Danas u novogradnjama zbog štednje kvadrata izostaje izba (smočnica) uz kuhinju kao prostor za držanje namirnica, a nadomješta se izvlačnim ormarima s metalnim košaricama koji racionalno koriste prostor i nude dobru preglednost. Ranije je u kuhinjsku nišu ugrađeni ventilirani ormar zamijenio tu malu korisnu prostoriju, a na policama se našlo baš svašta, od suhe hrane ili zimnice u prvom redu do stoljetnih zaliha u nepreglednoj dubini ormara.

No za sve ljubitelje tradicionalne kuhinje i domaćih ukuhanih pripravaka koji su u mogućnosti sami planirati svoj životni prostor, dobra je vijest da se smočnica zbog svoje praktičnosti na velika vrata vraća u stanove. Nostalgičari će se s velikim veseljem pohvaliti lijepim staklenkama s ukuhanom zimnicom koje s ljubavlju izlažu na policama.
Osigurati mjesto za smočnicu u potkrovlju ne bi trebao biti problem. Ona je prostor u kojem se ne zadržavamo dugo pa visina može biti 2 m i niža, a mudro će se iskoristiti i najniži dijelovi pod kosim krovom. Dobrom organizacijom na samo par kvadrata naizgled neiskoristivnog prostora smjestit će se malo priručno spremište hrane, pića, kuhinjskih pomagala i svega ostalog.

Najpogodniji položaj smočnice je na sjevernoj strani gdje nema ljetnog pregrijavanja koje bi uzrokovalo kvarenje namirnica, u zoni od sjeveroistoka do sjeverozapada. Praktično je da smočnica bude vezana na kuhinju, ali niti to nije nužan preduvjet.

Isto tako, nije nužno da smočnica ima prirodno svjetlo pa krovnu plohu nije potrebno otvarati prozorom. No svakako treba osigurati umjetnu rasvjetu – jednu stropnu ili zidnu lampu i mogućnost prozračivanja preko prostrujne rešetke urezane na donjem dijelu vratnog krila ili podrezivanjem donjeg ruba krila kako bi zrak slobodno mogao strujati.

Smočnica ili ne? 5

Opremanje smočnice krajnje je jednostavno – potrebno je ugraditi police na svim raspoloživim zidovima, a njihovu duljinu prilagoditi kosini krovne plohe. Praktično rješenje su tipske metalne šine s perforacijom, dostupne u različitim bojama koje se vijcima pričvršćuju na zid (pričvrsna sredstva ovise o vrsti pregrade), a u rupice na željenoj visini uglavljuju se metalni kutnici koji nose police. Kutnike treba odabrati prema dubini police i potrebnoj nosivosti. Materijal za police mogu biti kupljene već obrađene daske ili ploče iverala – iverice sa zaštitnom dekorativnom folijom koje se režu na točnu mjeru i potom kantiraju rubovi.     

Mali prostor treba koristiti praktično i racionalno. Najbolja su rješenja koja sve sastojke drže uredno kako biste brzo pronašli potrebne namirnice ili pribor.  

U organiziranju smočnice glavne su preporuke:

• grupiranje srodnih namirnica na jednom mjestu

smještaj često korištenih namirnica nadohvat ruke

 smještaj boca i teže ambalaže niže, pri podu – u kašetama ili kutijama na kotačima

 korištenje prozirne ambalaže radi bolje preglednosti

 korištenje četvrtastih posuda (kutija, košara) radi bolje iskoristivosti prostora

Dobro organizirana smočnica štedi vrijeme, pojednostavljuje planiranje, nabavu i pripremu obroka. A održavanje reda dodatni je napor koji treba uložiti jer smo skloni sve što nam smeta „pospremiti“ daleko od pogleda – nikad se ne zna kad će zatrebati.

Mali rječnik pojmova u tekstu:

KANTIRANJE – ljepljenje rubnih traka, odnosno zatvaranje vidljivih rubova na dijelovima elemenata za namještaj