Sjeverna orijentacija prostoru donosi najmanje prirodne svjetlosti veći dio dana. Tijekom cijele godine manjak dnevne svjetlosti dat će i male toplinske dobitke. U zimskom periodu ova je strana izložena hladnim vjetrovima te su gubici topline veći pa se na nekim područjima vanjska ovojnica (zid, krov) i ne otvara ili se ugrađuju manji prozorski otvori.

Rashlađujuća energija sjevera spas je u vrućim ljetnim danima.

Dodatno osunčanje moguće je postići dvostranim osvjetljenjem i otvaranjem krovnog prozora na suprotnoj, toplijoj južnoj strani. Ljeti su, pak, sjeverne prostorije hladnije i ugodnije za boravak. Povlačeći se iz pregrijanih južnih i zapadnih soba, na zasjenjenom sjeveru pronalazimo mir i pogodniju temperaturu za rad i odmor. Rashlađujuća energija sjevera spas je u vrućim ljetnim danima.
Sjeverna orijentacija 7

Prema sjeveru može biti orijentirana kupaonica, spremište, stubište, tj. pomoćne i gospodarske prostorije u kojima se ne zadržavamo dulje vrijeme. Čisti sjever odgovara prostorijama za posebne namjene, osobito ondje gdje je potrebno difuzno osvjetljenje. Prostorije na zasjenjenoj, sjevernoj strani, zbog ujednačene i konstantne difuzne svjetlosti tijekom svih godišnjih doba, koriste se za kreativni rad pa se tu smješta umjetnički studio, slikarski, kiparski, fotografski ili grafički atelje, sobe za muziciranje i prostorije za različite hobi djelatnosti ukućana ili mali zanatski poslovni prostor u sklopu stambenoga prostora. Konstantna svjetlost bez prejakog kontrasta i ometajućih oštrih sjena omogućuje kvalitetan rad. Za razliku od izravnog snopa svjetlosti uskog kuta, koji ovakvim aktivnostima predstavlja smetnju, difuzno svjetlo je nižeg kontrasta te znatno ublažava sjene i prijelaze između svjetla i sjene, kao prigušeno osvjetljenje vani za oblačnog dana.

Sjeverna orijentacija 8

Kvaliteta i konstantnost svjetlosti bez opasnosti od ljetnog pregrijavanja odgovara smještaju kućne biblioteke, prostora za čitanje i učenje, radne ili kompjutorske sobe. Radni stol ili fotelja za čitanje smještena ispod krovnog prozora na sjevernoj strani dobro je mjesto za rad na kompjutoru ili čitanje knjige bez bojazni od bliještanja svjetlosti koje je štetno za vid.

Sjeverna orijentacija 9