Odluka je pala, želite svoje potkrovlje iz snova urediti prema open space konceptu. Atraktivna jedinstvena dnevna zona daje osjećaj prostornosti i prozračnosti – pa tu nam ne treba puno vrata! Ipak, postoje dijelovi doma u kojima želimo svoju intimu i zatvaramo se da bismo imali mir za popodnevni drijemež, miran noćni san dok klinci u boravku imaju tulum, da koncentrirano možemo raditi ili učiti, slušati glazbu, nesputano divljati po dječjoj sobi ili se opuštati u mirisnim kupkama. Zato na shopping listu treba staviti unutarnja ili sobna vrata.

Sobna vrata pokretni su dio pregrade koji povezuje i odjeljuje prostore. Primarna funkcija je komunikacija, a sekundarna estetika u izboru materijala, oblikovanju i položaju koji zauzimaju u prostoru. Vrata imaju određeni nivo zvučne zaštite (do 32 dB, po potrebi i više) koji štiti stanare od buke iz ostatka stana. Ukoliko se vratno krilo ostakli, propušta svjetlost i dovodi ga u mračne dijelove interijera.

Najčešće korišteni materijal za izradu sobnih vrata je drvo. Radi li se o punom masivnom drvetu ili drvnim pločama vlaknaticama, koje se furniraju listovima prirodnog furnira, lijepe dekorativnim folijama ili lakiraju u željene tonove s različitim postotkom sjaja, ovisit će koliko duboko želimo posegnuti u džep.

Sobna vrata u potkrovlju 9

Kvalitetan materijal i okov (brava, kvaka, šarke) osiguravaju trajnost i ugodu pri korištenju. Na spavaće i dječje sobe ugradit će se puna vrata koja osiguravaju privatnost, a na dnevne prostore i hodnike koji ih povezuju ostakljena vrata – drveni okvir krila u koji se ugrađuje staklo različite providnosti. Ovakva dekorativna rješenja s pjeskarenim, satiniranim, lijevanim ili nekim drugim atraktivno obrađenim staklom dovode više svjetlosti u prostore koji nisu prirodno osvijetljeni, a u isto vrijeme skrivaju ono što ne želimo da se vidi na prvu ili štite od buke i neželjenih mirisa.

Sobna vrata u potkrovlju 10

Za istu funkciju pregrađivanja i povezivanja dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje mogu se ugraditi bravarske pregradne stijene sa zaokretnim ili kliznim vratima. Gracilni okvir čeličnog profila u koji se ulaže staklo i neka druga ispuna djeluje puno laganije, nego da se izvelo kao drvena konstrukcija u istom rasteru i veličini stijene. Vrata se po potrebi zatvaraju da se ne šire žamor i mirisi iz kuhinje i blagovaonice, a s ovako transparentnom pregradom dnevni prostor još uvijek se doživljava jedinstvenim.

Sobna vrata u potkrovlju 11

Vrata od kaljenog stakla s kvalitetnim inox okovom moderno je i atraktivno rješenje koje potpuno otvara prostor. Staklo mora biti sigurno zbog eventualnog loma. Može biti potpuno transparentno, tonirano u željenoj boji ili imati neki aplicirani uzorak koji se pjeskari, jetka ili printa. Ovakva vrata stavljaju se na kupaonicu u sklopu roditeljske spavaće sobe. Ostakljenje propušta dnevno svjetlo u dubinu kupaonice, a transparentnost površina golica maštu.           

Sobna vrata u potkrovlju 12

Bijela boja i potkrovlja savršena su kombinacija. Dnevna svjetlost koja prodire kroz krovne prozore odbija se od bijelih površina i raspršuje u prostor, čineći ga još svjetlijim i prozračnijim, a sve nesavršenosti manje se uočavaju. Tlocrtni raspored na krovištu manjeg raspona traži da se iz spavaće sobe uđe u walk-in garderobu i kupaonicu na nižem dijelu krova. Za punu visinu vrata nema dovoljno mjesta pa su ona krojena prema kosini krova. Ovo nije uobičajeno rješenje, ali u bjelini ploha ovaj detalj gotovo se i ne primjećuje.      

Sobna vrata u potkrovlju 13

U starim potkrovljima koja se adaptiraju pravi je izazov iskoristiti postojeća uklađena vrata s profilacijama. Staru boju treba sastrugati i vrata stolarski dotjerati pa ih višekratno ličiti i po potrebi zamijeniti kvake i brave. I opet – bijela boja stolarije i zidova kako bi ljepota drvene konstrukcije i podne obloge došla do izražaja, sa svim onim čime obilježavamo vlastiti životni prostor.

Sobna vrata u potkrovlju 14