke pločice postavljene u zidarskom vezu s izmaknutim vertikalnim fugama, nježne mramorizirane žile carrare na bijeloj podlozi podnog opločenja, bijelo oličeni zidovi koji dodatno reflektiraju difuznu svjetlost s krova oplemenjeni su drvom – u ritmu masivnih stropnih greda i ormarićem koji nosi ugrađeni umivaonik. Potez zrcala u kojem se zrcale sunčane zrake dodatno je povećao prostor i riješio nedostatak otvora na pročelju.
Stan u Gundulićevoj ulici 10
Stan u Gundulićevoj ulici 11
Stan u Gundulićevoj ulici 12
Stan u Gundulićevoj ulici 13
Stan u Gundulićevoj ulici 13
Stan u Gundulićevoj ulici 15
Stan u Gundulićevoj ulici 16
Stan u Gundulićevoj ulici 17
Stan u Gundulićevoj ulici 17
Stan u Gundulićevoj ulici 19
Stan u Gundulićevoj ulici 19
Stan u Gundulićevoj ulici 21
Stan u Gundulićevoj ulici 22
Stan u Gundulićevoj ulici 22
Stan u Gundulićevoj ulici 24
Stan u Gundulićevoj ulici 25
Stan u Gundulićevoj ulici 26
gunduliceva_001
gunduliceva_002
gunduliceva_003
gunduliceva_004
gunduliceva_005
gunduliceva_006
gunduliceva_007
gunduliceva_008
gunduliceva_009
gunduliceva_010
gunduliceva_011
gunduliceva_012
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
gunduliceva_001
gunduliceva_002
gunduliceva_003
gunduliceva_004
gunduliceva_005
gunduliceva_006
gunduliceva_007
gunduliceva_008
gunduliceva_009
gunduliceva_010
gunduliceva_011
gunduliceva_012
previous arrow
next arrow