Prostrani sklop kuhinje i blagovaonice u obiteljskoj kući pokazuje odlike suvremenog života i način na koji obitelj provodi svoje vrijeme zajedno. Pozicija kuhinje uz pročelje, povezanost s prostorom za blagovanje i otvorenost prema ostalim dnevnim sadržajima omogućuje u isto vrijeme pripremanje jela u ugodnom prostoru, vizure prema krošnjama drveća te nadzor djece u igri u dnevnom boravku i vani, u vrtu.

Kuhinja smještena u svojoj niši pruža se uz obodne zidove i završava elementom s proširenom konzolnom plohom za brze, manje obroke i druženje uz pripravu jela.

Nad kuhinjom se podiže kosi krov u kojem se nalazi jedan krovni prozor. Prirodno svjetlo s prozora na pročelju zbraja se sa zenitnim svjetlom s krova, direktne sunčane zrake prodiru i reflektiraju se od svijetlih površina interijera i cijeli je prostor okupan svjetlošću. Blagovaonica se na taj način može povući u dubinu prostora, a kose zrake svjetla s krovnog prozora osvijetlit će jednakomjerno sve za stolom, bez neugodnih sjena. Otvaranje dvaju kuhinjskih i krovnog prozora pomoću daljinskog upravljača omogućit će brzo provjetravanje i eliminaciju mirisa i pare od kuhanja.
Skandinavski zdravo 6

Kuhinja smještena u svojoj niši pruža se uz obodne zidove i završava elementom s proširenom konzolnom plohom za brze, manje obroke i druženje uz pripravu jela. Funkcionalni slijed – od hladnjaka ugrađenog u visoki ormar, štednjaka s pećnicom vezanom uz instalacijski blok i sudopera pod prozorom, kao osobite kvalitete vizualne povezanosti s vanjskim prostorom, s velikim potezima radne plohe do konzumne police s barskim stolcima. Elementi kuhinje bijele su boje, ističe se samo fina sjena usklađenih fronti – okvir od masivne drvene letvice i ispuna od pločastog materijala, što kuhinji daje tradicionalni štih. Kontrast čini crna radna ploča i sjedala visokih stolaca.

Osim impozantnog volumena, dojam prostornosti postignut je jednostavnim i funkcionalnim opremanjem lišenim bilo kakvog viška koji bi opteretio prostor. Podgled stropa i krova oličen je u bijelu boju, struktura zida, poput daščane obloge s plitkim utorima, samo je nježno pigmentirana u svijetlosivi ton da bi se smanjilo bliještanje, kao i nijansa krovne grede (podrožnice) kojom se naglašava nosivost ovog konstrukcijskog elementa. Hrastov rustikalni parket u različitim tonovima, slagan kao brodski pod, odaje živost i toplinu tog prirodnog materijala.

Skandinavski zdravo 7

Posebno je veselo oko stola za blagovanje – živost u ovaj dio prostora udahnuli su različiti stolci. Ovdje je upriličena prava izložba skandinavskog dizajna: od svevremenog Aaltova štokrla iz 1934., izrađenog od brezova furnira i koji se lako slaže jedan na drugi, Palssonova u sivo oličenog vintage stolca J77 iz ere poslijeratnog zamaha produkt-dizajna namještaja za svakodnevnu upotrebu do Bentzenova stolca Cover Chair, kao moderne interpretacije klasične male fotelje izrađene od bukova drva sa savijenom šperpločom koja oblikuje naslon za leđa i ruke te ukrućuje cijelu konstrukciju. U ovom društvu su i radovi mladog danskog dizajnera Heea Wellinga – barski visoki stolac Aas 32 (About a Stool) i stolci s naslonom iz serije About a Chair s hrastovom konstrukcijom i propilenskim sjedalom, u različitim bojama.