Uređenje prostora većinu nas veseli, ali ujedno i zabrinjava. Ushićeni smo novitetima, a u isto vrijeme zabrinuti smo kako ćemo realizirati neke ideje i ujediniti praktičnost, estetiku i komfor.

Pozitivne promjene uvijek su i svugdje dobrodošle, a kad je riječ o stambenom prostoru, nije teško pogoditi koja prostorija na kraju uvijek ostane zapostavljena. Jednostavan, pomalo dosadan i u većini slučajeva taman zbog nedostatka svjetlosti, hodnik je prva prostorija koju vidimo kad ulazimo u dom i posljednja kad izlazimo van, stoga ne zanemarujte njegovo uređenje. Nove kreativne i inovativne tehnologije poput svjetlosnog tunela osigurat će vašem ulaznom prostoru neophodnu količinu svjetla, a tada će se otvoriti mogućnosti za daljnju realizaciju svih vaših ideja. Staklena vrata, ostakljivanje jednog zida ili njegovog dijela mogu biti jedna od opcija. Staklene opeke umjesto pregradnog zida propuštaju određenu količinu svjetlosti, a odličan su dekorativni element.

Spojite funkcionalnost i estetiku – započnite s ulaznim hodnikom 6
Čak i mali hodnik može biti inspirativan za lijepo uređenje. Smeta li vam hladan pod ili zvuk koraka kada netko ulazi, razmislite o tome da na pod stavite tepih. Njegova tekstura unijet će toplinu u prostor, umanjiti grubost pločica, a boja ili uzorak mogu šarmirati svojom upadljivošću ili pak smiriti cjelokupni dojam. Ako imate malen, uzak hodnik, ne preporučuje se nikakva podna prostirka, a vizualno povećanje prostora dobit ćete svijetlim nijansama podnog materijala.

Funkcionalnost i estetika

Zidovi zauzimaju većinu ulaznog prostora. Ako su prazni, oživite tu strogu skromnost vertikalnih površina policama, vješalicama (praktičan aspekt) ili okvirima (estetska funkcija). Prazne okvire za slike ukrasite vama zanimljivim elementima ili unutar njih postavite samostalne vješalice. Razmjestite ih na različite visine, kombinirajte okvire različitih boja i debljina, stavite jedan u drugi, malo ih nakosite ili podignite… Uski hodnik vizualno otvorite postavljanjem zrcala, a njemu nasuprot stavite nešto lijepo i kreativno što će se zrcaliti u njemu.

Ako je vaš hodnik mračan, dovođenje svjetlosti (primjerice svjetlosnim tunelom, ostakljivanjem zida ili montiranjem staklenih vrata) značajno će promijeniti atmosferu u njemu, a tada će se otvoriti kreativni prostor za daljnju realizaciju svih vaših ideja.

Imate li višečlanu obitelj, napravite funkcionalnu raspodjelu prostora – svatko neka dobije svoju kutiju za stvari, mjesto na vješalicama i policama. Detalji svugdje igraju veliku ulogu, pa tako i u hodniku. Neka budu praktični, ali sa stilom. Primjerice, možete obnoviti ili dekorirati neke stare ili jednolične predmete poput stalka za kišobrane. Napravite podlogu za obuću i popunite je šarenim ukrasnim kamenčićima koji će vas podsjećati na ljetni odmor. Spretno postavljen bicikl može funkcionirati i kao ukras, posebice ako ga objesite na zid, čime ćete ujedno osloboditi dosta prostora u hodniku. Najnovije ideje (posebice one šarene) zasigurno će se svidjeti najmlađim ukućanima, a prijatelji će ocijeniti vaš uloženi trud. Dakako, važno je i vaše zadovoljstvo koje će biti golemo.
Spojite funkcionalnost i estetiku – započnite s ulaznim hodnikom 7