Čuli smo o hygge konceptu malih rituala koji Danci vrlo učinkovito primjenjuju u svojoj svakodnevici. Bez obzira na dugu i trajnu zimu ljudi u Danskoj osjećaju se vrlo sretno, zadovoljno i optimistično. U čemu je njihova tajna mnogi su se zapitali i napravili cijeli niz istraživanja. Ispostavilo se da svoje dobro raspoloženje Danci duguju vrlo učinkovitom konceptu življenja – hyggeu kojim obogaćuju svoju svakodnevicu.

1. Jedite dobru hranu i uživajte u tome

Osim što su kvalitetne namirnice itekako potrebne našem organizmu, one nam mogu uljepšati raspoloženje. Jarke i atraktivne boje povrća i voća u zimskim danima će nas razveseliti, a toplina povrtnih juha i variva ugrijat će tijelo i pokloniti osjećaj sigurnosti i mira. A koliko tek vrijede zajedničke večeri cijele obitelji kada će se cjelokupni osjećaj sreće podijeliti među svim okupljenima za stolom.
Sretni i optimistični uz hygge koncept malih rituala 12

2. Probajte što češće okupljati bliske vam ljude kod sebe

Iako se ovaj potez mnogima čini skoro neizvediv zbog sve sile obveza, posla ili udaljenosti stanovanja, ipak probajte barem jedanput mjesečno izdvojiti vrijeme vikendom da se nađete za obiteljskim stolom, porazgovarate u toploj prijateljskoj atmosferi, razmijenite zadnje vijesti ili jednostavno uživate u društvu jedni drugih za vrijeme šetnje ili drugih vanjskih aktivnosti.
Sretni i optimistični uz hygge koncept malih rituala 13

3. Okružite se toplinom svog doma

Toplina u vašem domu ne uključuje samo sezonsko grijanje nego i osjet topline koji postižemo gledanjem pucketave vatre u kaminu, blagdanskih svjetlucavih dekoracija, ali i dodirujući tople i mekane jastuke, deke ili šalove. Ogrnite se toplinom, stvorite svoje intimno mjesto u kojem možete uživati i osloboditi misli jer u vašem omiljenom kutku nema stresa i pritiska obveza.
Sretni i optimistični uz hygge koncept malih rituala 14

4. Raznježite se u ljepoti

Kupnja novih i dugo željnih stvari veseli nas iznova kao dijete. Stoga Danci imaju vrlo dobru preporuku – kupite sebi novo posuđe. Atraktivne šalice koje ste odavno htjeli ili neka neponovljiva šarmantna zdjelica pojačat će vaš osjećaj sreće i zadovoljstva svaki put kada vam pogled zapne za novi i omiljeni predmet posuđa u kojima možete počastiti sebe ili bliske ljude omiljenim kakaom, kavom ili kuhanim vinom.
Sretni i optimistični uz hygge koncept malih rituala 15

5. Umirujuće titranje svjećica

Svijeće, mirisne ili obične, vrlo pozitivno utječu na naše raspoloženje, gledanje na njih umiruje i oraspoložuje. Različiti oblici, boje i mirisi svijeća mogu itekako promijeniti atmosferu u vašem domu. Upalite pokoju navečer dok večerate, gledate televiziju ili čitate knjigu. Čak i ako ste previše zaposleni kućanskim poslovima, nemojte si oduzeti ovo malo zadovoljstvo užitka i topline.
Sretni i optimistični uz hygge koncept malih rituala 16

6. Stvorite svijet sitnih stvari koje vas usrećuju

Za svakog od nas postoji nešto čemu se iskreno veselimo. Možda će za domaćicu to biti nova kuhača ili atraktivna posuda za začine.
Sretni i optimistični uz hygge koncept malih rituala 17
Nekoga iz tmurnog raspoloženja oslobodi topla dekica, omiljena slika ili nježni i lijepi zimski ukrasi za dom. Stvorite svoju idilu i osjetite kako vam od samog pogleda na njih osmijeh ne silazi s lica.
Sretni i optimistični uz hygge koncept malih rituala 18

7. Nađite hobi koji će vas oduševiti

Kućne obveze i poslovna rutina unose veliku količinu monotonije u naš život. Ustaljeni rituali ne izazivaju oduševljenje jer se ponavljaju iz dana u dan. Nađite prostor za kreativnost, poletnost i fizičke aktivnosti.
Sretni i optimistični uz hygge koncept malih rituala 19
Vidjet ćete koliko pletenje, heklanje, crtanje ili šivanje mogu odvući vašu pažnju od svakodnevnih briga i pokloniti maksimum stvaralačkog zadovoljstva. Hobi koji uključuje aktivne tjelovježbe poput skijanja, klizanja ili fitnessa ima pozitivan učinak kako na zdravlje tako i na psihu.
Sretni i optimistični uz hygge koncept malih rituala 20

8. Razgovarajte i družite se, u zajedništvu je sreća

Ponovno osjetite kako vas nakon druženja i razgovora ispunjavaju entuzijazam i dobro raspoloženje, aktivni ste, veseli i živahni. Priuštite si češće razgovor s najmilijima – prijateljima, članovima šire obitelji ili ukućanima.
Sretni i optimistični uz hygge koncept malih rituala 21
Okupljeni na zajedničkom ručku ili popodnevnom druženju nećete ni primijetiti kako će brzo proći vrijeme u ugodnoj i mirnoj atmosferi gdje nema mjesta mobitelima, kompjutorima, a niti dosadi.
Sretni i optimistični uz hygge koncept malih rituala 22