Spremište hrane i drugih potrepština ima svaka kuća ili stan. Ostava ili smočnica čuva u prikladnim uvjetima hranu i zalihe namirnica koje radimo na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi. Ovaj prostor nikad nije prevelik i kod većine ljudi izaziva poteškoće s organizacijom jer funkcionalno rasporediti i posložiti puno različitih stvari na jednom malom mjestu i nije lak zadatak.

BEZVREMENSKO OBILJEŽJE

Najjednostavniji i najbrži način obilježavanja zimnice je naravno stavljanje etikete na svaku teglicu. Nalijepljena na frontalnu površinu ili zavezana na trakicu uz poklopac, ona će uvijek biti aktualna i najviše korištena. Bez obzira na to što čuvate u staklenkama i koje će one biti boje, etiketa će vam odmah reći što se u njoj nalazi. Osim praktične koristi, papirnata oznaka ambalaže uz drugi originalan dodatak može izgledati jako atraktivno i prikladno za dekoriranje jestivih darova.
Smočnica – dobar raspored za čuvanje namirnica 7

ORGANIZIRANI OD POČETKA

Sistematizaciju i učinkovitost svoje ostave najbrže ćete postići ako na samom početku zabilježite točno mjesto za određene namirnice. Kad u startu znate što ćete gdje pospremiti, lakše će vam se biti naviknuti na takav raspored i pospremati ili uzimati potrebne stvari jer znate gdje se nalaze. Ladice na izvlačenje s pregradama za staklene ili plastične teglice i kutije optimalni su kuhinjski organizatori za manju smočnicu koju možete urediti u prostoru kuhinje.
Smočnica – dobar raspored za čuvanje namirnica 8

SVAKOJ STVARI NJEZINO MJESTO

Namirnice možete razvrstati i po njihovoj namjeni. One za kojima češće posežete stavite na najbliže police ili u prve ladice kako bi vam stalno bile nadohvat ruke, a manje korištene možete slobodno spustiti na najniže police ili podignuti skroz do gornjih ladica.
Smočnica – dobar raspored za čuvanje namirnica 9

RAZNOLIKO KORIŠTENJE

U svoju smočnicu možemo pospremati različite stvari – od prehrambenih namirnica do stvari neophodnih za vođenje kućanstva. Suhe, tekuće ili pasterizirane namirnice, voće i povrće s dugim rokom trajanja, žitarice, začinske mirodije i zimnica najčešći su „stanovnici“ kućne smočnice. Idealan materijal za njihovo čuvanje je staklo jer je inertno i ne utječe na svojstva, miris i okus hrane.
Smočnica – dobar raspored za čuvanje namirnica 10

SPOJENE ZAJEDNIČKIM CILJEM

Dijelom zbog prehrambenih namirnica, dijelom zbog praktičnosti i odsutnosti odgovarajućeg prostora u potkrovlju, ostava se može nalaziti u sklopu kuhinje i služiti za držanje posuđa i drugih potrepština. Police u obliku ljestvi te čvrsta i stabilna konstrukcija osigurat će lagan pristup potrebnim stvarima, a otvorenost će pružiti bržu preglednosti i jednostavnije snalaženje. Za skladištenje butelja vina razmislite o montaži zidnih držača, koje ćete isto tako moći smjestiti na prazan zid ostave.
Smočnica – dobar raspored za čuvanje namirnica 11
Smočnica – dobar raspored za čuvanje namirnica 12
Smočnica – dobar raspored za čuvanje namirnica 13
Smočnica – dobar raspored za čuvanje namirnica 14
Smočnica – dobar raspored za čuvanje namirnica 15
Smočnica – dobar raspored za čuvanje namirnica 16
potkrovlje.hr_smocnica_001-1
potkrovlje.hr_smocnica_006
potkrovlje.hr_smocnica_007
potkrovlje.hr_smocnica_008
potkrovlje.hr_smocnica_009
potkrovlje.hr_smocnica_010
previous arrow
next arrow
potkrovlje.hr_smocnica_001-1
potkrovlje.hr_smocnica_006
potkrovlje.hr_smocnica_007
potkrovlje.hr_smocnica_008
potkrovlje.hr_smocnica_009
potkrovlje.hr_smocnica_010
previous arrow
next arrow